Prioriteti Pentagona: Baza Jug kod Bujanovca i srpski vojnici u Africi

Potpukovnik Aleksandro Pedraza naveo je da je novina u saradnji američka podrška Srbiji za razmeštanje snaga za specijalne operacije u međunarodnoj misiji u Africi

Prioritet vojne saradnje SAD i Srbije je dalji razvoj baze „Jug” kod Bujanovca kao glavnog centra za obuku po visokim standardima NATO, opremanje i obuka specijalizovanih jedinica Vojske Srbije poput inžinjerije i saniteta, kao i podrška za učešće u mirovnim misijama, kaže šef Američke kancelarije za odbrambenu saradnju potpukovnik Aleksandro Pedraza.

Američka kancelarija za odbrambenu saradnju (ODC) se bavi saradnjom Vojske Srbije sa Pentagonom, rekao je Pedraza u intervjuu za portal Balkanska bezbednosna mreža.

Na pitanje šta je glavni zadatak ODC u Srbiji rekao je:

„Obavljamo sve aktivnosti iz domena bilateralne odbrambene saradnje sa Srbijom uključujući upravljanje fondovima pomoći koje finansira vlada SAD poput Finansiranja inostranih vojski ili fondova Globalne inicijative za mirovne operacije. Kancelarija takođe realizuje kupovinu odbrambenih artikala SAD za Srbiju kroz program Inostranih vojnih prodaja, planira i pruža podršku srpskom učešću u vežbama i aktivnostima pod vođstvom SAD, podržava učešće SAD u aktivnostima pod vođstvom Srbije i upravlja programima međunarodne obuke i obrazovanja za studente iz Srbije u SAD ili u Srbiji”.

On je naveo da je novina u saradnji američka podrška Srbiji za razmeštanje snaga za specijalne operacije u međunarodnoj misiji u Africi, dok je zajednički rad u Centru za obuku za multinacionalne operacije u bazi „Jug” dobar primer pomoći i saradnje zasnovan na partnerstvu sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Pedraza je podsetio da je uloga ODC i upravljanje programom državnog partnerstva sa Ohajom i da je u proteklih 12 godina Kancelarija realizovala oko 28 miliona dolara direktne pomoći Vojsci Srbije.

„Upravo sada pomažemo u opremanju čete srpskih inžinjeraca kako bismo podržali nameru Srbije da ih uputi u međunarodne operacije. Naša pomoć uključuje skupocenu mašineriju za inžinjerce i obuku neophodnu za korišćenje opreme. Do sada smo pružili oko 6,7 miliona dolara direktne pomoći samo bazi „Jug”. U opremu spadaju medicinski simulatori, simulatori vožnje, Hamviji, oprema za naprednu obuku, simulatori za snajperiste i savremeni sistem meta za bojeva gađanja na poligonu”, naveo je on.

Govoreći o saradnji u oblasti odbrane između SAD i Srbije, Pedraza je ocenio da je Srbija stručan i profesionalan partner.

„Nadamo se unapređenju saradnje. Verujemo da možemo prepoznati oblasti bezbednosne saradnje zasnovane na zajedničkim bezbednosnim interesima. U njih spadaju međunarodne i mirovne misije, povećana saradnja vojnih saniteta, inžinjerije, logistike i zadaci iz domena mirovnih operacijama bez upotrebe smrtonosnih sredstava”, rekao je on.

Pedraza je ukazao da je u protekle dve godine sproveden obiman niz vežbi u koje spadaju multinacionalne vežbe, vežbe iz domena mirovnih operacija i sajber odbrane, vazduhoplovne operacije traganja i spasavanja, razmena vojnih sveštenika i drugo.

„U interesu je i SAD i Srbije da izvoze bezbednost širom sveta, jer je priroda globalnih mreža međusobne povezanosti takva da nestabilnost jednog mesta može brzo da utiče na druga. SAD i Evropa su u boljem položaju kada smo u mogućnosti da zajedno radimo u duhu harmonije”, dodao je Pedraza.

On je podsetio da su SAD Vojsci Srbije ranije donirale određen broj terenskih vozila Hamvi u vrednosti većoj od šest miliona dolara i dodao da je, u međuvremenu, Srbija odlučila da uđe u direktne nabavke tog vozila od proizvođača, pa ODC više nije uključen u te aktivnosti.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Sputnjik, 09. jun 2021. 

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u