Ko je novi izraelski premijer Naftali Benet?

Protivnik je palestinskoj nezavisnosti i snažno podržava jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu

Novi izraelski premijer Naftali Benet oličava mnoge kontradikcije nacije kojoj pripada. Ortodoksni Jevrejin koji je milione zaradio u viskotehnološkom sektoru, živi u predgrađu Tel Aviva. Da bi okončao dvanaestogodišnju vladavinu svog bivšeg saveznika Benjamina Netanjahua udružio se u koaliciju sa centrističkim i levičarskim strankama kako bi obezbedio većinu u parlamentu.

Njegova ultranacionalistička stranka Jamina osvojila je samo sedam mesta u 120-članom Knesetu na martovskim izborima. Ali odbijanjem da se prikloni Netanjahuu ili njegovim protivnicima, Benet se pozicionirao za lidersku poziciju. Uprkos tome što ga je član njegove stranke napustio u znak protesta zbog novog koalicionog sporazuma, završio je na čelu izraelske vlade.

Benet se već dugo pozicionira na krajnjoj desnici, zbog čega će dodatno opterećenje za njega biti glomazna vladajuća koalicija, koja ima tesnu većinu u parlamentu, i uključuje stranke zdesna, sleva i iz centra političkog spektra.

Protivnik je palestinskoj nezavisnosti i snažno podržava jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, što Palestinci i veći deo međunarodne zajednice vide kao glavnu prepreku miru.

Benet je žestoko kritikovao Netanjahua nakon što je pristao da uspori izgradnju naselja pod pritiskom predsednika Baraka Obame koji je pokušao, i nije uspeo, da oživi mirovni proces na početku svog mandata.

Rivalstvo sa Netanjahuom

Kratko je služio kao šef saveta naseljenika na Zapadnoj obali, Ješa, pre nego što je 2013. ušao u Kneset. Benet je kasnije bio ministar za dijasporu, obrazovanje i odbranu u raznim vladama koje je predvodio Netanjahu.

„On je desničarski vođa, ali istovremeno vrlo pragmatičan“, rekao je šef Izraelskog instituta za demokratiju Johanan Plesner, koji Beneta poznaje decenijama i služio je s njim vojsku.

Očekuje da će Benet stupiti u kontakt sa drugim frakcijama kako bi pronašao „zajednički imenitelj“ dok traži podršku i legitimitet kao nacionalni lider.

Benet je uoči martovskih izbora na nacionalnoj televiziji obećao da nikada neće dozvoliti centristi i glavnom Netanjahuovom rivalu Jairu Lapidu da postane premijer.

Ali kada je postalo jasno da Netanjahu nije u stanju da formira vladajuću koaliciju, upravo to je učinio. Benet je pristao da Lapidu prepusti vlast, a zauzvrat je dobio premijersko mesto na dve godine.

Netanjahuove pristalice su Beneta označile za izdajnika, rekavši da je prevario glasače. Benet je svoju odluku branio kao pragmatičan potez usmeren na ujedinjenje zemlje i izbegavanje petog kruga izbora.

Smena političke generacije

Benet, moderni ortodoksni Jevrejin, biće prvi izraelski premijer koji redovno nosi kipu (kapa koju tradicionalni Jevreji nose tokom celog dana). Živi u Raanani, luksuznom predgrađu Tel Aviva.

Benetovi roditelji su rođeni u Americi, ali su u njegovoj ranoj mladosti boravili između SAD i Izraela, gde je služio vojsku, završio prava i započeo privatni biznis, gradeći imidž moderne, religiozne i nacionalističke ličnosti.

Nakon služenja u elitnoj jedinici komandosa, Benet je otišao na pravni fakultet na Hebrejskom univerzitetu. Osnovao je kompaniju Ciota 1999. godine, softversku kompaniju koja je 2005. prodata američkoj kompaniji RSA Sekjuriti za 145 miliona dolara.

Benet je rekao da ga je gorko iskustvo izraelskog rata 2006. protiv libanske militantne grupe Hezbolah nateralo da uđe u politiku. Predstavlja treću generaciju izraelskih lidera, nakon osnivača države i Netanjahuove generacije, koja je postala punoletna tokom napetih ranih godina zemlje obeleženih ponovljenim ratovima sa arapskim državama.

„On je Izrael 3.0″. Jevrejski nacionalista, ali zapravo ne dogmatičan. Pomalo religiozan, ali sigurno ne pobožan. Vojni čovek koji više voli udobnost civilnog urbanog života i visokotehnološki preduzetnik koji ne želi da zarađuje milione“, napisao je u nedavnom kolumnista izraelskih levičarskih novina Harec.

 

Naslovna fotografija: Menahem Kahana/Pool via AP

 

Izvor Vašington post/RTS, 14. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u