Z. Milivojević: Zabranjeno udvaranje ili zakoni kao udar na svest naroda

Kada zakoni počnu da zadiru u jezik, međuljudske odnose, kako u porodične tako i one u javnoj sferi, stvari postaju problematične

Da li nam dolazi vreme kada muškarac neće moći da pogleda ženu u oči? Pre nekoliko godina nastao je pojam „silovanje očima”, koji se odnosi na odmeravanje ženske osobe od strane muškarca. Koliko sam razumeo najave na društvenim mrežama, i to će biti ugrađeno u nove zakone koji su u poslednje vreme dobili novu funkciju, a to je promena svesti naroda.

Zakoni bi trebalo da odražavaju postojeći moral u datom društvu, a njihova nova uloga jeste nametanje novih pravila i novog morala. Kada to počne da zadire u jezik, međuljudske odnose, kako u porodične tako i one u javnoj sferi, stvari postaju problematične.

Socijalni inženjering i eksperiment

Veliko je pitanje koliko će ovi zakoni uspeti da izgrade društvo koje je u skladu sa zamislima zakonodavca, a koliko će ovi eksperimenti i socijalni inženjering samo zakomplikovati različite oblasti života.

U fokus analize možemo staviti situaciju u kojoj jedna osoba – kojoj se sviđa druga osoba – pokušava da uspostavi kontakt i komunikaciju s drugom osobom. Cilj ovog kontakta jeste da prva osoba utvrdi da li se i ona sviđa drugoj osobi kako bi mogli da ostvare intimni odnos. Pod intimnim odnosom podrazumevamo emotivnu vezu, ali i bilo koji drugi oblik odnosa u kojem dve osobe s obostranom saglasnošću ulaze u seksualne razmene.

Ako se osobe sviđaju jedna drugoj i žele da uđu u intimni odnos, tada nema problema. Problemi nastaju kada se jednoj osobi sviđa druga, ali se drugoj osobi ne sviđa prva. To je situacija konflikta između željenja prve osobe i neželjenja druge osobe.

Postoje različiti motivi zbog kojih jedna osoba izražava naklonost drugoj osobi, a samim tim i različiti nazivi za isto ponašanje. Udvaranje je oblik lepog ponašanja jedne osobe koja želi da kod druge osobe izazove naklonost prema sebi, a s ciljem ostvarenja emotivne veze. Sama reč dolazi od korena dvor, slično glagolu dvoriti, jer označava ponašanje kao na dvoru, dakle kulturno i civilizovano.

Udvaranje treba razlikovati od komplimentiranja, kada jedna osoba pohvaljuje drugu, ali bez želje da s njom ostvari vezu. Takođe, od udvaranja treba razlikovati zavođenje, kada osoba koja zavodi ima neki skriveni motiv. Na primer, nudi brak, a želi samo seksualni odnos ili ima neki drugi skriveni cilj. Što je neka osoba više u stanju da razlikuje prirodu izražavanja naklonosti druge strane, to je veća njena erotska inteligencija, koja je deo socijalne inteligencije.

Udvaranje nikada nije jedan događaj, već je proces recipročnog ocenjivanja dve osobe i postepenog zbližavanja. U bilo kojoj tački ovog procesa bilo koja strana ima pravo da odustane od izgradnje odnosa. Ono što je poznato iz ispovesti različitih osoba jeste da je neko koga su negativno ocenili na početku postao vrlo pozitivno ocenjen tokom procesa udvaranja, što je na kraju vodilo u emotivnu vezu i brak.

Udvaranje je veoma važna socijalna pojava jer omogućuje ljudima da uspostave emotivne veze i da, možda, ostvare brak. Kada zakoni počnu da regulišu ovu suptilnu oblast, tada se postavlja pitanje gde je granica između udvaranja i seksualnog uznemiravanja. Da bi se društveni život odvijao i u ovoj oblasti, potrebno je definisati pravila.

Jedno od pravila jeste da je seksualno uznemiravanje oblik neželjenog udvaranja. Drugim rečima, to je situacija kada zainteresovana osoba ne prihvata odbijanje druge osobe, već nastavlja da se udvara i time postaje nasrtljiva.

Poštovanje druge osobe

Zašto zainteresovana osoba ignoriše negativan signal druge osobe? Nekada i nema dovoljno jasnog signala ili ga osoba pogrešno tumači. Nekada je signal preterano grub: „sjaši, volino”, što je poziv za neku drugu vrstu interakcije. Nekada je osoba jednostavno zaljubljena i neprihvatljivo joj je da ostane bez „ljubavi svog života”. Nekada osoba odbijanje doživljava kao negaciju svoje vrednosti: Šta, nisam dovoljno dobar za tebe, a? Nekada osoba misli da je odbijena samo zato što nije dovoljno pokazala svoju naklonost, tako da pojačava izražavanje.

Sve to je suviše kompleksno da bi moglo biti uređeno jednim zakonom. Ono što je rešenje jeste edukacija mladih koji su u uzrastu u kojem su zainteresovani za sparivanje: kako da priđu, kako da prihvate odbijanje i kako da odbiju, sve iz pozicije samopoštovanja i poštovanja druge osobe. A to se ne može urediti zakonom.

 

Autor Zoran Milivojević

 

Naslovna fotografija: René Ranisch on Unsplash

 

Izvor Politika, 14. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u