Iznenadna vojna vežba „Munjeviti udar 2021“, podignuto 15.000 vojnika VS

Združenu taktičku vežbu u sadejstvu izvode jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade

Rano jutros počela je provera borbene gotovosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije, kao uvod u Združenu taktičku vežbu „Munjeviti udar 2021”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Provera se, na osnovu direktive vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, realizuje kako bi se utvrdio dostignuti nivo operativnih sposobnosti Generalštaba, komandi i jedinica za izvršenje dodeljenih zadataka.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, jutrošnje aktivnosti započete su uzbunjivanjem više od 15.000 pripadnika Vojske Srbije.

Jutrošnje aktivnosti predstavljaju uvod u Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021”, koju na osam lokacija širom Republike Srbije u sadejstvu izvode jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Tokom vežbovnih aktivnosti biće realizovano više taktičkih vežbi i taktičkih vežbi sa bojevim gađanjem, a najkompleksnija će biti združena vežba sa bojevim gađanjem ojačane taktičke grupe u izvođenju napadne operacije, koja će se održati 27. juna na privremenom poligonu „Pešter”.

Tada će se državnom rukovodstvu prikazati odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje jedinica Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Na kraju vežbe, 28. juna, biće organizovan otvoreni dan u Kragujevcu, kada će građani biti u prilici da pogledaju prikaz najnovijih sredstava ratne tehnike Vojske Srbije i sredstava iz razvoja.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor RTS, 15. jun 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u