RTV KiM: Živojin Rakočević novi predsednik UNS-a

Novinar iz Gračanice i direktor Doma kulture Živojin Rakočević većinom glasova izabran je za predsednika Udruženja novinara Srbije UNS-a, saznaje RTV Kim

Posle celodnevne žučne rasprave, osporavanja kandidature od strane Kandidacione komisije, članovi Izborne skupštine odlučili su da Rakočevića vrate na listu kandidata za predsednika UNS-a.

Rakočević je dobio 263 glasa, a dosadašnji predsednik Vladimir Radomirović 241 glas. Pet glasova bilo je nevažećih. Izborna skupština UNS-a održana je u Hotelu Jugoslavija u Beogradu.

Biografija Živojina Rakočevića

Živojin Rakočević više od decenije piše za Politiku, član je Uprave UNS-a, a potpredsednik najstarijeg srpskog novinarskog udruženja bio je od 2009. do 2013. godine. Rakočević je jedinstven novinar u srpskom medijskom prostoru.

Borben i uporan, ali razborit, spada u najzaslužnije pojedince za osnivanje, razvoj i opstanak srpskih medija na Kosovu i Metohiji nakon NATO agresije 1999. godine.

Nemerljive zasluge ima za okupljanje novinara i jačanje Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji, ali i za izrastanje UNS-a u najjače regionalno novinarsko udruženje nakon 2000. godine.

Rakočević je izvanredan tumač društvenih zbivanja u Srbiji i regionu. Spada u retke novinare uvažene na različitim stranama podeljene srpske medijske i novinarske scene.

Živojin Rakočević je rođen 1973. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Katedri za srpsku književnost i jezik, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu. Pokretao je i uređivao široku lepezu medija, od dečijih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih.

Sa 27 godina, uz nekolicinu novinara, pokrenuo je KiM radio čiji je glavni i odgovorni urednik od 2000. do 2008. godine. Uporedo, bio je predsednik KOSMA mreže u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina Glas juga.

Nagradu „Milan Pantić” za hrabrost u izveštavanju o pogromu nad Srbima na KiM koji se dogodio 17. marta 2004. dobio je iste godine. Nagrada Udruženja novinara Srbije za borbenost u novinarskom izražavanju „Aleksandar Tijanić” pripala mu je 2019. godine.

Rakočević je bio član Saveta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. godine do 2014. godine. Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bio je od 2018. godine do 2020. godine. Direktor je Doma kulture u Gračanici u kojoj živi i radi.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor RTV KiM, 30. maj 2021. 

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u