Kremlj otkrio detalje samita Putina i Bajdena

Ušakov je rekao da će se pregovori sastojati iz tri dela – prvo u uskom, a zatim u proširenom sastavu, nakon čega će uslediti odvojene konferencije za medije dve strane

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov objavio je da će samit predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, planiran za sredu, početi u 13 sati po srednjeevropskom vremenu u vili La Granž u Ženevi.

Putina će u vili La Granž dočekati predsednik Švajcarske, a zatim će doći Bajden, prenose RIA novosti. Sledi tradicionalno zajedničko fotografisanje i obraćanje predsednika Švajcarske, posle čega će predsednici Rusije i SAD preći u biblioteku.

Ušakov je rekao da će se pregovori sastojati iz tri dela – prvo u uskom, a zatim u proširenom sastavu, nakon čega će uslediti odvojene pres-konferencije dve strane. Tokom razgovora u užem sastavu Putina će pratiti šef diplomatije Sergej Lavrov, a Bajdena američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ušakov je rekao da ne zna da li će dvojica predsednika želeti da se povuku u stranu i da razgovaraju oči u oči i dodao da to zavisi od njih. Kako je najavljeno iz Kremlja, sastanak Putina i Bajdena trajaće četiri do pet sati.

Osim Ušakova i Lavrova, u ruskoj delegaciji će biti i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Pozvani su i zamenik šefa administracije predsednika Dmitrij Kozak i specijalni predstavnik predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev. Posle samita Putin će se sastati sa švajcarskim kolegom, nakon čega će se vratiti u Rusiju.

Teme razgovora su nuklearna bezbednost, klimatske promene, kibernetička sigurnost i sudbina američkih državljana u ruskim zatvorima, kao i ruskih državljana u američkim zatvorima, rekao je Jurij Ušakov.

 

Naslovna fotografija: Valery Sharifulin/TASS

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u