B. Mitrinović: Kako su Ukrajinci uhapsili glavnog opozicionara jer je „Putinov čovek“

Lider opozicije Viktor Medvedčuk je optužen za veleizdaju, zatvorene su njegove proruske televizijske stanice, a Kremlju je poslata poruka da nema šta da traži u Ukrajini

Određivanje kućnog pritvora ukrajinskom proruskom opozicionom lideru Viktoru Medvedčuku, kao i prethodno zatvaranje tri televizijske stanice kojima je rukovodio – novi su segmenti u narušavanju odnosa sa Rusijom. Uz dugogodišnji zastoj u sprovođenju Minskih sporazuma, obnavljanje vojnih incidenata i posete američkih vojnih eksperata linijama razgraničenja u Donbasu – opravdanim se čine ruske pretpostavke da je pritvaranje Medvedčuka samo deo slagalice protiv Rusije.

Tako se u Moskvi gleda i na stvaranje „integracionog trija” za pristup EU – koji čine Ukrajina, Gruzija i Moldavija. Ruski analitičari smatraju da ima malo šansi da ove države postignu približavanje EU, ali da zato ova trojka apsolutno odgovara geopolitičkoj agendi SAD i NATO-a kao instrument geopolitičkog uticaja na Rusiju.

Ruski mediji primećuju da se ciljevi „integracionog trija” gotovo od reči do reči podudaraju sa tezama izveštaja Evropskog parlamenta (EP) o pet principa izgradnje odnosa između EU i Rusije. Prvi princip odnosi se na „obuzdavanje ruske pretnje”. Prema stavovima Komiteta za međunarodne odnose EP, Evropska unija bi zajedno sa NATO-om trebalo da održi stabilnost u zemljama Istočnog partnerstva i izvrši pritisak na Moskvu kako bi vratila određene okupirane teritorije. Drugi princip je „borba protiv ruskog mešanja u poslove zemalja EU i zemalja Istočnog partnerstva”. U ovom odeljku je predviđeno zaključivanje bezbednosnih ugovora sa zemljama u regionu koje su potpisale Sporazum o pridruživanju sa EU. Ukrajina, Moldavija i Gruzija su potpisale sporazume o pridruživanju 2014. godine.

Da „integraciona trojka” računa na podršku Brisela i Vašingtona i da se stvara front protiv Rusije, što izaziva ozbiljnu zabrinutost u Moskvi, svedoči i poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i njegove zamenice za politička pitanja Viktorije Nuland Kijevu početkom maja. Nulandova je već odigrala presudnu ulogu u Kijevu tokom protesta koji su se pretvorili u puč i doveli do rata u Ukrajini.

Deo političkih analitičara smatra da se hapšenje Medvedčuka, koji je osumnjičen za veleizdaju, i pokušaj pljačke nacionalnih resursa, koristi i kao pokušaj ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se „dodvori” administraciji Džozefa Bajdena. Prošle nedelje je državni tužilac tražio hapšenje Medvedčuka i poslanika Moskvi naklonjene stranke Opoziciona platforma za život Tarasa Kozaka, koji nije dostupan ukrajinskim pravosudnim organima.

Bila je određena i kaucija od 10 miliona dolara uz koju bi opozicionar mogao da se brani sa slobode. On se izjasnio da kauciju ne može da plati, jer su ukrajinske vlasti njemu i njegovoj supruzi zamrznule imovinu u februaru, kada su vlasti ugasile i proruske televizijske stanice: TV 112, Zik i Njuz uan, koje je on kontrolisao. Sudija je ipak odredio meru kućnog pritvora do 9. jula, a tužilac je najavio da će „ići do kraja”.

Medvedčuk se ubraja u najbogatije Ukrajince. Forbs je njegovu imovinu procenio na 620 miliona dolara. Tvrdi se da je bogatstvo stekao bliskim vezama sa Vladimirom Putinom, koji je i kum njegovoj kćerki Dariji. Dan pošto je Medvedčuku određen kućni pritvor, Putin je kritikovao ukrajinske vlasti zbog suzbijanja ukrajinske opozicije.

Medvedčuk tvrdi da su optužbe protiv njega politički motivisane i da će nastaviti da se bavi politikom uprkos pokušajima diskreditacije. U Kijevu tvrde da postoje dokazi da je Kremlj finansirao ugašene televizijske stanice, kao i političke aktivnosti Medvedčuka i njegovih saradnika dajući im unosne energetske poslove u Rusiji.

Fajnenšel tajms piše da je oligarh koristio politički položaj kako bi potkopao reformske napore Zelenskog koji pokušava da promeni korumpirani pravosudni sistem u kome su mnoge sudije imenovane u vreme bivšeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča. Takođe, tvrdi se da je Medvedčuk unosio razdor između Kijeva i zapadnih zemalja i ometao paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda u vrednosti od pet milijardi dolara. Prema pisanju ovog lista uticaj Medvedčuka je bio ogroman jer su poslanici bliski njegovoj stranci ometali i usvajanje antikorupcijskih zakona.

Osnovna kritika SAD na račun svih dosadašnjih vlasti u Ukrajini je bila ogromna korupcija. Od Zelenskog je zahtevano da neutrališe uticaj Igora Kolomojskog koji se smatra njegovim političkim i finansijskim zaštitnikom. Zelenski se dugo opirao ovim zahtevima i pokretao je i zaustavljao procese protiv njega.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Naslovna fotografija: Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

 

Izvor Politika, 19. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u