Rusija zabranjuje državljanima da učestvuju u radu nepoželjnih NVO i u inostranstvu

Državna Duma – donji dom ruskog parlamenta – usvojila je nacrt zakona kojim se građanima RF zabranjuje učešće u aktivnostima u inostranstvu stranih NVO koje Moskva smatra nepoželjnim

U obrazloženju zakona se navodi da nadležna komisija Dume raspolaže brojnim činjenicama koje svedoče da ruski državljani u inostranstvu prolaze specijalnu obuku za uticanje na predizborne kampanje i za organizovanje masovnih nereda i neodobrenih političkih akcija u koje uključuju i maloletnike.

Navodi se takođe da se državljani Rusije uključuju i u „treninge“ za izvođenje informativnih kampanja čiji cilj je formiranje u društvu tolerancije prema narkoticima.

Usvojeni nacrt zakona uvodi zabranu učešća ruskih državljana, kao i pravnih lica registrovanih u RF, u aktivnostima koje van teritorije Ruske Federacije izvode strane organizacije koje su u RF proglašene za nepoželjne.

Isti zakonski tekst će omogućiti da se za nepoželjne u RF proglašavaju i organizacije koje pružaju posredničke usluge (transfer novca, korišćenje imovine…) u funkciji „aktivnosti koje predstavljaju pretnju osnovama ustavnog poretka (Rusije) ili bezbednosti države“.

 

Naslovna fotografija: Valeriй Šarifulin/TASS

 

Izvor Fakti, 19. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u