Гордана Чомић, министарска за људска и мањинска права и друштвени дијалог (Фото: Танјуг/Тара Радовановић)

Usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Čomić poručuje da će SANU imati zadnju reč

Nakon prihvatanja 17 amandmana, Skupština je usvojila zakon. Čomićeva poručuje da jedino Odbor za standardizaciju srpskog jezika može da odluči o nazivima zanimanja u ženskom rodu

Skupština Srbije je danas usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Suština izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije, kako je ranije rečeno na sednici nadležnog odbora, odnosi se na razbijanje predrasuda koji se zasnivaju na rasi, boji kože, nacionalnoj pripadnosti, jeziku, verskom poreklu, polu, seksualnoj orijentaciji i invaliditetu.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života, jednake mogućnosti za ostvarivanje prava i sloboda, kao i ostvarivanje jednake koristi od rezultata rada, naveli su predlagači.

Na današnjem zasedanju su takođe usvojeni i Zakon o metrou i gradskoj železnici, kao i Zakon o obnovi kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 20. maj 2021.

 

Čomić: Odbor za standardizaciju jezika odlučuje

Ministarka za ljudska prava Gordana Čomić izjavila je da jedino Odbor za standardizaciju spskog jezika može da odluči o nazivima zanimanja u ženskom rodu.

Kako kaže, Odbor to još nije uradio.

Odgovarajući na amandman poslanika Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog da rodno senzitivni jezik ne treba nametati, ministarka je rekla da nema nametanja, ali da za sada ona može biti „ministarka“ ili „ministrica“, a ako Odbor propiše drugačije, ona će to poštovati.

„Mogu da budem ‘arhitektica’ i ‘arhitektkinja’, mogu da budem šta god hoću, jer pravila nema“, rekla je Čomićeva.

Ona je pitala, ako su imenice u muškom rodu „neutralne“, i ako je muški rod „neutralan“ i ako je „svejedno“, zašto onda u Ustavu ne piše da je Srbija država njenih građanki.

„Ja svoj jezik poštujem, svoj jezik volim i obraćam se ljudima koji nemaju hrabrosti da kažu: ‘Nećemo da vidimo žene u svojim zanimanjima, pa ćemo im bar odreći pravo da zanimanje zovu u svom rodu’ „, rekla je Gordana Čomić.

Ministarka je posle nekoliko razmena argumenata u kojoj je poslanik Komlenski tvrdio da njeno ministarstvo nije pozvalo Odbor za standardizaciju jezika na razgovor, rekla da je dobro što Komlenski i ona shvataju kako treba da izgleda dijalog, i pozvala ga na javnu raspravu o jeziku koja bi trebalo da bude početkom jula.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tara Radovanović

 

Izvor Beta/B92, 20. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u