Ministarka pravde: Kosovo ostaje u preambuli Ustava

Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije, izjavila je danas ministarka pravde u Vladi Srbije Maja Popović

Gostujući na televiziji Prva, Popovićeva je navela da su izmene Ustava jedna od najvažnijih aktivnosti u Akcionom planu za poglavlje 23. Promena Ustava u oblasti pravosuđa najvažnija je u oblasti vladavine prava, rekla je Popovićeva i dodala da vladavina prava dovodi do pravnog sistema gde postoji pravna sigurnost.

„Kada imate državu u kojoj postoji pravna sigurnost dolaze i strani investitori što znači značajno otvaranje novih radnih mesta za građane, a samim tim i povećanje njihovog standarda”, rekla je Popovićeva, preneo je Tanjug.

Ona je navela da je koruptivnost stvar etike, morala i integriteta svakog sudije i dodala da ne postoji nijedna pravna norma koja može sprečiti njihovo koruptivno ponašanje, ali ga može sankcionisati. S tim u vezi, istakla je da sudije moraju imati adekvatne plate jer će se, dodala je, na taj način smanjiti mogućnost korupcije.

Popovićeva smatra da su sudije trenutno dobro plaćene, dodajući da uvek postoji mogućnost povećanja tih plata, ali da se moramo kretati u okvirima naših mogućnosti.

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor Politika, 11. jun 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u