Блинкен Лавров

SAD odustale od sankcija za Severni tok 2, Lavrov zadovoljan sastankom sa Blinkenom

Lavrov i Blinken sastali su se u sredu (19. maja) u Rejkjaviku na marginama Arktičkog saveta, što je bio prvi njihov sastanak od dolaska Džoa Bajdena u januaru u Belu kuću

Predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov pozitivno je ocenio prvi sastanak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena koji je održan 19. maja u Rejkjaviku.

„Pratićemo razvoj događaja, kako kažu u vestima. Najbolji nastavak bi bio obnavljanje većine ranijih pregovaračkih formata i uklanjanje najkritičnijih problema, uključujući i one u radu obe diplomatske misije“, napisao je senator na svojoj Fejsbuk stranici.

„Svideo mi se uzdržani optimizam našeg ministra spoljnih poslova na kraju sastanka. Poznavajući tradicionalno realistične ocene Sergeja Lavrova, pretpostavljam da je to veoma dobar znak“, naveo je on.

Prema mišljenju parlamentarca „potvrda da je situacija nenormalna i da postoje ruševine koje treba raščistiti, takođe je važna polazna tačka“.

„Jasno je strane različito vide uzroke i izlaze iz ove situacije, ali zato i postoji dijalog, da bi se pristupi sveli na zajednički imenitelj“, smatra Kosačov.

Označivši nesuglasice, strane su se potrudile da izdvoje one teme na kojima mogu zajedno da rade, rekao je senator. Između ostalog to je iranski nuklearni program, Avganistan, blok za razoružanje. Među problemima, na kojima bi države mogle aktivno da sarađuju su „pandemija, klima, Korejsko poluostrvo i regionalni sukobi“, naveo je Kosačov.

„Sada je sve na predsednicima. To je ključni momenat. Rekao bih da situacija u velikoj meri zavisi od američkog lidera, s obzirom da su naše pozicije, kako se kaže, na stolu i uvek smo otvoreno izražavali spremnost za saradnju. Naravno, to ne podrazumeva da jedna strana izvršava uputstva druge – samo je moguća jednakost i shvatanje šta su zajednički interesi“, uveren je političar.

Kosačov je primetio da je, „30 minuta nakon početka razgovora u Rejkjaviku, Vašington uveo sankcije protiv nekoliko brodova i organizacija, koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“.

„To je za sada naša stvarnost, iako se nazire svetlo na kraju tunela“, zaključio je senator.

Sastanak Lavrova i Blinkena je održan na marginama ministarskog samita Arktičkog saveta. Kako je saopštio ruski ministar, dve strane će svojim predsednicima pripremiti predloge za susret, uključujući i po pitanju strateške bezbednosti. Po njegovim rečima, sastanak je bio konstruktivan, Rusija je spremna da „raščisti sve ruševine“ u odnosima sa SAD, nastale za vreme prošle administracije.

 

Izvor Sputnjik, 20. maj 2021.

 

Zaharova o detaljima sastanka Blinkena i Lavrova

Sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Rejkjaviku je zaista bio konstruktivan, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je naglasila, sastanak je trajao duže nego što je bilo planirano.

„Mediji koji su prisustvovali sastanku – američki, ruski i lokalni novinari – bili su malo zatečeni koliko je konstruktivno krenuo“, izjavila je Zahrova,

Po njenim rečima, obično mediji, posebno američki, tokom slikanja i rukovanja nešto dobacuju sa mesta.

Međutim, „ove fraze (na početku susreta) su bile toliko sadržajne i podsticale strane, delegacije, pregovarače na konstruktivni rad“, da novinari nisu uzvikivali nikakve primedbe.

Sastanak Lavrova i Blinkena je održan na marginama ministarskog samita Arktičkog saveta. Kako je saopštio ruski ministar, dve strane će svojim predsednicima pripremiti predloge za susret, uključujući i po pitanju strateške bezbednosti. Po njegovim rečima, sastanak je bio konstruktivan, Rusija je spremna da „raščisti sve ruševine“ u odnosima sa SAD, nastale za vreme prošle administracije.

 

Izvor Sputnjik, 20. maj 2021.

 

Bajden odustao od sankcija za „Severni tok 2“

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena odustala je od uvođenja sankcija kompaniji koja gradi ruski gasovod Severni tok 2, kao i direktoru te kompanije, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken. Taj potez kritikovali su republikanci u Kongresu.

U izveštaju Stejt departmenta koji je poslat Kongresu navodi se da su kompanija koja gradi Severni tok 2 i njen direktor Matijas Varing, inače blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, zaslužili sankcije, ali je Blinken rekao da to nije u nacionalnom interesu SAD.

Bajdenova administracija radi na ponovnom uspostavljanju veza sa Nemačkom, koja treba da se snabdeva gasom iz Severnog toka 2.

Stejt department je, međutim, uveo sankcije ruskim brodovima koji su počeli da polažu cevi za gasovod u aprilu. Sankcionisana je i ruska mornarička spasilačka služba.

„Ovim potezima administracija pokazuje da je posvećena energetskoj sigurnosti Evrope, što je u skadu sa obećanjem predsednika da će obnoviti veze sa starim evropskim saveznicima i partnerima“, navodi se u Blinkenovom saopštenju posle susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Bajden se protivio projektu vrednom 11 milijardi dolara koji predviđa transport ruskog gasa od Arktika do Nemačke i govorio da je to loše za Evropu. SAD u Evropu izvoze tečni prirodni gas, ali je ruski gas jeftiniji.

Vašington se pribojava da bi Rusija mogla da iskoristi Severni tok 2 kao adut u odnosima sa državama EU, koje bi na taj način zavisile od Moskve.

Ruska državna kompanija Gasprom sa zapadnim partnerima nastoji da završi izgradnju gasovoda ispod Baltičkog mora. Taj projekat je 95 odsto završen, a SAD se i dalje trude da zaustave gradnju.

Analitičari, međutim, očekuju da gasovod bude završen do kraja godine.

Predstavnici u Kongresu iz obe partije, koji se protive projektu, smatraju da sankcije nisu dovoljno oštre.

Republikanski senator Džim Riš smatra da je odustajanje od sankcija „poklon Putinu koji će oslabiti SAD pred najavljeni samit Bajdena i Putina“.

Demokratski senator Bob Menendez ocenjuje da Bajdenova administracija treba da uradi ono što Trampova nije – da zaustavi kraj gradnje Severnog toka 2.

Nemačka je, međutim, pritiskala SAD da prestanu sa protivljenjem gasovodu i da su odnosi dveju zemalja isuviše važni da bi ih ugrozio „komercijalni projekat“.

 

Izvor Rojters/Glas Amerike, 20. maj 2021.

 

Kremlj pozdravio pozitivne signale susreta Lavrov-Blinken

Kremlj je danas pozdravio „pozitivne signale“ po rusko-američke odnose nakon prvog sastanka šefova diplomatije dve zemlje Sergeja Lavrova i Entonija Blinkena.

„Upravo je ovaj razgovor pozitivan signal“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je upotrebio isti izraz da bi pozdravio odustajanje Vašingtona od sankcija glavnoj kompaniji koja je uključena u izgradnju gasovoda Severni tok 2 izmedju Nemačke i Rusije.

Lavrov i Blinken sastali su se u sredu (19. maja) u Rejkjaviku na marginama Arktičkog saveta, što je bio prvi njihov sastanak od dolaska Džoa Bajdena u januaru u Belu kuću.

„Očigledno je da ovaj proces neće biti lak. Mnogo problema se nakupilo“, rekao je Peskov, ukazujući da će razgovori „sigurno doprineti analizi koju Moskva radi za sastanak dvojice predsednika“ Vladimira Putina i Bajdena.

Prema Moskvi i Vašingtonu, taj samit bi mogao da bude održan u junu u trećoj zemlji, ali ni datum ni mesto još nisu zvanično utvrđeni.

Blinken i Lavrov pozvali su na saradnju Moskve i Vašingtona tokom prvog sastanka zvaničnika na visokom nivou otkako je Džo Bajden postao predsednik SAD.

Blinken je rekao da nije tajna da postoje razlike, ali je pozvao na saradnju s Rusijom kako bi svet bio sigurniji. Upozorio je da će SAD odgovoriti ako Moskva bude „delovala agresivno“.

„Ako Rusija agresivno deluje prema nama, našim partnerima, saveznicima, mi ćemo odgovoriti“, naveo je američki državni sekretar na sastanku s ruskim kolegom na marginama sastanka Arktičkog saveta u Rejkjaviku prenosi AFP.

Lavrov je naglasio da Moskva i Vašington imaju „ozbiljne razlike“ te Rusija i Sjedinjene Države moraju sarađivati u sferama u kojima imaju zajedničke interese.

 

Naslovna fotografija: Saul Loeb/Pool Photo via AP

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 20. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u