Vučić: Priština htela da izbegne dijalog, 22. juna u Skupštini podnosim izveštaj o KiM

On je u obraćanju javnosti istakao da neodgovornost i neozbiljnost koju je pokazala prištinska strana nije dobra za nas jer može da dovede do eskalacije situacije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da mu je, posle prespavane noći, jasno da je prištinska strana na jučerašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu došla s namerom da natera Srbiju da iz dijaloga izađe, odnosno da dijaloga nema.

Vučić je, obraćajući se medijima, rekao da je sazvao konferenciju kako bi građanima podneo izveštaj o jučerašnjoj sednici i najavio da će 22. juna biti održana sednica Narodne skupštine Srbije na kojoj će govoriti podrobno, detaljno, temeljno o apsolutno svakom pitanju od ključnog značaja za situaciju na KiM, planovima i idejama Srbije, ali i objektivnom situacijom sa kojom se suočavamo u međunarodnoj zajednici.

„Juče je nastavljen dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. To je bila do sada najčudnija faza. Posle prespavane noći mogu da potvrdim da sa izvesnošću, gotovo potpunom sigurnošću, da su oni koji su došli s prištinske strane želeli da nas navedu da napustimo, odnosno da dijaloga ne bude. Sve što su radili, tražili, govorili je značilo ‘želimo da izbegnemo dijalog, razgovor’”, objasnio je on, javlja Tanjug.

Vučić je istakao da je na ozbiljan način razgovarano samo na jednu temu, i to kratko, a to su nestala lica.

„Želimo da postignemo svaku vrstu dogovora oko ovog pitanja, da pokažemo ljudima da ne želimo nikoga da sakrijemo, a istovremeno uspemo da se izborimo da prištinska strana nama i međunarodnim institucijama omogući prilaz određenim mestima na KiM kako bismo mogli da izvršimo određena iskopavanja”, rekao je on.

Neće iskopavanje da ne bude da su Albanci činili zločine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je albanska strana odbila u Briselu temu nestalih na KiM i iskopavanje lokacija koja želimo da pretražimo da ne bi, kako su rekli, ispalo da su Albanci činili zločine.

Šef njihovog pregovaračkog tima za to pitanje je rekao da neće da dozvole iskopavanje, jer će to da bude glavna vest, pa bi neko mogao da pomisli da su Albanci činili zločine, rekao je Vučić i dodao da su se svi juče u Briselu čudili na tu konstataciju.

Vučić je rekao da Srbija ne želi ništa da krije i da je sa svoje strane izašla u susret i pretražila 21 lokaciju do sada, koje su tražili Albanci.

„Mi ne želimo da štitimo nikoga ko je činio zločine”, poručio je Vučić i dodao da Beograd nije ništa krio i da je o svemu obaveštavao međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.

Kaže da su, od 21 lokacije, na četiri mesta pronađena tela za koja se pretpostavlja da su bili Albanci, a da je Priština do sada dozvolila iskopavanje samo na jednoj lokaciji na KiM od ukupno 11 koje mi želimo da pretražimo.

Na poslednjoj lokaciji Kiževak je pronađeno 11 ostataka dva tela za koje je utvrđeno da su Albanci, na osnovu DNK analize.

Naveo je da naša strana traži da se pretraži lokacija Košare, Lapušnik kod Glogovca, Dojnice kod Prizrena, Javor kod Suve Reke, Jugovo kod Istoka, Budisavci i Baljevac kod Kline, Livačko jezero kod Gnjilana i Meja Đakovice.

Ni za jednu od ovih lokacija još nismo dobili odgovor od prištinske strane, dodao je Vučić.

Vučić je kazao da je Priština dozvolila samo da se pretraži lokacija Bunker kod Đakovice gde je pronađeno sedam tela srpskih žrtava, iz porodice Šutaković i Petković.

Predsednik je naglasio da je rešavanje pitanje nestalih veoma važno za mir i stabilnost i veće poverenje Srba i Albanaca.

Ipak, njihov ključni argument je bio da to nije suština već da se smeni Veljko Odalović u našoj komisiji za nestale, rekao je Vučić i dodao da je reagovao preoštro kada je Kurti nazvao Odalovića Geringom i Gebelsom i tražio da ga sklonimo.

„Prosto sam bio iznenađen da neko može da koristi takav rečnik i da se tako odnosi prema jednoj suverenoj i nezavisnoj zemlji, što sve Kosovo nije”, dodao je Vučić.

Kurtijevi predlozi pokazuju da neće dijalog već priznanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas na neozbiljnost albanske strane tokom jučerašnjih razgovora u Briselu i u tom smislu obavestio građane naše zemlje o onome što su predstavnici tražili od beogradske delegacije.

Vučić kaže da su četiri pitanja postavili, a da je prvo bilo da traže priznanje Kosova od Srbije.

„Ponavljao je – kada, kada, kada, kada i na to je dobio samo jednom čvrst i jasan odgovor – nikada”, kazao je Vučić i naveo da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mislio da Srbija mora da prihvati ono što oni kažu i to posebno jer se 10 puta pozivao na američkog predsednika Džoa Bajdena koji je to u pismu napisao.

Vučić ističe da je kazao da je Srbija nezavisna zemlja i da ima drugačija stav prema Kosovu u odnosu na SAD i da taj stav ne menja po pitanju južne srpske pokrajine.

„Tada je Kurtijeva reakcija bila još žešća i govorili su kako se mi naoružavamo zbog njih, što nisam imao potrebe čak ni da demantujem, iako je besmisleno to što priča”, kazao je predsednik, prenosi Tanjug.

Kaže, rekao je da Srbija ima prava da se naoružava, ojačava i da štiti i odvraća eventualnog neprijatelja.

„Rekli su i da kupujemo od Rusa i hoćete sa njima da napadate, ja sam rekao da ovoga puta kupujemo od Francuza, pa nešto i od Španaca i nisu znali šta da kažu, ne znaju šta će sa sobom”, kazao je predsednik.

Vučić kaže da se na taj način došlo i do drugog pitanja, a to je predlog deklaracije o miru, koju mogu samo da naprave suverene i nezavisne države.

„Na svaki način su pokušali da upotrebe reč mir, na čemu smo mi insistirali, a da proguraju priču o nezavisnosti, što je bilo jasno i evropskim predstavnicima koji su korektno reagovali”, kazao je.

Predsednik kaže i da su isporučili zahtev da CEFTA više ne bude CEFTA, već SEFTA i objasnio da su želeli novi dogovor u koji bi Kosovo bilo uključeno kao priznata država i od strane Srbije, a ne da idu pod sporazumom koji imamo gde je Kosovo sa zvezdicom.

„Opet ista priča, na mala vrata da pokušaju da izdejstvuju nezavisnost”, kaže predsednik.

Kao neverovatno ocenjuje to što su odbijali konstantno da ispune ono što je već dogovoreno i formiranje Zajednice srpskih opština. Kurti je to odbijao i govorio o 14. februaru, odnosno o izborima kada je Kurti pobedio na izborima.

„Ne postoji važniji datum od tog februara jer od kada je on pobedio na izborima, sve prethodne njihove vlade su bile nelegitimne i nepostojeće i on neće da prihvati to, već će da vidi šta će da radi u budućnosti”, navodi predsednik.

Dodaje da je tada Kurti izašao sa predlogom na koji su se svi nasmejali, a to je da i na Kosovu bude formiran nacionalni savet za Srbe po uzoru na nacionalne savete u Srbiji.

„Tu ništa ne možete da uradite, sem da se nasmejete. Ali, to govori o nemogućoj atmosferi u kojoj se vidi da neko ne želi dijalog”, zaključio je Vučić.

Dodaje da ne smatra da je nedostatak razgovora dobar za nas jer se plaši da takva vrsta neodgovornosti i neozbiljnosti može da dovede do eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji.

Dijalog u nemogućoj atmosferi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je ponosan na to kako se srpska delegacija borila u Briselu u, kako je rekao, nemogućoj atmosferi u kojoj neko ne želi dijalog.

On je u obraćanju javnosti istakao da neodgovornost i neozbiljnost koju je pokazala prištinska strana nije dobra za nas, jer može da dovede do eskalacije situacije na KiM, i izazovu druge neodgovorne ljude koji mogu da naprave incidente. Vučić je rekao da je međunarodnoj zajednici uputio apel i molbu da vode računa da nam se ne dogode incidenti i bilo šta što bi moglo da ugrozi mir i stabilnost u regionu.

„Kada sam uputio apel za stabilnost i mir, onda su rekli da ne bude provokacija sa vaše strane. Znate koja je provokacija sa naše strane, to je držanje liturgija u srpskim crkvama koje su, kako tvrde, dobile zemljište tokom vladavine Slobodana Miloševića. Liturgija u crkvi u Prištini je provokacija”, preneo je Vučić i dodao da je posle toga ostao nem 30 sekundi, prenosi Tanjug.

Provokacija nisu grafiti, ni što mokre pored crkva, „ništa nije provokacija već verski obred u SPC”, primetio je Vučić ukazujući da posle toga razumete o čemu je reč.

Najavio je da će u narednih sedam dana biti organizovani sastanci sa predstavnicima naroda na KiM, o svim pitanjima. Napominje da su u Briselu želeli da pokrenu pitanje energetike, ali da se to nije desilo, jer niko nije želeo da razgovara o tim pitanjima, kao što je trafostanica Valič.

Ističe da je važno da se razgovarali na bilo koji način i da je Srbija pokazala da je odlučna za dijalog.

„Srbija će uvek biti za razgovor, ali za to je potrebno da na drugoj strani budu racionalni sagovornici”, ukazao je on. „Želim da verujem da je to moguće”, kazao je.

Ponosan je, kaže, na srpsku delegaciju koja je imala pripremljeno sve do detalja, uključujući dokumentaciju svih grobalja na KiM koja su uništena, sve crkve i manastiri koji su oštećeni.

Kaže da se prištinska strana o nestalima pozivala na informacije iz TV emisije sa Čankom i Dušanom Mihailovićem, a da tzv. OVK nikada nije imala arhivu da se ne bi ušlo u trag njihovim zločinima.

Najavio je da će u skupštini u narednom periodu pokazati sve detalje, a da će sa političkim strankama koje žele izveštaj od svog predsednika razgovarati 21. juna.

Vojna vežba na Pešteru 27. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se 27. juna na Pešteru održati velika vojna vežba, za koju kaže da je do sada najznačajnija prezentacija moći i snage Vojske Srbije.

Vučić je obraćajući se građanima pozvao i sve Kragujevčane da na nacionalni praznik – Vidovdan dođu na stadion u Šumaricama gde će biti održan najveći taktičko-tehnički zbor ikada koji je prikazan.

„Pokazaćemo sve naše najmodernije helikoptere, uključujući i MI35 i moći će da pored sveg našeg oruđa, vide i srpski pancir koji smo kupili od Ruske Federacije”, kazao je Vučić, javlja Tanjug.

Dodaje da će kao vrhovni komandant Vojske Srbije zamoliti da građani mogu da vide i kako izgleda lociranje i gađanje objekata u vazduhu navodeći da postoji mogućnost da dobije i negativan odgovor.

„Ali, dođite, to će biti lep dan – Vidovdan, moći ćete da vidite i dronove. Mi smo naručili i nove dronove koji mogu da nose i 500 kilograma”, kazao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 16. jun 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u