Krivokapić: Učiniću sve da uskoro potpišemo ugovor sa SPC, poseta patrijarha pravi trenutak

„Ja se samo želim osloniti na izjavu patrijarha koji je meni lično obećao da će prva njegova poseta biti na prostorima Crne Gore i da je to možda najbolji trenutak za potpisivanje“

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je za Euronews Srbija da će potpisati Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore i da ne radi ništa tajno. Navodi da je to isključivo pravno pitanje i da tu nema politike. Krivokapić je rekao da bi bio nedostojan premijer da je potpisao ugovor u Beogradu tokom večernje posete patrijarhu i dodao da ne planira da podnese ostavku.

Krivokapić je u intervjuu za Euronews Srbija istakao da je ponudio 30. oktobar kao datum potpisivanja ugovora zbog odavanja počasti „onome ko je sve na prostorima Crne Gore duhovno preporodio“, misleći na mitropolita Amfilohija.

Zbog čega još niste potpisali Temeljni sporazum? Da li su razlozi političke prirode, pravne prirode ili neki treći?
– Znate kako, misllim da su ovih deset dana možda najtežih deset dana u mom životu, jer ako posmatrate to pitanje samo sa te tačke gledišta, da li je to pravno ili političko pitanje, onda odmah da vam kažem da je isključivo pravno. Nema nikakve politike. Jer ja kad je u pitanju Crkva ne kalkulišem. Da li su postojali drugi politički razlozi? To treba da pitate onu stranu koja je nametnula meru potpisivanja Ugovora tokom trajanja Sabora naše SPC.

Zašto je to tako? Ja imam određena obrazloženja i na neki način sam identifikovao ko je glavni krivac. Potpisivanje Temeljnog ugovora je jedno čisto, tehničko pitanje nasleđa Zakona o slobodi veroispovesti. Svoditi i izdizati to na takav nivo, mislim da nije bio ni trenutak, ni vreme, ni način. A oni koji su saučesnici u tome su isključivo i samo političari. Političari koji zagovoraju jednu opciju da je politika – svemoć, a zaboravljaju da pored njihove svemoći živimo u prolaznom i kratkom vremenskom intervalu i jedino što pobeđuje je istina. Zato sam jednom političaru rekao da sam uradio sve što je do mene i da će istina pobediti danas, sutra ili za 10 godina, ali namere ne možete sakriti, a namere određenih ljudi i danas se vide.

Ko vam je nametnuo ideju dolaska u Beograd u noćnu posetu?
– Verujte da je to trajalo. Želim da ispričam samo neke vrlo značajne detalje. Da sam ja u petak pred početak Sabora, ne znajući i ne sluteći šta se može desiti, uputio patrijarhu pismo u kome sam jasno kazao da sam ja za potpisivanje Temeljnog ugovora, ali da određeni pravni elementi koji su definisani u tom ugovoru nisu u skladu sa Ustavom i zakonom Crne Gore. I moja obaveza nije obaveza samo vernika, nego obaveza čoveka koji štiti Ustav i zakon, ja sam takav sporazum potpisao i ja ću ostati dosledan do kraja.

Posle toga su se dešavale određene političke igre i predigre i ja sam vam možda samo spomenuo jednu rečenicu te srede ili četvrtka kada sam otišao u Beograd – da ako ne bude potpisan Temeljni ugovor, da će se desiti ne znam kakvo čudo. Smatrao sam da je potpuno neodgovorno to tako definisati i doneo sam odluku u četvrtak na osnovu tri nivoa razmatranja.

Prvi i lični, ja sam imao porodične probleme i to je javnosti poznato. Drugi deo – kao vernik sam odlučio da odem u Patrijaršiju i lično kažem te stavove koji su jasni. I, naravno, treći razlog je državnički i u tom državničkom odnosu moram da vam kažem jednu činjenicu koja je nesporna – nije postojalo u istoriji, jer smo mi analizirali te elemente naknadno, da je neko otišao na takav način, u to vreme i, pošteno rečeno, pod tim uslovima da potpisuje takav ugovor. Ja bih bio nedostojan premijer da sam to uradio, ali obaveštavam svu javnost da ću ovih dana sve učiniti da taj Temeljni ugovor bude što pre potpisan.

I moram da priznam da mene prozivaju da dajem izjave, pa da ih onda demantujem. Ja se samo želim osloniti na izjavu patrijarha Porfirija koji je meni lično obećao, mislim da je to zvanično i rekao, da će prva njegova poseta biti upravo ovde na prostorima Crne Gore i da je to možda najbolji trenutak za potpisivanje tog ugovora.

Da li to znači, ne pre 30. oktobra?
– Verujte da je to jedan ponuđeni datum, kao najbolji datum odavanja počasti, spomena onome ko je sve na prostorima Crne Gore duhovno preporodio, a to je naš mitropolit Amfilohije. I smatrao sam u tom jednom predlogu, šta ja mogu? Mogu samo da predlažem da je najbolji datum upravo 30. oktobar kada se upokojio naš mitropolit uoči Svetog Petra Cetinjskog koji je svim Crnogorcima svetinja broj jedan.

I onda, pošto to nije naišlo na odobravanje – prejudicirajte, predlažite bilo koji datum, prihvatićemo ga. Nažalost, nismo dobili nijedan jedini termin. Ja vam odgovorno tvrdim, kao čovek i kao vernik, da ću potpisati Temeljni ugovor. Ne predstavlja, verujte, nikakav problem potpisivanje. Obavestiću javnost o tome i neću raditi ništa tajno. To nisam ni do sada radio. Zašto bismo sada ugrožavali i taj ugovor i SPC, ako tamo postoji bilo koji detalj koji bilo kom građaninu Crne Gore može biti sporan?

Demokratski front tvrdi da ste izgubili poverenje, njihova poslednja poruka je: nova Vlada, novi izbori. Hoćete li vratiti mandat?
– Znam da taj stav postoji bukvalno i tokom izglasavanja ove Vlade, a permanentno je prisutan i odmah nakon početka funkcionisanja te Vlade. To ništa nije novo, oni nisu podržavali ovu Vladu istinski, i naravno, u politčkom licemerju je izgleda sve dozvoljeno. Taj stav koji žele da iskažu, imaju prilike da to urade na osnovu Ustava. Ja sam rekao neposredno posle premijerskog sata i ostajem pri tom stavu – ja ostavku podneti neću. Neka me smene, neka to bude istorijski dokaz njihove opredeljenosti da posle 75, odnosno 30 godina doživimo slobodu, demokratiju, počnemo da stabilizujemo sve institucije, da ih oslobodimo, jer većinom su zarobljene i da krenemo u ekonomski preporod Crne Gore.

To je mera Crne Gore, mi smo dobili nezavisnost, ali nismo dobili onaj ostatak koji se veže za nezavisnost, to je ekonomski i socijalni prosperitet svih građana Crne Gore. Što se tiče DF, jasno vam je, ako se bavite politikom, zašto oni to rade. Ja mislim da bi za njih bilo mnogo upitinije šta je njihov rejting na političkoj sceni trenutno? Zašto je taj politički rejting takav i da li su možda ti napadi koji su besprimereni i netačni, iskrivljeni, falsifikovani, doprineli do njihovog takvog rejtinga?

Još niste imali susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, šta je razlog?
– Mislim da bi to trebalo da pitate gospodina Vučića. Ja sam spreman, možda ne mogu odmah istog trenutka, ali na njegov poziv rado ću se odazvati i naravno da ćemo razgovarati kao dva državnika i štiteći interese – on Srbije, ja Crne Gore – doći do najboljeg rešenja. Ne za odnose Vučića i Krivokapića, nego za dobro Srbije i Crne Gore. Mislim da je to jedan trenutak koji moramo doživeti. Zašto se to nije desilo u šest meseci? Verujte, pokušavao sam sve što je do mene, ja više od toga ne mogu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Vlada Crne Gore

 

Izvor euronews.rs, 03. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u