Del Ponte: Olbrajt mi je rekla da „budem oprezna” kada je u pitanju Haradinaj

„Madlen Olbrajt, koja je u to vreme bila državna sekretarka SAD, rekla mi je putem telefona: 'Karla, budi oprezna sa Ramušem Haradinajem, moglo bi da dođe do nereda na Kosovu'“

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte rekla da ju je svojevremeno zvala državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt i rekla joj da „bude oprezna” kada je u pitanju Ramuš Haradinaj.

Na pitanje novinara nemačkog Špigla da li su je zvali američki političari i eksplicitno rekli da ne sprovodi istrage protiv kosovskih Albanaca, ona je odgovorila odrečno.

„Ne, zato što bih se onda bunila javno. Međutim, Medlin Olbrajt, koja je u to vreme bila državna sekretarka SAD, rekla mi je putem telefona: ‘Karla, budi oprezna sa Ramušem Haradinajem, moglo bi da dođe do nereda na Kosovu’”, izjavila je Del Ponte u utorak, prenosi Tanjug.

Novinar Špigla je konstatovao da je Del Ponte konstantno bila izložena političkom pritisku, odnosno, da se po pitanju Jugoslavije žalila da joj nije bilo dozvljeno da istražuje NATO.

„Međunarodna pravda može da radi samo ukoliko postoji politička volja. Ukoliko je nema, ne možete mnogo da uradite. Nikada ne znate kakvi su motivi za opstrukciju istrage, ali ih je bilo. Na primer – NATO je bio prisutan u Jugoslaviji i lako je mogao da uhapsi Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ali nije. Međutim, Tribunal za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije je bio uspešan na kraju”, rekla je Del Ponte.

Del Ponte je procesuirala i Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Jugoslavije.

„Jedina stvar koja me je iznenadila kod Miloševića je način na koji je ispitivao svedoke. Mnogi su ga i dalje smatrali predsednikom i bili su prestrašeni. Naše sudije su bile ljubazne prema njemu, pitale su ga kako je, da li je lepo spavao…Kada sam bila u sudnici, imala sam na umu na hiljade žrtava. Milošević se sam branio, što mu je dalo priliku da drži političke govore. Posle dve godine, došli smo do kraja procesa. Obećala sam sebi: ‘Od ponedeljka, reći ću sve što imam da kažem’. Međutim, Milošević je umro tog vikenda”, kazala je Del Ponte.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Flickr/U.S. Mission Photo/Eric Bridiers

 

Izvor Politika, 16. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u