Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Vučić: Fijasko dijaloga u Briselu; oglasili se Lajčak i Kurti

Vučić je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Briselu, rekao da „ovakvom sastanku nije prisustvovao“ i da to nije imalo nikakve veze sa realnošću i odgovornošću

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem u Briselu, da je Kurti u Brisel došao da bi rekao da se neće dogovoriti ni oko čega. Predsednik je istakao da je video mnogo neodgovornosti i neozbiljnosti. Prema njegovim rečima, Srbija će biti posvećena dijalogu koji će biti nastavljen do kraja jula, dok će u međuvremenu tehnički timovi razgovarati o nestalima.

Predsednik je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Briselu, rekao da „ovakvom sastanku nije prisustvovao“ i da to nije imalo nikakve veze sa realnošću i odgovornošću.

Najavio je da će Srbija dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da je dogovoreno da sledeća runda bude do kraja jula, a da će u međuvremenu tehnički timovi razgovarati o nestalima.

„Ne znam šta bih vam rekao, da budem iskren mislim da i dužina razgovora govori o tome kakvi su rezultati, dogovoreno je da se do kraja jula nastavi dijalog, nadam se da je to jedna važna stvar koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti, sve drugo bi bilo izlišno komentarisati“, istakao je Vučić.

Poručio je da za građane Srbije ima tri važne vesti.

„Prva je da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su potpisali, ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Drugo je da su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo. Treće je da nazivaju incidentima i provokacijom činjenicu što Srbi žele da prisustvuju liturgiji u svojim crkvama koje su na zemlji datoj u Miloševićevo vreme. Bio sam blag i nisam želeo da kažem… Ovo je odsustvo realnosti, ozbiljnosti i odgovornosti“, naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da su razgovarali o nestalim osobama i o tome koliko je važno otkriti mesto gde je sahranjen svaki Albanac i Srbin.

„Ponudio sam i mislim da je to naišlo na razumevanje u potpunosti Borelja i Lajčaka, da nam uvek kažu kad imaju sumnju gde se nalazi grobnica, da ćemo otvoriti to mesto, tražio sam da nam se na devet lokacija dozvoli da iskopamo jer sumnjamo da tamo ima ubijenih Srba. Rekli su da ne može, a kada smo pitali zašto, rekli su jer je Veljko Odalović na čelu komisije za nestala lica, neki Gebels, a meni na Gebelsa više liči on nego Odalović. Nisam video racionalan pristup“, naveo je Vučić.

„Zabrinut sam za bezbednost Srba“

Predsednik Vučić rekao je da je veoma zabrinut za bezbednost Srba sa Kosova i Metohije sa kojima će, kaže, morati da razgovara.

„Video sam sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti, ne zbog toga jer je neko suviše jak, već jer je veoma neodgovoran. Nastavljamo dijalog, bili smo spremni da prihvatimo svaki datum, svaki dan, za nas je to veoma važno i ne postoji ništa važnije za nas od osiguravanja sigurnosti i bezbednosti za naše ljude na KiM i poštovanje svega onoga što je do sada potpisano. Da li vidim ozbiljniji napredak ubrzo… Ljudi, ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao, nečemu što nikakve veze sa realnošću i odgovornošću nema. Više sam ja njima rekao nego bilo šta. Oni su zamerali više EU nego nama“, naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je uputio uvrede na račun Kurtija, predsednik je rekao da je odgovorio oštro, ali da nije prelazio granicu.

„Nisam izgovarao uvrede, nisam opsovao ništa, da li sam možda bio realativno oštar… Ne možete da budete oštri ako vam neko dođe i usred problema o nestalima govori o Veljku Odaloviću i da je on član Miloševićeve partije, on je Gering i Gebels“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Kurti u Brisel došao kako se ne bi složio i dogovarao ni oko čega.

„Čovek je došao da pita kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio – nikad i onda se on detonirao“, naveo je predsednik.

„Ovo je bio pokušaj da se okonča dijalog“

„Ovo što su uradili bio je pokušaj da se okonča dijalog, da mi posle njihovih reči ljutito napustimo sobu, i da se više nikada ne vratimo, ali mi to nismo uradili. Nastavićemo da radimo na dijalogu“, poručio je Vučić.

Ocenio ja da to nije ličilo na dijalog, nego na iznošenje ličnih političkih stavova.

Napomenuo je da su se predstavnici EU ponašali korektno. „Posebno Borel, sve je razumeo od prvog trenutka“, naveo je Vučić.

Delegacija Prištine išla je dotle, kaže, da su rekli da ne može da se formira ZSO, nego nacionalni savet, kao što je Srbija uvela za nacionalne manjine.

Upitan šta se može očekivati od SAD, kaže da je siguran da će Borel na fer i precizan način preneti Bajdenu šta se događalo.

„Ali nemojte da smetnete s uma da su SAD, Nemačka i druge zapadne sile učestvovale u stvaranju, kako oni kažu, nezavisnog Kosova, ali mislim da će biti toliko fer da izađu sa stavom da se zna ko je odgovoran za neveliki ili nikakav napredak u dijalogu“, rekao je predsednik.

Ističe da je uplašen za sudbinu Srba, više nego što je bio, jer razume ko upravlja u Prištini. „Ali mi ćemo dati sve od sebe da se dijalog nastavi i da obezbedimo sigurnost za naše građana na KiM“, zaključio je Vučić.

 

Izvor RTS, 15. jun 2021.

 

Lajčak: Dijalog nije bio lak

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da dijalog u Briselu nije bio lak, ali da je važno da se dogodio.

„Oba lidera su imala vrlo otvorenu i direktnu razmenu stavova u vezi sa onim šta svaki od njih očekuje od dijaloga. Ono što je važno za Evropsku uniju je da su oba lidera potvrdila da nema drugog puta za normalizaciju odnosa osim normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, izjavio je Miroslav Lajčak nakon trilateralnog sastanka u Briselu između Beograda i Prištine, s evropskim posrednicima.

Lajčak napominje da su se obe strane obavezale da će raditi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz dijalog i da će se proces dijaloga nastaviti do kraja jula.

„EU, kao i građani Srbije i Kosova, imaju visoka očekivanja od dvojice zvaničnika da će prevazići nasleđe prošlosti i usmeriti Kosovo i Srbiju ka zajedničkoj evropskoj budućnosti“, poručio je Lajčak.

Delegaciju Beograda predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prištinsku stranu premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, dok EU predstavljaju šef diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

 

Izvor Tanjug/RTS, 15. jun 2021.

 

Kurti ponudio četiri predloga za nastavak dijaloga

Aljbin Kurti je nakon sastanka u Briselu izjavio da se učesnici nisu složili sa njegovim predlozima dnevnog reda nastavka dijaloga. Između ostalog, predložio je da Beograd i Priština potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge.

Kurti je na Fejsbuk nalogu objavio da je ponudio četiri predloga, a prvi je da „šest zemalja Zapadnog Balkana napreduje iz CEFTA-i u SEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope), prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU“.

Drugi predlog je da Beograd i Priština odmah potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju kojom se obavezuju da neće napadati jedni druge.

„Ovo je važno kao nikada ranije, dan nakon samita NATO-a u Briselu i tamošnjih jednoglasnih poruka“, napisao je Kurti.

Treći predlog je da „nakon uzajamnog priznavanja, imamo bilateralni reciprocitet, uključujući i pitanje manjina“.

„Dakle, Srbi na Kosovu mogu da imaju svoje Nacionalno veće, kao što to imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji“, preneo je Kurti.

Četvrti predlog se odnosi na pitanje nestalih lica, za koje Kurti tvrdi da su „nestali nasiljem“ i da šefa srpske komisije za rasvetljavanje nestalih osoba Veljka Odalovića treba ukloniti sa tog mesta, jer je po Kurtijevom mišljenju, „1997-1999 bio načelnik štaba Kosovskog okruga i upravljao okupiranim Kosovom zajedno sa Zoranom Anđelkovićem“.

„Na moj prvi predlog nije odgovoreno, dok su ostala tri predloga odbijena. Nadam se da će po povratku u Beograd gospodin Vučić i gospodin Selaković više razmisliti i ozbiljno razmotriti prihvatanje ovih predloga“, napisao je Kurti.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Rade Prelić

 

Izvor RTS, 15. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u