Reakcije na presudu generalu Ratku Mladiću

„Zna Ratko šta narod misli o njemu. Poručuje da se čuva Republika Srpska i da nije on bitan, već opstanak Republike Srpske“, istakao je Darko Mladić

General Ratko Mladić poručio je narodu Srpske da čuva svoju Republiku, te dodao da je to najvažnije, istakao je za RTRS Darko Mladić, sin generala Mladića.

– Zna Ratko šta narod misli o njemu. Poručuje da se čuva Republika Srpska i da nije on bitan, već opstanak Republike Srpske – istakao je Darko.

Istakao je da je da je general posebno zahvalan predsjedniku Sudijskog vijeća koji je imao izdvojeno mišljenje u presudi.

– Dobro je zvučao kad sam ga posjetio. Držao ga je adrenalin, vidjećemo kako će u narednim danima to sve odraziti se na njegovo zdravlje. Narod je prozreo njihovu namjeru, nikakva sila ne može natjerati da laž postane istina i to Ratko zna – naglasio je Darko Mladić.

Istakao je da je sa generalom razgovarao jedan čas.

– Još je rano za informaciju gdje će Ratko Mladić služiti danas dosuđenu kaznu doživotnog zatvora. Prkosno je raspoložen, rekao je da poručim svima da bi se zabrinuo da su ga oslobodili. NATO pakt ga je sudio i osudio zbog toga što je branio svoj narod i spriječio planove NATO pakta da Srbe protjera sa svojih vjekovnih ognjišta – izjavio je Darko Mladić.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

 

Izvor RTRS, 08. jun 2021.

 

Reakcija Ane Brnabić

Presuda Ratku Mladiću je potvrđena – general VRS osuđen je na doživotni zatvor.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV Pink da je Srbija posvećena istraživanju svih ratnih zločina, svih zločina, kao i za privođenje optuženih i kažnjavanje odgovornih za zločine. Ovo je Srbija, kaže, pokazala u prethodne tri decenije.

Ovu presudu, kaže, sada neće da komentariše jer će večeras o njoj govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici SB UN u 21 sat.

„Pozivam građane da prate sednicu i iz govora predsednika dobiće odgovor“, rekla je premijerka.

Na pitanje po kom zakonu se sudi u Hagu, premijerka kaže da je o tome već govorila i iskreno komentarisala sa predstavnicima međunarodnog suda. Kaže da je nesumnjivo Hag politički sud, a najveća zamerka joj je ta što sud nije doprineo pomirenju, već nas je od njega udaljio.

„Sada smo dalje od pomirenja nego što smo bili pre 26 godina. Sada, čini mi se, imamo goru netrpeljivost među narodima nego što smo imali tokom sukoba. Ovome je Hag mnogo doprineo. Govorili su tada da sud nije pravljen da bi doprineo pomirenju, a ja se sa time ne slažem jer, da su odgovarali svi koji su zločine činili, sud bi doprineo pomirenju“, rekla je Ana Brnabić za „Nacionalni dnevnik“.

Ona je rekla da će predsednikovo obraćanje biti istorijsko i da će „promeniti neke stvari“.

„Mislim da niko neće ostati nem na njegovo izlaganje, jer srpske žrtve nisu videle zadovoljenje nikakve pravde. Postale su, čak, i žrtve drugog reda, što je strašno i užasno“, kaže premijerka.

Dodaje da je danas težak dan, što zbog presude, što zbog podsećanja da su pojedinci iz Haškog tribunala izlazili kao slobodni ljudi, iako su odgovorni za brojne zločine.

„Ti zločini su maltene bili legalizovani jer niko za njih nije odgovarao, a optuženi su puštani na slobodu. Ovo je, mislim, produbilo jaz među narodima. Ovaj mehanizam nastavio je da radi i tu mi insistiramo da se neke stvari prebace na naše pravosuđe. Recimo, najmanje predmeta, mislim samo jedan, ustupljen je Srbiji“, kaže Ana Brnabić.

Dodaje da će „ovaj dan označiti nove pritiske na Srbiju, a sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali svakako jeste Srbima“.

Podseća da je Srbija od 46 optuženih za ratne zločine izručila njih 45, a da Radeta i Jojić nisu optuženi za ratne zločine, već samo za nepoštovanje suda.

„Pošto nam svaki dan govore o vladavini prava, mi imamo odluku iz 2016. po kojoj ne postoji pravni osnov da Radetu i Jojića izručimo. Potpuno mi je neverovatno da, i pored naših insistiranja da nam se ovaj predmet uruči, on postaje ključna tema. Jednu Vericu Radetu i jednog Petra Jojića traže da izručimo, a mi to ne možemo da uradimo jer poštujemo svoje zakone. Ako ih izručimo, onda će me optužiti za selektivno poštovanje zakona“, kaže premijerka, prenosi „Pink“.

Predsedniku Srbije je, dodaje, ukazana ogromna čast i poverenje, jer mu je omogućeno da se uključi u sednicu mimo protokola, putem video-linka.

„Ovde je odato ogromno poštovanje predsedniku i Srbiji i on će odgovoriti na pritiske. Nažalost, očekujem dodatne pritiske i rovitiju i nestabilniju situaciju u regionu“, kaže premijerka.

 

Izvor B92, 08. jun 2021.

 

Reakcije iz Srbije

Presudu kojom je nekadašnji komandant VRS osuđen na doživotnu robiju komentarisao je ministar unutrašnjih poslova Srbije, kao i predstavnici političkih partija u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ocenio je da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću, koja je potvrđena u Hagu, osveta, a ne presuda.

„Mladić je kriv, jer je odgovorio na zločine Nasera Orića, ali Naser Orić nije kriv za poklane srpske civile u Podrinju. Mladić je kriv, jer je komandovao vojskom Srba u srpskim selima oko Sarajeva gde su njegovi vojnici rođeni i odrasli, ali nije kriv Izetbegović, jer u Sarajevu više nema Srba, ali ima masovnih grobnica“, naveo je Vulin u saopštenju.

Ocenjujući da Haški tribunal nije uspostavljen da bi tražio pravdu i doprineo pomirenju, već da bi sudio Srbima, Vulin je istakao da je taj sud „ispunio svoju svrhu“.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da je očekivao potvrdu presude Ratku Mladiću i dodao da je presuda za genocid u Srebrenici na „labavim nogama“.

Šešelj, kojeg je Haški tribunal ranije osudio na 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, na TV Pink je istakao da je važno to što je Sud odbio i žalbu Tužilaštva za genocid u šest opština u BiH.

Pojasnio je da je za genocid potrebno da se utvrdi da je zločin izvršen nad celom jednom verskom, rasnom, etničkom grupom ili znatnim delom grupe. Kako kaže, po istom osnovu trebalo je da otpadne i tužba za genocid u Srebrenici.

„Na labavim nogama je presuda za genocid“, kazao je Šešelj.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je da Haški sud nije tribunal, već sredstvo da se zapadna verzija događaja prema Jugoslaviji, odnosno Srbiji, zapečati i legitimiše.

„To nema veze sa sudom i pravdom, već je jedini cilj bio da zapadna politika prema Srbiji opravda i da Srbi budu po definiciji označeni kao zločinci“, rekao je Jovanović.

Koalicija Nacionalno-demokratska alternativa (NADA), koju pored DSS čine POKS i 19 udruženja građana, navodi da je Haški tribunal odavno izgubio legitimitet, oslobađajući najveće teroriste i ratne zločince na Balkanu iz redova Hrvata i bosanskih Muslimana.

 

Izvor Tanjug/RTS, 08. jun 2021.

 

Reakcija Dodika

Predsedavajući član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da presuda generalu Ratku Mladiću nema mnogo veze sa pravom i da Haški sud nije uspeo da dokaže direktnu, već samo komandnu odgovornost.

„Kakva je to presuda koju sa slobode slušaju Naser Orić, Ante Gotovina, Ejup Ganić, Atif Dudaković?“ – pitao je Dodik.

On je naglasio da Haški sud nije uspeo da dokaže direktnu odgovornost Ratka Mladića.

„On je osuđen samo po komandnoj odgovornosti što je novitet u pravnom sistemu. Presudom se pokušava da se napiše druga istorija po kojoj će Srbi biti isključivi krivci“, rekao je Dodik.

„U BiH je stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga Srba preko 30.000, a pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković, i još mnogi ove presude gledaju iz svojih kuća, a znamo kakve su zločine počinili nad srpskim narodom“, naglasio je Dodik.

Istakao je da je Haški tribunal ponovio selektivnu pravdu i doprineo da nepoverenje među narodima postoji još više.

„Mislim da je samo general Mladić poslat u direktnu legendu, a srpski narod će znati da bez njegovog duha bi bila mnogo veća stradanja našeg naroda“, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu učinjena velika nepravda.

„Mi smo narod koji je najviše stradao u proteklom ratu na prostoru bivše Jugoslavije“, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da je jasno da se pokušava napraviti mit o genocidu u Srebrenici koji se nije desio.

„Dokaz je činjenica da sve pokušavaju da učine i zabrane priču o negiranju raznim rezolucijama koje SAD i Velika Britanija i druge zemlje nikada nisu donijele. Fascinacija nepravdom međunarodnog faktora nikada neće moći da bude usvojena u srpskom narodu“, poručio je Dodik.

Dobro u svemu je, kaže Dodik, da ovom presudom konačno nestaje Haški tribunal.

„Dve godine muslimani u BiH nisu hteli da prihvate usvajanje Strategije procesuiranja ratnih zločina, a osporavaju i formiranje Nadzornog tela. To je samo još jedna dodatna farsa, ali međunarodne obaveze u delu očuvanja te strategije treba da se ispunjavaju“, rekao je Dodik.

Istakao je da je Republika Srpska formirana slobodnom voljnom srpskog naroda.

„I to zato jer je srpski narod bio ugrožen i imao negativno sećanje na stradanje u Drugom svetskom ratu“, istakao je Dodik, dodavši da Srbi nisu imali pravo da budu lakoverni.

 

Izvor Sputnjik, 08. jun 2021.

 

Reakcije zvaničnika Republike Srpske

Zvaničnici Republike Srpske tvrde da potvrđena presuda generalnu Ratku Mladiću nema mnogo veze sa pravom i pravdom već je još jednom dokazana antisrpska uloga suda.

Selektivno se kažnjavaju Srbi i vojno i političko rukovodstvo i time urušava povjerenje u međunarodnu pravdu. Pomirenje među narodima što je bio osnovni cilj osnivanja Haškog tribunala kažu nije ostvareno.

Haški tribunal ostaće upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, kako licemjerno tvrde, već da hiljadugodišnjim presudama Srbima, opere savjest onima koji su srpskom narodu devedesetih godina, u više navrata, isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum, kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

– Što se tiče generala Mladića, on je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila Republiku Srpsku i pravo srpskog naroda na život i slobodu. Tu istorijsku činjenicu, kao ni percepciju našeg naroda o generalu Mladiću, ne može da promijeni nijedna presuda svijeta. Haški tribunal još jednom je potvrdio da ne sudi prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti – rekla je Cvijanović.

Da presuda nema mnogo veze s pravom i pravdom, smatra i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. I današnja presuda, kaže, dokazuje da osnovni cilj osnivanja tribunala, a to je vraćanje povjerenja među narodima, nije ostvaren.

– U BiH je stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga Srba preko 30.000, a pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković i još mnogi, zaštićeni ovim mehanizmom nepravde, ove presude gledaju iz svojih kuća, a znamo kakve su zločine počinili nad srpskim narodom – naveo je Dodik.

Dodik tvrdi da Haški tribunal sudi selektivno, a mnogi su na određenim stereotipima o ratu u BiH, gradili karijere.

U Haškom sudu se ne sudi po dokazima niti je bitan dokazni materijal, već je onako kako je neko odlučio da treba da bude, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković. Kaže da je uvijek za to da svi oni koji su počinili zločin treba da odgovaraju, ali zločine nisu činili samo na jednoj strani, već ih je bilo i na jednoj, i na drugoj i na trećoj strani.

– Davno na ovim prostorima ne vlada ni pravo ni pravda, jer da vlada ljudi bi imali pravo na pravično suđenje. Ja sam za varijantu da svi oni koji su počinili zločin za njega odgovaraju, nije samo zločin na jednoj strani. To govore žrtve i na jednoj i na drugoj i na trećoj strani. Ko je ubio 23.000 srpskih žrtava? – istakao je Višković.

Potvrđivanjem doživotne kazne zatvora, Haški tribunal donio je surovu presudu u kojoj su zanemareni dokazi koji generalu Mladiću idu u prilog, smatra predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

– I ova presuda kao i mnoge ranije donesene ne doprinose međunacionalnom pomirenju nego otežavaju odnose između Srba i Hrvata i Bošnjaka. Ovo je još jedna nepravda, nepravda prema Srbima. Uz svo saosjećanje sa svim žrtvama rata, ali ne može se ispustiti iz vida da su presudama međunarodnog suda Srbi jedini krivci, pa i za ono što se nije desilo – rekao je Čubrilović.

U osudi presude jedinstveni su i lideri stranaka u Srpskoj. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je Haški sud potvrdio da je sud politike, a ne pravde. Da su srpske žrtve ostale bez pravde, smatra i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac ocijenio je da je međunarodno pravo pravdu pretvorilo u silu. I predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručuje da će nepravda samo ojačati Srpsku, uprkos očekivanjima njenih protivnika.

 

Izvor RTRS, 08. jun 2021.

 

Reakcije iz regiona

U Republici Srpskoj kritikuju presudu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok u Federaciji presudu pozdravljaju.

Presuda generalu Ratku Mladiću nema veze sa pravom i pravdom, poručio je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, odmah po izricanju pravosnažne presude.

„U BiH je stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga Srba preko 30.000, a pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković i još mnogi ove presude gledaju iz svojih kuća, a znamo kakve su zločine počinili nad srpskim narodom“, naglasio je Dodik.

Istakao je da je Haški tribunal ponovio selektivnu pravdu, te doprineo da nepoverenje među narodima i dalje postoji.

„Mislim da je samo general Mladić poslat u direktnu legendu, a srpski narod će znati da bi bez njegovog duha bila mnogo veća stradanja našeg naroda“, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu učinjena velika nepravda.

Predsednica RS Željka Cvijanović istakla je da je Haški tribunal današnjom presudom još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda, koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika.

„Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvek nestali“, istakla je Cvijanovićeva povodom presude Mladiću, prenosi RTRS.

Ona naglašava da će Haški tribunal zato ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, kako licemerno tvrde, već da svojim hiljadugodišnjim presudama Srbima opere savest onima koji su srpskom narodu devedesetih godina, u više navrata, isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kaže da „ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima koje je počinio Ratko Mladić“.

„Nijedna kazna ne može osigurati potpunu pravdu ako imamo u vidu monstruoznost zločina iz presude. Ipak, činjenica da mu je izrečena najsnažnija kazna predstavlja ispunjenje pravde“, kaže Džaferović.

Željko Komšić, član Predsedništva BiH, ocenio je da današnja presuda Ratku Mladiću jasno govori da je „postojala namera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih dela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama“.

Lider SDA Bakir Izetbegović pozdravio je presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kojom je Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

„Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njegovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspešniju budućnost svih nas na ovim prostorima“, napisao je na svom Fejsbuk profilu Izetbegović.

I Vlada Hrvatske pozdravlja presudu suda u Hagu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna i smatra je primerenom.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

 

Izvor RTRS/RTS, 08. jun 2021.

 

Prve reakcije iz Rusije

Presuda generalu Ratku Mladiću je ispolitizovana, pristrasna i nepravedna, izjavila je članica Odbora Dume za međunarodna pitanja Jelena Panjina.

„Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju se u svom radu uvek rukovodio političkim, a ne pravnim kriterijumima. Nije slučajno to da su 70 odsto optuženih i osuđenih u tom sudu – Srbi“, rekla je Panjina.

Ona je dodala da rad Haškog suda i Mehanizma koji ga je nasledio pokreće brojna pitanja.

„Ne sme se dozvoliti da se mehanizmi međunarodne pravde koriste kao instrumenti političkog obračuna sa liderima koji su za Zapad nepoželjni“, rekla je Panjina.

Ranije danas Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je na drugom stepenu prvostepenu presudu na doživotnu robiju protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

Žalbeno veće odbilo je sve žalbe odbrane Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje predsedavaju veća, sudije Prisce Matimbe Nijambe.

Među odbijenim su i žalbe na delove presude koji govore o genocidu u Srebrenici, udruženom zločinačkom poduhvatu, žalbe u vezi sa drugim delima u Srebrenici, „terorisanjem“ Sarajeva i uzimanjem pripadnika UN za taoce.

Mladić je osuđen sa obrazloženjem da je „značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Osuđen je za 10 od 11 tačaka optužnice, a Žalbeno veće odbilo je žalbu Tužilaštva na oslobađanje Mladića od krivice po tački jedan optužnice, koja ga je teretila za genocid u šest opština BiH: Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

 

Izvor Sputnjik, 08. jun 2021.

 

Reakcije iz sveta

Svetski i evropski zvaničnici reagovali su na konačnu presudu Ratku Mladiću. Predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti u regionu. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da je konačna presuda u slučaju Ratka Mladića još jedan važan korak koji će, prema njegovim rečima, doneti pravdu žrtvama.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je presuda Ratku Mladiću istorijska i da pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti pozvani na odgovornost, saopštila je Bela kuća.

„SAD su pomogle u vođenju međunarodnih napora da se zaustave zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su zločine počinili u BiH i u drugim delovima bivše Jugoslavije, i da se uspostavi trajni mir u toj zemlji i širem regionu“, ističe Bajden.

Američki predsednik ocenjuje da su pravda i pomirenje temelj mira i stabilnosti u budućnosti.

„Današnja odluka je takođe važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati presudu i potvrditi njen značaj za vladavinu prava“, rekao je Bajden.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel kaže da je konačna presuda u slučaju Ratka Mladića još jedna važan korak koji će, prema njegovim rečima, doneti pravdu žrtvama.

„To će pomoći da se bolna prošlost ostavi iza nas, a da se budućnost stavi na prvo mesto“, poručio je Mišel sa svog Tviter naloga.

Borel i Varheji: Poštovati odluke suda

Šef diplomatije EU Žozep Borel i komesar za proširenje Oliver Varheji ocenili su da će presuda Ratku Mladiću „doprineti izlečenju svih koji su patili“.

U zajedničkom saopštenju, Borel i Varheji su podsetili na žrtve i poručili da saosećaju sa njihovim porodicama i preživelima.

Ponovili su da EU očekuje od svih političkih aktera u regionu da pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

„Poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida i članovima njihovih porodica.

„Ne može biti nekažnjivosti“, zaključuju Borel i Varheji.

Reakcija portparola EU

Portparol EU Peter Stano očekuje da svi politički akteri u BiH i na Zapadnom Balkanu, pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Dodao je da poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima.

„Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir“, navodi se u pisanom saopštenju portparola.

U saopštenju se ocenjuje da se pravnosnažnom presudom Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove privodi kraju ključno suđenje za ratne zločine u novijoj istoriji Evrope.

Dodaje se da međunarodni i domaći sudovi u BiH i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida i članovima njihovih porodica.

Bašele: Presuda se odnosi na individualnu odgovornost

Osuđujuća presuda Ratku Mladiću odnosi se na njegovu individualnu odgovornost za njegova užasna dela, a ne na kolektivno kažnjavanje ili raspodelu krivice na bilo koju određenu zajednicu, izjavila je visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele.

Bašele je navela u saopštenju da osuđujuća presuda znači da ga je međunarodni sistem pravde Mladića proglasio odgovornim i da su njegovi zločini bili vrhunac mržnje radi političke dobiti.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Peter Dejong

 

Izvor RTS, 08. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u