Катарина Стељић/Центар за међународну јавну политику

Vlada menja tekst Zakona o kulturnom nasleđu nakon reakcije SPC

Ministarka kulture i informisanja obavestila je patrijarha Porfirija da su prihvaćene sugestije i predlozi koje je SPC uputila na Nacrt Zakona o kulturnom nasleđu

Njegova Svetost patrijarh srpski g. Porfirije, predsednik Svetog arhijerejskog Sinoda, uputio je gđi Maji Gojković, ministru kulture Republike Srbije, dopis u kome ukazuje da je Srpska pravoslavna crkva najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, ali da nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje.

Iz tog razloga, ukazujući na manjkavost određenih članova Nacrta ovog zakona, a znajući da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, Njegova Svetost je gđi Gojković predložio da njegovo usvajanje odloži do daljeg. Između ostalog, poglavar Srpske pravoslavne crkve je ukazao da se u šest članova nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije i, gotovo svakodnevno, izloženo napadima i devastiranju.

Njegova Svetost je, s tim u vezi, ukazao na mogućnost nedobronamernih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona pokrajina isključena iz sistema državne brige, što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh je, isto tako, ukazao na činjenicu da je čl. 102 odnosnog Nacrta zakona, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, de facto, ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana. Pravni stručnjaci su Svetejšem ukazali da bi striktnom primenom ovog člana Crkva od vlasnika bila svedena na korisnika, kojoj bi posle osam vekova bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama.

Izmenama i dopunama predloženog Nacrta, zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj.

Zaključujući svoje obraćanje, Njegova Svetost patrijarh g. Porfirije smatra da usvajanje ovakvog zakona ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi Srpske pravoslavne crkve i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije.

 

Izvor spc.rs, 31. maj 2021.

 

Vlada menja tekst zakona

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, obavestila je danas patrijarha srpskog Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt Zakona o kulturnom nasleđu, a u cilju poboljšanja i unapređenja teksta Nacrta zakona.

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst, na koji su dostavljene primedbe i sugestije, ne nalazi u fazi Predloga zakona, pa time ni u postupku usvajanja pred Vladom Srbije, niti pred Narodnom skupštinom.

Potpredsednica Vlade je ukazala da je Radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel diskusije u okviru javne rasprave od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga od strane šire javnosti, a u cilju poboljšanja teksta budućeg Predloga zakona.

Ministarka je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, a posebna pažnja i zajednički trud i zalaganje usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji naše Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju.

Gojković je izrazila uverenje da ćemo i u budućnosti, kao i sada, putem čvrste saradnje doći do najboljih rešenja za budući Predlog Zakona o kulturnom nasleđu, koji će nakon usvajanja predloga i sugestija doprineti sveukupnoj zaštiti kulturnog nasleđa Republike Srbije i biti još jedan korak u zajedničkim zalaganjima države i Srpske pravoslavne crkve da sačuvamo kulturno nasleđe naše države i naroda za buduće generacije.

 

Naslovna fotografija: Katarina Steljić/Novi Standard

 

Izvor Sputnjik, 31. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u