Kriza Vlade u CG zbog slučaja Leposavić, hoće li Krivokapića zameniti Lekić?

Krivokapić je izjavio da neće podneti ostavku i pozvao poslanike da iniciraju njegovu smenu, a mediji spekulišu da bi njegov naslednik mogao da bude Miodrag Lekić

Predstavnici parlamentarne većine trebalo bi da započnu neformalne razgovore oko rješavanja političke krize izazvane povlačenjem podrške dosadašnjem premijeru Zdravku Krivokapiću, saznaje portal IN4S.

Narednih dana trebalo bi da se razgovori intenziviraju, kao i da se konkretizuje pravac djelovanja i nova kadrovska kombinatorika.

Poslanik Milan Knežević juče je kazao da Krivokapić više nije premijer, te da žali što ga je predložio za mandatara.

„Posebno neka mi oproste glasači kojima sam garantovao da nećemo izdati ideološke principe oko kojih smo se okupili. Sporazum Krivokapić, Bečić i Abazović je potpisan iza naših leđa. Po tom sporazumu ja treba da pristanem da nisam više Srbin…”, kazao je Knežević.

U medijima se spekuliše da bi lider Demosa Miodrag Lekić mogao da zamijeni Krivokapića.

Upitali smo političke partije šta misle o izboru Miodraga Lekića za premijera, a iz Demokratske Crne Gore su nam odgovorili da bi to podrazumijevalo rušenje aktuelne Vlade, a u „njenom urušavanju shodno jasno proklamovanoj politici neće učestvovati”.

Ranije se o tom pitanju na svom Tviter profilu oglasio poslanik Demokrata Vladimir Martinović koji je kazao da Demokratska Crna Gora nije učestvovala u navodim pregovorima.

„Demokrate nijesu učestvovale u navodnim pregovorima, niti će rušiti 42. Vladu Crne Gore. Rješenje je u dijalogu, a ne u svađi i primitivizmu”, poručio je Martinović na Tviteru.

Iz Socijalističke narodne partije Crne Gore su nam kazali da ne žele „naprečac donositi odluke o ovako važnim pitanjima”.

„Naravno, u dogovoru sa kolegama iz parlamentarne većine donijećemo najbolje rešenje. Podsjećamo, SNP je uvijek bila za dijalog”, navode iz SNP-a.

Iz izvora bliskih Demokratskom frontu saznali smo da će se u toku dana izjasniti o Lekiću, kao rješenju novog premijera.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović poručio je da moramo biti svjesni da je mnogo lakše nešto srušiti, otići sa neke pozicije i uraditi nešto lagano, ali da je mnogo teško graditi društvo pomirenja.

„Moramo da razumijemo da smo 30. avgusta napravili nešto istorijski. Ako je neko mislio da će se Vlada tek tako formirati i da je naš posao lagan, mislim da se prevario. Sve ovo što se dešava za mene lično nije iznenađenje. Mi radimo pod određenim pritiskom, vi radite pod određenim pritiskom. Očekivanja od javnosti su veća nego što je racionalno. Ali svi mi pojedinačno imamo neki temperament i imamo neki koncept na koji se obraćamo parlamentu, javnosti i kolegama”, rekao je juče u Skupštini Abazović.

Podsjetimo, poslanici će danas glasati o inicijativi premijera Zdravka Krivokapića za razrješenjem ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Kakav god njegov ishod bude, politička rasprava o tome ko će dalje voditi izvršnu vlast biće vjerovatno nastavljena. To je juče i najavio poslanik DF-a, Slaven Radunović, navodeći da „postoji 41 poslanik koji imaju mogućnost da skupe potpise” i da se „nastavi da vlada ova većina i građani koji su to tražili”.

Krivokapić: Neću podnijeti ostavku

Zdravko Krivokapić izjavio je juče da neće podnijeti ostavku na tu funkciju i pozvao poslanike da iniciraju njegovu smjenu.

On je dodao da je put jasan: „Možete tražiti povjerenje Vladi ili možete ići na nove izbore”.

Krivokapić je ocijenio da je možda došlo vrijeme da Crna Gora bira, kako je naveo, najbolji put.

„Jedini put koji Crnu Goru može povesti u izvesniju budućnost je ono što rade žrtve, a to su članovi Vlade, na čijem sam ja, sticajem okolnosti, čelu”, rekao je Krivokapić.

 

Izvor IN4S, 17. jun 2021.

 

Krivokapić se opet obratio pismom

Predsjednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić obratio se građanima Crne Gore. Njegovo obraćanje prenosimo integralno:

„Poštovani građani,

Otkako sam postao mandatar, pa i prije toga, a naročito u poslednje vrijeme, prigovarano mi je sve: da izdajem narod, da izdajem Crkvu, da prodajem, da lažem, da trgujem sa izbornom pobjedom, pa čak i da švercujem cigarete.

Slušao sam i slušam uvrede, najličnije uvrede, osuđivan sam i osuđen što sam prvi premijer na kom se uči demokratija, a koji, kao i svi mi zajedno, i sam uči demokratiju, što volim svoj narod i cijelu Crnu Goru. Prihvatio sam to, prihvatio sam da trpim, ali priznajem, nisam se nadao da ovo može ići toliko daleko i biti toliko lično. I ja sam čovjek, ako mi se i to uopšte danas priznaje, a čovjek, pa bio on i premijer, ima granice trpljenja.

Borio sam se i borim za promjenu sistema, za borbu i van partija, koja je van partija i otpočela, pobjedu građana Crne Gore shvatio sam, pa prihvatio kao nepristajanje na ucjene, pa ni ja nisam pristao na ucjene. Po cijenu bilo koje funkcije nikada neću prihvatiti da stvaramo društvo u kom samo partijama pripada ono narodno, ono državno, u kom je opet partijski apetit najčešće primarni motiv. Takvu pobjedu nisam želio jer to i nije pobjeda.

Zbog takvog puta opet sam uslovljavan, opet mi prijete gubitkom povjerenja, a narodu produbljivanjem tenzija. Opet sam okrivljen za neposlušnost onima koji smatraju da treba da upravljaju mojom glavom i mojim odlukama samo zato što sam premijer koji ne prihvata ucjene. Teško je biti dijete demokratije, njegovo prvorođenče, glas njegovog vapaja, a ovdje mislim na sve nosioce današnje vlasti, teško je biti prvi, sijati po rođenju, znati sve, a tek učiti, kako se postaje narodu dostupan nakon trideset godina apsolutne nedostupnosti. Uprkos svemu – uspjećemo.

Ko smo mi da urušavamo istorijsku pobjedu? Ovo nije pobjeda nas koji smo trenutno na vlasti, ovo je pobjeda van vlasti i van institucija, ovo je pobjeda naroda i istine. Ovaj proces nije savršen, ali zar može biti savršena tranzicija nakon tri decenije totalne uzurpacije. Ova Vlada i ja osuđeni smo od djelova parlamentarne većine čak i prije nego što smo stupili na dužnost. Raditi u takvim okolnostima konstantne destabilizacije i destrukcije, pa kad se tome dodaju najnezamislivije opstrukcije bivšeg režima, gotovo je nemoguće. Ova Vlada, nažalost, ima dvije opozicije. Uprkos svemu – uspjećemo.

Dok god sam premijer Crne Gore govoriću samo istinu, govoriću vam iz srca čovjeka koga bole neistine, koji ne prihvata ucjene i nepravdu, pobuniću se na svaki pomen i pokušaj urušavanja vaše pobjede, govoriću u ime borbe zbog koje sam u zalog dao sve.

Ovo što se dešava poslednjih dana samo je finale onoga što se, otkako je formirana Vlada, pripremalo i sistematično gradilo, a to je pokušaj urušavanja i diskreditacije prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, Vlade bez DPS-a. Nije to slučajnost, već uigran i dobro pripreman scenario. Uprkos svemu – uspjećemo.

Moramo svi zajedno uložiti maksimalne napore u cilju stabilizacije političkih prilika. U ovom trenutku to je naša najsvetija dužnost i obaveza pred vama, građanima, jer je to jedina mjera odgovorne, mudre i zrele državne politike. U tom cilju, kako sam i planirao, u najskorijem roku, pokrenuću dijalog sa svim predstavnicima parlamentarne većine.

Zato vas pozivam da vjerujete u zajedničku veličanstvenu izbornu pobjedu 30. avgusta, a ja ću do kraja ostati na braniku zaštite interesa svih građana Crne Gore, makar me i tri puta gore osuđivali i neću nikada pristati na ucjene kojima se od mene traži da za cijenu mog ostanka na čelu Vlade izdam zakletvu koju sam, u trenutku mog imenovanja, vama najličnije dao“, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/MINA

 

Izvor IN4S, 17. jun 2021.

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u