Прослава Видовдана на Газиместану (Фото: EPA/Valdrin Xhemaj)

Istraživanje prozapadnog instituta: Raste broj građana koji smatraju da Kosovo nije izgubljeno

U istraživanju Instituta za evropske poslove, čiji je direktor poznati NVO aktivista Naim Leo Beširi, ističe se da raste broj građana Srbije koji smatraju da Kosovo nije izgubljeno

Da Kosovo nije izgubljeno smatra 46 odsto građana, 39 odsto smatra da jeste, a 15 odsto je neodlučnih, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove „Stavovi građana Srbije prema Kosovu“.

U odnosu na prethodna istraživanja uočava se blagi trend pada odgovora da je Kosovo izgubljeno, navodi se u saopštenju Instituta.

Malo više od četvrtine ispitanika, njih 26 odsto, smatra da će ova Vlada priznati nezavisnost Kosova, 52 odsto ispitanika smatra da aktuelna Vlada to neće učiniti, dok 22 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Pokazalo se da čak 75 odsto građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13 odsto podržalo, a 12 odsto je neodlučnih.

Od ukupnog broja ispitanih, 45 odsto smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, dok 38 odsto smatra da jeste moguće, a 17 odsto građana navodi da ne zna da odgovori.

Pokazalo se i da 85 odsto ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, i to većinom žene, kao i ispitanici starosti do 44 godina.

Nešto više od polovine, odnosno 54 odsto ispitanika ne bi podržalo plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 21 odsto bi podržalo ovaj plan, dok četvrtina ispitanika nema mišljenje po tom pitanju.

Ukoliko bi se sutra održao referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv – 64,9 odsto, 13,6 odsto ne bi izašlo na glasanje, 12 odsto ne zna kako bi glasalo, dok bi 9,5 odsto glasalo „za“.

Navodi se i da je u odnosu na prethodne istraživačke talase primetan blagi porast ispitanika koji bi glasali „za“ na referendumu.

Ispitivanje je pokazalo da 68 odsto građana podržava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu, 12 odsto je onih koji su protiv a petina ne zna da odgovori.

Istraživanje je vršeno od 29. marta do 7. aprila na uzorku od 1.207 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, preneo je Tanjug.

Institut za evropske poslove je organizacija civilnog društva sa sedištem u Beogradu. Kako je navedeno, u fokusu rada Instituta za evropske poslove je praćenje pregovora Srbije sa EU i jačanje kapaciteta svih uključenih u procesu. Direktor Instituta je Naim Leo Beširi.

 

Naslovna fotografija: EPA/Valdrin Xhemaj

 

Izvor Sputnjik, 14. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u