Gradska vlast u Budimpešti imenuje ulice po „ujgurskim mučenicima“ i Dalaj Lami

Opozicione koalicije, koje drže vlast u glavnom gradu Mađarske, ovakvim inicijativama odgovaraju na plan vlade Viktora Orabana da otvori kineski univerzitetski kampus

Nova imena ulica postavljena su prvog juna u znak protesta Kristine Baranji, predsednice gradskog okruga Ferencvaroša gde će se graditi univerzitetski kampus.

„Dali smo javnim prostorima oko planiranog kineskog univerziteta lepa nova imena”, napisala je Baranji na svojoj Fejsbuk stranici.

Dodala je da će građani prestonice svoje mišljenje o planovima moći da iskažu u anketi koja će početi četvrtog juna.

Spor gradskih vlasti i mađarske vlade traje već više od mesec dana, od kada je istraživački portal Direkt 36 otkrio da vlada planira da angažuje kinesku kompaniju da u Budimpešti napravi novi kampus Univerziteta Fudan, čije je sedište u Šangaju.

Kineska investicija dovodi u pitanje sudbinu Studentskog grada sa više od 8.000 mesta, čija je gradnja takođe planirana na tom mestu, prenosi Beta.

Izgradnja Studentskog grada bila je jedan od uslova da Budimpešta i njeni distrikti, kojima upravlja opozicija, podrži organizaciju Svetskog prvenstva u atletici i izgradnju atletskog stadiona Ferencvaroš.

Za izgradnju kampusa Univerziteta Fudan angažovana je kineska građevinska firma, sa kineskim radnicima, i uzet kredit od Kine u iznosu od 1,25 milijardi evra.

Mađarska vlada je već obećala pomoć od oko 2,3 miliona evra za kupovinu nekretnina.

Prema istraživanju Instituta Republikon, protiv kineskog univerzitetskog kampusa u Budimpešti je dve trećine Mađara, od kojih je trećina provladinih glasača.

Mađarska će biti prva zemlja EU u kojoj će Kina otvoriti univerzitetski kampus.

 

Naslovna fotografija: Dan Freeman on Unsplash 

 

Izvor Politika, 02. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u