Grčka: Ne priznajemo Kosovo; Španija: Ne otvaramo ni kancelariju

„Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen”, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova

Stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, što znači da Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke „Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen”, saopštilo je grčko ministarstvo u odgovoru za prištinsku Gazetu ekspres.

Grčko ministarstvo je izrazilo podršku dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije, navodeći da Grčka, kao dugogodišnja članica EU i NATO, teži „konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regionu zapadnog Balkana, kroz stvaranje dobrosusedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava”.

„U tom kontekstu, Grčka je snazno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i pružala podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU”, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke.

Prestojeća poseta grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Prištini je, kako je saopšteno, povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija. „Kao što znate, ministar Dendijas posetiće Kosovo početkom juna nakon formiranja nove vlade”, navodi se u odgovoru ministarstva.

Zvanična Atina je saopštila i da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo i da podržava Kosovo na evropskom putu. Navodi se i da je odnos Grčke prema Kosovu konstruktivan, pozivajući se na dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja i podršku Kosovu u različitim oblastima.

„Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin ‘Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini’ i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima”, poručuju iz tog ministarstva, dodajući da je u cilju daljeg unapređenja bilateralne saradnje ova kancelarija preimenovana u „Kancelariju za interese Kosova u Atini”, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 01. jun 2021.

 

Španija: Ne otvaramo kancelariju u Prištini

Španija ne planira da otvori kancelariju u Prištini, kako su to nedavno objavili albanski mediji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, ističući da je stav Madrida o nepriznavanju samoproklamovane nezavisnosti Kosova nepromenjen.

„Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine”, navodi se u odgovru ministarstva portalu Kosovo onlajn.

Dodaje se da Madrid u tom smislu ponovno pokretanje dijaloga smatra dobrom vešću.

Iz španskog ministarstva ocenjuju da je nepohodno da se iskoristi trenutak i da se pokuša da se postigne sporazum prihvatljiv za obe strane, uz poštovanje međunarodnog prava.

„Da bismo postigli ovaj cilj imamo gospodina (šefa diplomatije EU Žozepa) Borela, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rešavanju sukoba i specijalnog predstavnika EU (za dijalog Beograda i Prištine) Miroslava Lajčaka, koga u potpunosti podržavamo. Spremni smo da sarađujemo, koliko god možemo u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana”, navode iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Prištinski portal Demokracia.com objavio je prethodno da će Španija uskoro otvoriti kancelariju za vezu u Prištini.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal tvrdi da je Španija već donela tu odluku, kao i da je bivši španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel, sada zadužen za spoljnu politiku EU, „odigrao ključnu ulogu u ovom koraku”, preneo je Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Egor Myznik on Unsplash 

 

Izvor Politika, 31. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u