Beograd, 11. septembra 2019. - Predsednici Srbije i Ceske Aleksandar Vucic i Milos Zeman na konferenciji za novinare nakon danasnjeg sastanka u Palati Srbije. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

V. Jovanović: Zemanov potez moralno ohrabrenje i primer drugima

On izražava uverenje da bi iskorak češkog predsednika mogao da bude „dobar putokaz” koji bi sledili i drugi koji su, kako kaže, dali legitimitet zločinačkom poduhvatu NATO-a

Izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana za bombardovanje SRJ 1999. godine je snažna i jedinstvena poruka koja je za Srbiju moralno ohrabrenje i „pojačanje” u razgovorima koje naša država vodi sa zapadnim zemljama po mnogim pitanjima, ocenjuje nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović.

On, takođe, izražava uverenje da bi iskorak češkog predsednika mogao da bude „dobar putokaz” koji bi sledili i drugi koji su, kako kaže, dali legitimitet zločinačkom poduhvatu NATO-a.

Jovanović očekuje da će Češka, kao tradicionalno prijateljska zemlja sa Srbijom, biti i među prvim zapadnim državama koje će „u perspektivnoj budućnosti” povući priznanje nezavisnosti Kosova.

„Otkako postojimo kao države bili smo povezani i pomagali smo se. Češka se sticajem okolnosti našla na protivničkoj strani za vreme NATO bombardovanja i osećala je to kao istorijsku težinu, bar u liku njenog predsednika koji je dočekao zvaničnu posetu predsednika Srbije da prizna da je bombardovanje bila greška i da moli srpski narod za oprost”, rekao je Jovanović za Tanjug.

Za Zemanovo izvinjenje kaže da je „snažna i jedinstvena” izjava, a potez češkog predsednika poredi sa činom mađarskog premijera Pala Talekija u Drugom svetskom ratu kada je Mađarska Mikloša Hortija sa Hitlerom napala Jugoslaviju, a Taleki kao potpisnik ugovora o večnom prijateljstvu i miru između Mađarske i Kraljevine Jugoslavije izvršio samoubistvo „zbog pogažene reči”.

Jovanović smatra da Zemanov potez ima i veći značaj jer, kako kaže, pokazuje da je „džemper” NATO-a, čvrsto satkan od laži o Srbiji, počeo da se „para” i veruje da je pitanje vremena kada će i druge zemlje početi da se suočavaju sa „svojim likom u ogledalu” i priznaju svoje učešće u , kako kaže, zločinačkoj akciji NATO-a.

„Što se tiče drugih oblasti, odnosi Srbije i Češke su pojačani i osnaženi, a jedini ‘zaostatak’ koji Češka ima u odnosu na Srbiju je što je, verovatno pod pritiskom, priznala nezavisnost Kosova”, kaže Jovanović.

Komentarišući reakcije češkog ministra spoljnih poslova Jakupa Kulhaneka i pojedinih opozicionih političara u Češkoj da je izvinjenje Zemanova „lična stvar”, Jovanović kaže da je to pokušaj da umanji efekat tog poteza, ali da to nije moguće i da nije reč samo o ličnom, plemenitom činu poštenog i dobronamernog čoveka i odgovornog političara, već o zvaničnoj izjavi predsednika države članice NATO-a koja je dala pristanak za bombardovanje SR Jugoslavije.

„Teško da to može da se umanji. Ali, i oni koji su rezervisani imaju šansu da u predstojeće vreme povuku drugu svoju grešku – priznanje nezavisnosti Kosova”, smatra Jovanović.

Uveren je da će oni koji su bomardovali Srbiju jednom „položiti račun” i pred sobom i pred istorijom i da će se izviniti našoj zemlji ističući da je bilo nekoliko iskoraka u tom pravcu, ali da nisu ravni potezu predsednika Češke.

Jovanović podseća da je austrijski diplomata Volfgang Petrič na skupu u Beogradu rekao da je intervencija NATO-a bila greška, ali opravdana.

„Stao je na pola puta, nije imao kuraži da pređe na drugu stranu, ali možda će jednog dana imati hrabrosti”, naveo je Jovanović.

Podseća i da se generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izvinio za civilne žrtve, ali da nije za vojne i policijske.

„Postoji neka tiha griža savesti, verujem da će iskorak češkog predsednika, koji je plemenit i iskren i bez zadrške, biti dobar putokaz i ohrabrenje drugima da ga slede u skorije vreme”, navodi Jovanović.

Prema njegovoj oceni, to bi moglo da se očekuje od zemalja poput Mađarske, Španije, Portugalije, dok je, kako kaže, tvrda okosnica protiv Srbije u germansko-britansko-francuskom jezgru.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Politika, 19. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u