Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje SRJ, molim srpski narod za oprost

Češki predsednik se izvinio srpskom narodu za bombardovanje i predsedniku Srbije uručio najviši češki državni orden

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zvaničnu posetu Češkoj, a u Pragu ga je dočekao češki predsednik Miloš Zeman koji mu je uručio odlikovanje. Održan je i sastanak dvojice predsednika.

Održan je sastanak dvojice predsednika, a nakon toga i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike.

Posle tih sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predsednika.

Na ovoj ceremoniji Zeman je uručio Vučiću Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu Orden Republike Srbije na lenti (odlikovanje iz 2020).

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski…

U popodnevnim satima biće održani sastanci sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radekom Vondračekom, kao i predsednikom Senata Češke Republike Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete, predsednik Vučić sastaće se predsednikom Vlade Češke Republike Andrejem Babišom.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, predsednik Vučić razgovaraće i sa brojnim privrednicima iz te zemlje, najavljeno je iz Predsedništva.

 

Izvor Tanjug/RTS, 18. maj 2021.

 

Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje SRJ

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je na konferenciji u Pragu da je bombardovanje Jugoslavije bilo greška, izvinio se i zamolio srpski narod da mu oprosti. Izvinjenje predsednika Zemana su reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodovorava i nikada nećemo zaboraviti ove reči, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Miloš Zeman je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, naveo da ga je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine sve vreme mučilo.

Istakao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu.

„Prijateljstvu koje se dokazalo 1938. godine kada smo bili iznevereni svojim zapadnim saveznicima, ali i 1968. godine kada su nas izneverili istočni saveznici“, rekao je Zeman.

„U oba slučaja srpski narod nam je izrazio svoju podršku i mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Ovom prilikom bih da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije“, naveo je Zeman i dodao da je to bila greška.

Ja bih voleo da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti, poručio je češki predsednik.

Istakao je da ga je sve vreme to mučilo i da u vreme kada se odlučivalo o bombardovanju Jugoslavije, Češka je bila nekoliko nedelja u Severnoatlantskoj alijansi i da su bili poslednji koji su dali saglasnost.

„Očajno smo gledali i tražili barem jednu zemlju da se sa nama poveže i bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti“, naglasio je Zeman.

„Sa ovim izvinjenjem i molbom da nam se oprosti rešio sam svoju dugogodišnju traumu, jer kajanje oslobađa. Rekao sam i spasio sam svoju dušu“, istakao je Zeman.

„Nadam se da ću još jednom posetiti Beograd“

Kada je reč o sastanku sa Vučićem, Zeman kaže da su razgovarali o uspešnom razvoju ekonomske saradnje.

„U mojim materijalima su bile tri stranice čeških firmi koje uspešno ulažu u Srbiji“, dodao je Zeman.

Pored toga, kako kaže, razgovarali su o pozicioniranju dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa.

„Želeo bih da ocenim sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili barem korektne odnose sa svim značajnim zemljama“, rekao je Zeman.

Pored toga, pohvalio je brzo napredovanje procesa vakcinacije u Srbiji i to što su građanima na raspolaganju vakcine iz više zemalja.

Istakao je da visoko ceni ovu posetu, kao i da se rado seća svoje posete Beogradu.

„Nadam se da ću pre sam kraj svog mandata još jednom da posetim taj grad“, zaključio je Zeman.

„Nikada nećemo zaboraviti reči predsednika Zemana“

„Znam da u današnje vreme nije popularno govoriti o tradicionalnom prijateljstvu, ali ono što sam danas doživeo ovde u Pragu i gostoprimstvo predsednika Zemana duboko su me dirnuli“, rekao je na početku zajedničkog obraćanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Želim da se predsedniku Zemanu zahvalim na divnim rečima upućenim Srbiji. Izvinjenje predsednika Zemana su reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodvorava. Nikada nećemo zaboraviti ove reči, koje do sada niko nije izgovorio. Srpski narod će od danas češki narod doživljavati ne samo kao prijateljski već i kao bratski narod… Nećemo nikada zaboraviti njegove reči“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se danas razgovaralo o budućnosti odnosa i zahvalio na podršci koju Češka pruža našoj zemlji na putu u EU.

„Ja sam obećao da ćemo rešiti imovinske probleme i da ćemo pokloniti Češku kuću. Čekam predsednika Zemana do kraja godine u Beogradu na otvaranju Češke kuće“, naglasio je Vučić.

Govoreći o pripadnicima češke manjine u našoj zemlji, Vičić je rekao da oni predstavljaju pravo bogatstvo Srbije i rekao da želi da oni imaju svoju kuću koja im je, nažalost, oduzeta u vreme komunističkog režima.

Češka značajan trgovinski partner Srbije

Češka će, prema rečima predsednika Vučića, uskoro postati osmi trgovinski partner Srbije, a ako se ostvari sve ono o čemu se razgovaralo danas u Pragu može da bude i šesti ili peti trgovinski partner.

„Razgovaraćemo sa češkim privrednicima i ponuditi najbolje uslove za investiranje u Srbiju. U narednih nekoliko godina mogli bismo uz postignuti rast da u narednih par godina postignemo i trgovinsku razmenu od dve milijarde dolara“, rekao je Vučić.

Na kraju obraćanja, predsednik Srbije je zahvalio na ordenu koju mi je dodelio predsednik Zeman.

„Velika mi je čast, i za mene to predstavlja dodatnu obavezu za srpsko-češko prijateljstvo, i za to imate moje obećanje. Hvala na divnom gostoprimstvu, danas je divno biti Srbin u Pragu. Nikada nećemo zaboraviti vaše gostoprimstvo i vaše reči“, rekao je predsednik Srbije u Pragu.

Nakon obraćanja medijima, predsednik je posetio parlament Češke i održao sastanak sa predsednikom Poslaničkog doma Radekom Vondračekom.

Vučić se nakon toga uspisao u Knjigu počasnih gostiju Poslaničkog doma.

Predsednik Srbije će danas u okviru dvodnevne posete Češkoj posetiti i Senat Češke Republike.

Predsednik Senata Češke Miloš Vistrčil će tim povodom u čast srpskog predsednika prirediti večeru.

Vučić će se potom upisati u Knjigu počasnih gostiju Senata.

U sredu, drugog dana posete, planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić će razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina.

 

Izvor RTS, 18. maj 2021.

 

Vučić iz Praga: Počelo je da se odmotava klupko

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je počelo da se odmotava klupko po pitanju bombardovanja Srbije 1999. godine.

On je rekao da je počelo da se govori o onome što je bilo „diktat velikih sila“.

On je još jednom zahvalio predsedniku Češke Milošu Zemanu na tome što se izvinio Srbiji zbog bombardovanja.

Kako je kazao, Česi su pokazali da imaju iskreno prijateljstvo prema Srbima.

„Obećao sam predsedniku jednu stvar, mi ćemo da ispunimo to, a tiče se Češke kuće, mi ćemo to da ispunimo bez obzira na sve“, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je kazao da je pričao sa Zemanom o Kosovu, te da je ušao u istoriju zbog onoga što je rekao danas o bombardovanju.

„Reč je o legendarnom političaru, čoveku koji ima svoj mozak. Ja sam ga upoznao sa našom željom da dođemo do rešenja, ali i da je za tango potrebno dvoje“, rekao je on.

Prema Vučićevim rečima, Zeman je vrhunski intelektualac.

„Mi ne tražimo sve, mi samo tražimo pravdu, mogućnost, ne da mi dobijemo sve, već da mi ne izgubimo sve, a da neko dobije sve“, rekao je on.

„Miloš Zeman je veliko intelektualno ime Evrope, čovek koji je dva puta pobedio na svoje ime na češkim izborima. To je čovek koji uživa ogroman autoritet u svetu“, kazao je on.

Dodao je da je zavideo Zemanu na tome koliko poštovanje i ugled uživa u Kini.

„Iskreno sam mu zavideo, to mnogi ljudi u Srbiji i Češkoj neće razumeti. On kada govori, on je predsednik Češke, reč predsednika Češke Republike ima ogromnu vrednost. On je na ručku rekao suštinu da ja mislim da ne postoji ništa važnije nego da se kaže da on jeste prvi predsednik koji se izvinio, ali svakako nije poslednji“, rekao je on.

Zahvalio se Zemanu na izvinjenju za bombardovanje, te rekao da je tom izjavom ušao u istoriju.

Vučić je rekao da će iguman manastira Visoki Dečani imati podršku Srbije po pitanju očuvanja te svetinje na Kosovu i Metohiji.

„Niko nema pravo da ugrožava manastir Visoki Dečani ni monaštvo koje tamo živi“, poručio je on.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor B92, 18. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u