Nemački mediji o srpskom milijarderu koji spasava njihovo tržište nekretnina

Nemačka kompanija „Ajmaks“ koja se bavi nekretninama poslednjih godina nije baš privlačna za investitore. Ali sada se kao „spasilac“ pojavljuje jedan srpski milijarder, piše nemačka štampa

„Dok pojedini preduzetnici, kao potvrdu svog uspeha prikazuju jahte ili avione, Mihael Miler, šef kompanije za nekretnine ’Ajmaks’ (Eyemaxx), predstavlja dvorac u blizini Beča“. Radi se o dvorcu, koji je nekad bio u vlasništvu vojvode Karla, pobednika u Bici kod Asperna protiv Napoleona, piše ugledni nemački list VirtšaftsVohe.

Kupovina takvih objekata i njihova dalja restauracija je „zabava, koja je Milera koštala nekoliko miliona evra“, objašnjava nemački list. Miler se takvim „komplikovanim poslovima“ bavi već dugo, za šta je redovno prikupljao novac od investitora. „Pod imenom Eyemaxx Real Estate 2011. izneo je svoje firme i na berzu. On izvodi velike poslove s nekretninama, prema njegovim sopstvenim navodima trenutno u obimu od 1,4 milijarde evra.“

„No, iako tržište nekretnina cveta, Ajmaks nije baš bio privlačan za investitore. Tako je u roku od četiri godine indeks akcija kompanije naglo opao, čak za 80 odsto“, prenosi list.

„Miloševićev donator“

„Ali, sada se pojavio jedan novi, sumnjivi investitor: Bogoljub Karić, koga je nekada tražio Interpol zbog pranja novca, došao je u posed 4,2 odsto vlasništva Ajmaksa“, piše VirtšaftsVohe.

„Taj 67-godišnji političar, milijarder i preduzetnik važio je za jednog od najvažnijih donatora bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a jedno kratko vreme bio je i ministar u njegovoj vladi“, navodi list i dodaje da se Karić od 2010. nalazi u Rusiji, a da mu je ta zemlja dodelila „politički azil“.

Iz „Ajmaksa“ se na pitanje nemačkog lista o Kariću – nisu izjasnili.

Nekretnine – „nezahvalan posao“

List VirtšaftsVohe konstatuje da je, bez obzira što je u velikim gradovima u Nemačkoj ogromna potražnja za stanovima, „gradnja novih nekretnina nezahvalan posao“.

„Banke finansiraju samo jedan deo. Ostatak moraju da obezbede sami preduzetnici, ili da se posluže skupim mezaninskim kapitalom, što je neka međuforma sopstvenog i stranog kapitala.“

Takođe, napominje da se nekretnine često ne prodaju pre završne faze, a tek tada se novac sliva u kase. Zato su upravo „male firme poput Ajmaksa prvih godina s novcem prilično knap“, piše list.

To bi doduše trebalo da se promeni kada prvi projekti donesu dobit i pokrenu novi građevinski projekti uz pomoć sredstava prodatih projekata, navodi list, ali naglašava da „zbog stalnih problema s novcem u Ajmaksu stvari nisu išle onako kako su se nadali investitori“.

Da li će se Karić usrećiti sa investicijom?

„Iz kase Ajmaksa stalno se odliva više novca nego što se u nju sliva“, piše VirtšaftsVohe i napominje da se „ta rupa godinama krpila novim kreditima.“ Sada, međutim, „ostaje da se vidi da li će se srpski milijarder Bogoljub Karić usrećiti sa svojim investicijama.“

Pritom nemački list posebno ukazuje na problem s jednim od najvećih projekata Ajmaksa – u Manhajmu: „Zbog kašnjenja izgradnje i ’novih planiranja’, jasno su porasli troškovi gradnje“, navodi VirtšaftsVohe i naglašava da je „i dobitak od prodaje dva logistička centra u Srbiji ispao manji nego što je ranije bilo planirano“.

 

Priredio Svetozar Savić

 

Naslovna fotografija: Sean Pollock on Unsplash 

 

Izvor Dojče vele, 20. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u