CG uvodi sankcije Belorusiji; Brnabić: Za nas je to sada bespredmetno pitanje

„Nismo u Srbiji još ništa (zvanično) videli, tako da je bespredmetno da komentarišem šta bi bilo kad bi bilo, hajde da vidimo o čemu se radi“

Crna Gora će se pridružiti restriktivnim merama Evropske unije protiv Belorusije, rekao je crnogorski ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je, na pitanje da li će se Crna Gora priključiti sankcijama EU prema Belorusiji i koliko bi to moglo uticati na turističku sezonu, rekao da su „spoljnopolitički prioriteti jasni i da je to evropska integracija države, dobra regionalna saradnja i kredibilno članstvo u NATO“

On je kazao da će Crnoj Gori uskoro doći poziv da se priključi restriktivnim merama.

„Kada dođe poziv za priključenje restriktivnim merama, Crna Gora će se priključiti i nastaviti da ima 100 odsto usklađenosti sa zajedničkom inostranom politikom“, poručio je Radulović, preneo je Tanjug.

Radulović je potvrdio i da je Vlada Crne Gore donela odluku o opozivu još šest ambasadora.

Razlog tome, rekao je, jeste radi autentičnog predstavljanja spoljne politike.

Opozvani su ambasadorka pri UN Milica Pejanović Đurišić, ambasadori u Hrvatskoj Boro Vučinić, Sloveniji Vujica Lazović, Argentini Srđan Stanković, Velikoj Britaniji Vladimir Beratović i ambasador pri Savetu Evrope Zoran Janković.

 

Izvor Sputnjik, 26. maj 2021.

 

Brnabić: Bespredmetno pitanje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je za sada bespredmetno komentarisati da li će se Beograd priključiti sankcijama Brisela protiv Belorusije.

„Nismo u Srbiji još ništa (zvanično) videli, tako da je bespredmetno da komentarišem šta bi bilo kad bi bilo, hajde da vidimo o čemu se radi, pa će onda Srbija da odluči u odnosu na te stvari, u odnosu na naše evropske integracije i aspiracije ali i naš državni interes”, izjavila je Brnabić odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa o tome da li će se Srbija priključiti sankcijama.

Nakon što su u nedelju 23. maja beloruske vlasti prisilile avion kompanije Rajaner da sleti u Minsk i pritvorile novinara Romana Protaseviča i njegovu devojku koji su bili na tom letu, lideri Evropske unije (EU) pozvali su na hitno uvođenje oštrijih sankcija Belorusiji.

Šefovi država i vlada EU zatražili su da se usvoje „neophodne mere”, koje između ostalog obuhvataju i zabranu preleta vazdušnog prostora EU za belorusku aviokompaniju, kao i sprečavanje pristupa evropskim aerodromima za letove beloruskih aviokompanija, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Jaroslav Pap

 

Izvor Politika, 26. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u