Zapadne zemlje kritikovale Srbiju u SB UN, Rusija nas branila

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti ocenio je da je presuda protiv Ratka Mladića nastavak kriminalizacije Haškog tribunala i da je to postala mrlja na ugledu Mehanizma

U Savetu bezbednosti UN održava se sednica na kojoj je predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu. Na sednici učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti ocenio je da je presuda protiv Ratka Mladića nastavak kriminalizacije Haškog tribunala i da je to postala mrlja na ugledu Mehanizma.

„Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnih bombardovanja civilnih meta, uključujući i grad Beograd i druge velike gradove, za ubistvo i ranjavanje hiljada civila, uključujući i novinare beogradske televizije i kineske ambasade“, naveo je tokom svog obraćanja predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti.

Upitao je zbog čega je Međunarodni tribunal „ostao slep i gluv za određene zločine“ i „zašto je okrenuo glavu pred očiglednim zločinima kosovskih Albanaca i njihove slučajeve rešava specijalni sud na Kosovu“.

Predstavnik SAD je izrazio zadovoljstvo presudom Ratku Mladiću.

– Danas je istorijski dan, danas je osuđen Mladić. Pre 30 godina su on i njegove pristalice počele kampanju etničkog čišćenja, a posebno se sećamo dana kada su ušli u Srebrenicu i ubijali ljude. Zadovoljni smo radom Međunarodnog rezidualnog mehanizma koje je skupljalo dokaze. Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišiću i Simatoviću.

On je pozvao sve zemlje da sarađuju sa Mehanizmom, i naglasio je njegovu važnost kako bi se postigla pravda.

– Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dve osobe zbog zastrašivanja svedoka. Srbija je član UN, i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma, i SAD pozivaju Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja – kazao je predstavnik SAD.

On kaže da Srbija mora da radi još mnogo kako bi se suočila sa istorijom.

Mladić nije uspeo da pobegne pravdi zahvaljujući upornosti Mehanizma, rekao je predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

On je takođe istakao da je ponosan što Radovan Karadžić služi zatvorsku kaznu u njegovoj zemlji, što je znak posvećenosti Međunarodnom mehanizmu.

– Srbija je treći put odbila da uhapsi i izruči Petra Jojića i Vjericu Radetu. Pozivamo Srbiju da ispuni to, i da sarađuju sa kancelarijom tužilaštva. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i pojačava patnju žrtava – rekao je on.

Predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus je na početku sednice naveo da je danas doneta pravosnažna presuda Ratku Mladiću kojom mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora. To je opisao kao „vrhunsko dostignuće“ i rekao da je pandemija usporila ceo slučaj.

„Mehanizam je napravio još jedan korak ka konačnoj finalizaciji rada“, rekao je Ađijus.

Dodao je da „konačna presuda Mladiću šalje snažnu poruku žrtvama da će izvršioci užasnih zločina na kraju biti dovedeni do pravde, nevezano za njihovu poziciju“.

Ađijus je istakao da želi da obavesti Savet bezbednosti UN da Srbija nije uspela u poštovanju obaveza da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu i da ih preda Mehanizmu.

„Iskoristio bih mogućnost da obavestim SB UN da Srbija ne sarađuje s mehanizmom“, naveo je Ađijus i naglasio da je Srbija treći put prijavljena Savetu bezbednosti.

Tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serž Bramerc takođe se tokom svog obraćanja ukazao na presudu Ratku Mladiću. On je ocenio da je pravda zadovoljena.

„Iako smo zadovoljni zbog konačne presude Mladiću, svesni smo rada koji nas i dalje očekuje“, naveo je Bramerc.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Carlo Allegri

 

Izvor Politika, 08. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u