Slobodan Vladušić: Moramo pronaći način da se odupremo diktatu političke korektnosti

U 70. epizodi emisije Dijalog govorio je Slobodan Vladušić, pisac i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Emisija je snimljena 9. juna u našim prostorijama u Beogradu

Šta je bio motiv za roman Omama i koja je to „berlinska tajna” Miloša Crnjanskog? Da li je Crnjanski zaista naslutio dolazak Drugog svetskog rata? Da li su naši ratovi na Balkanu gotovi ili se vode drugim sredstvima? Da li je jedno od tih sredstava i kultura, i kako se srpska država i srpski narod snalaze na tom ratnom polju danas? Da li se porazi u kulturnim ratovima na kraju plaćaju leševima ili se ceh poraza u toj vrsti ratova plaća neprekidno, iz dana u dan? Koliki je danas pritisak onoga što neki nazivaju „terorom političke korektnosti”? Kako to da se stručnjaci i ogroman deo javnosti jasno protive novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti, a on je ipak usvojen? Šta nam to govori o odnosu moći u srpskoj kulturi? Postoji li šansa da će se tri decenije nakon pada komunizma vratiti epoha samizdata? Zbog čega je Nobelova nagrada za književnost koju je dobio Peter Handke toliko zabolela bošnjačku i albansku javnost? Jesu li i te reakcije sastavni deo kulturnog rata? Da li se Bazdulj svojim životom i radom svrstao u red pisaca srpske književnosti i da li zbog toga trpi odmazdu u bošnjačkoj javnosti? Zašto Pekića danas prisvajaju oni koji bi ga, da je živ, nazivali fašistom?

O ovim i sličnim pitanjima u 70. epizodi emisije Dijalog govorio je Slobodan Vladušić, pisac i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Emisija je snimljena 9. juna u našim prostorijama u Beogradu.

Pratite nas na sledećim platformama:

Vajber https://invite.viber.com/?g2=AQBSE1dY…

Fejsbuk grupa https://www.facebook.com/groups/novis…

Fejsbuk stranica https://www.facebook.com/novistandard

Tviter https://twitter.com/NoviStandard

Telegram https://t.me/joinchat/wtqBqg_wZ-liNWM0 (Ukoliko je link istekao obratite nam se na [email protected]

Vkontakte https://vk.com/novi_standard

Instagram https://www.instagram.com/novi_standard/

Pratite nas na YouTube-u