Ceo region na vojnoj vežbi sa Amerikom, Srbija sa Rusijom

U Srbiji, iza čijih granica se odvija vojna vežba „Trenutni odgovor 21“, počele su antiterorističke vojne vežbe ruske i srpske vojske. U njima učestvuju jedinice za specijalne operacije

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža pozivajući se na svoja saznanja, cilj vežbe je provera sposobnosti brzog prebacivanja jedinica i odbrane saveznika iz regiona Crnog mora i Balkana od eventualnog napada neprijateljskih snaga. Kako se dalje navodi, u delu vežbe koja se odigrava u jugoistočnoj Evropi, predviđeno je da snage SAD podrže saveznicu iz pojasa Crnog mora i Balkana, a zadatak je poveren 53. pešadijskoj brigadi Kopnene vojske SAD koja je deo Nacionalne garde Floride.

Glavni deo vežbe, u kojem učestvuje ta američka jedinica, odvija se pod nazivom „Trenutni odgovor 21” na teritoriji BiH, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Severne Makedonije i Albanije. Angažovana američka brigada ima nešto više od 4.000 vojnika. Čine je tri laka pešadijska bataljona, izviđački skvadron i bataljoni sa minobacačima i vučnim haubicama. Te snage podržavaju inženjerijski bataljon i bataljon za podršku.

„Brigada sa Floride nema svoje tenkove, višecevne lansere raketa, protivvazduhoplovnu odbranu, borbene i transportne helikoptere, niti višenamenske borbene avione. Sve to dolazi iz drugih jedinica vojski SAD i savezničkih zemalja koje joj pružaju podršku kroz raznovrsne segmente vežbe ‘Branilac Evrope 21’”, navodi se. Portal dodaje da ono što je novina vežbe i odudara od američkih vežbi prethodnih godina jeste masovna upotreba sredstava PVO – od lakih sistema avendžer do oruđa velikog dometa kao što je patriot.

„Zanimljivost je i transport 53. brigade i drugih snaga iz SAD. Vojnici su masovno transportovani civilnim avionima koji u slučaju ratu mogu da se koriste za prevoz trupa. Oprema brigade je iz luke Džeksonvil u Floridi prebačena u Jadran brodom. Sve vreme odvija se veoma živa saradnja sa američkim saveznicima iz NATO i Partnerstva za mir, pre svega sa zemljama čije će luke, aerodrome i vojne poligone koristiti Amerikanci na vežbi”, dodaje se.

Vežba je počela u maju i trajaće do juna. Okuplja oko 28.000 vojnika iz 26 država koji simultano vežbaju na oko trideset poligona. Najveći deo ovogodišnjih aktivnosti je na prostoru Balkana i regiona Crnog mora.

S druge strane, u Srbiji, iza čijih granica se odvija ta vojna vežba, počele su antiterorističke vojne vežbe ruske i srpske vojske. U njima učestvuju jedinice za specijalne operacije Srbije i Rusije, piše Sputnjik.

 

Izvor Beta/B92, 20. maj 2021.

 

Ruski specijalci stigli u Srbiju (VIDEO)

U Srbiji su počele antiterorističke vojne vežbe ruske i srpske vojske. U njima učestvuju jedinice za specijalne operacije Srbije i Rusije. Vežbe će trajati do 25. maja i na njima će učestvovati jedinice za specijalne operacije, prenose RIA Novosti.

U vežbama učestvuje 200 vojnika i 11 jedinica vojne tehnike ruskog zapadnog vojnog okruga. Na vežbama je planirano izvođenje desanta, uz pomoć padobranskih sistema „Arbalet“, napredovanje ka objektu nezakonitih vojnih formacija, njegovo blokiranje i uništenje.

Pored toga, biće izvođena i gađanja iz malokalibarskog oružja.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Sputnjik Srbija

 

Izvor Tanjug/B92, 20. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u