P. Vasiljević: Preokret na Brionima, da li Priština odustaje od UN?

Regionalne države koje priznaju nezavisnost Kosova upale su u sopstvenu zamku. Morale su javno, transparentno, na međunarodnoj sceni da zgaze na autoritet Ujedinjenih nacija

Umesto da Srbija upadne u zasedu postavljenu na Brdu-Brioni tako što će faktički pristati na nepovredivost granica lažnog Kosova, suštinski se desilo nešto drugo – Priština je praktično odustala od Ujedinjenih nacija. Da ovo nije neobjektivno izvrtanje činjenica u korist Srbije i argumentovanje nategnute teze, jednostavno je objasniti.

Za samit regionalnih lidera u Sloveniji, naime, bila je spremna naivna igra zaodenuta u krupne mirnodopske floskule – da se sve države obavežu da će se zalagati za nepromenjivost granica na Balkanu. Takva načelna formulacija i opšte mesto kome se teško suprotstaviti i koje bi podržali i kandidati za „Pesmu Evrovizije“, u srži su predstavljali providan šibicarski štos.

Trebalo je, dakle, Srbija samo da pristane na takvo „bezazleno“ viđenje „nepromenjivosti granica“, pa bi to suštinski značilo i da stavlja potpis na nepovredivost granica lažne države Kosovo čiji je predstavnik takođe bio na Samitu. I zaista, Srbija bi ispala nižerazredni igrač i predmet kuloarskog podsmeha u Kranju i šire na Zapadu, da nije prozrela smisao te klopke.

Predsednik Aleksandar Vučić je zato vratio lopticu u polje kolega iz regiona jednostavnim amandmanom koji je značio da Srbija podržava nepovredivost svih granica, ali uz jedan dodatak – da se to odnosi na granice koje su priznate u Ujedinjenim nacijama.

I tada se sve preokrenulo. Stvari su se ogolile do kraja. Regionalne države koje priznaju nezavisnost Kosova upale su automatski u sopstvenu zamku. Morale su javno, transparentno, na međunarodnoj sceni da zgaze na autoritet i neprikosnovenost vrhovne svetske organizacije – UN.

Morale su otvoreno i direktno da ponište međunarodno pravo i da odbiju amandman Srbije, pa tako i zaštitu državnih granica priznatih u Ujedinjenim nacijama. Morali su balkanski lideri da pristanu na taj spoljnopolitički blam jer bi u protivnom ugrozili integritet svog čeda Kosova, nepriznatog u UN.

Ali su tako, sa Brda-Brioni, kompletnim manevrom koji je doživeo fijasko, u suštini načinili veliku kontrauslugu Prištini. Jasno su stavili do znanja čitavom svetu da je Kosovo teritorija koju ne mogu nikako da vežu za međunarodni pravni poredak.

Praktično, priznali su i da ne očekuju da će Kosovo u dogledno vreme dobiti krovnu zaštitu Ujedinjenih nacija i da je to provizorijum, čardak ni na nebu ni na zemlji. Takvim neuspelim pokušajima da preveslaju Srbiju, regionalni lideri su, iako im to nije bila namera, naterali u stvari i Prištinu da svima pokaže da odustaje od autoriteta Ujedinjenih nacija. Pa i članstva u najvišem svetskom telu.

Jer, kako uopšte postati član organizacije čija pravila ne poštuješ. Kvadratura kruga. Oksimoron.

Sa brda se sve bolje vidi. Ovoga puta sa Brda-Brioni.

 

Autor Predrag Vasiljević

 

Naslovna fotografija: Reuters/Carlo Allegri

 

Izvor Sputnjik, 18. maj 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u