Министар правде, људских и мањинских права у Влади Црне Горе Владимир Лепосавић (Фото: Снимак екрана/Јутјуб/Влада Црне Горе)

Leposavić smenjen, usvojena Rezolucija o Srebrenici uz podršku DPS-a

Skupština Crne Gore usvojila je predlog premijera Krivokapića za smenu ministra Leposavića, a potom je izglasan i predlog Rezolucije o Srebrenici kojim se propisuje zabrana javnog negiranja, postojanja ili umanjenja „genocida u Srebrenici”

Skupština Crne Gore usvojila je predlog Rezolucije o Srebrenici. Poslanici, njih 55 je glasalo „za”, 19 „protiv”, 7 „uzdržanih”. Amandmani poslanika Demokratskog fronta na Rezoluciju o Srebrenici nisu prihvaćeni.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici je u tački 3 propisala i zabranu javnog negiranja postojanja ili umanjenja „genocida u Srebrenici”.

Skupština Crne Gore:

1) najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2) potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3) zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici;

4) proglašava 11. jul Danom sjećanja na žrtve Srebrenice;

5) potvrđuje riješenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti;

6) poziva nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti;

7) izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ušli su u skupštinsku salu uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

Poslanica DF-a Simonida Kordić je u uvodnom obrazloženju istakla da je cilj amandmana da se osude svi zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije, a da ne bi došli u situaciju da donosimo bilo kakav akt koji je suprotan sa Ustavom. Zločini u Srebrenici nisu izolovan slučaj. Amandmani nisu prihvaćeni.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je izjavio da ne smijemo dijeliti mrtve i da moramo imati kulturu sjećanja na sve žrtve, te da se nijedan narod ne smije žigosati.

„Narodi nijesu krivi. Moramo jasno osuditi zločine i poštovati ono što su međunarodne presude i na taj način da dođemo do pomirenja”, istakao je on.

Predlagač Ervin Ibrahimović se saglasio sa Koprivicom da nisu svi narodi genocidni.

Nakon što je usvojena Rezolucija i smijenjen ministar Vladimir Leposavić, šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović najavio je bojkot rada Skupštine.

„Desila se velika prevara glasača od 30. avgusta. Napravljena je neprincipijelna koalicija DPS-a i djelova Vlade Crne Gore i zbog toga pozivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta građana Crne Gore da se oslobodimo DPS-a i sa njima ne gradimo Crnu Goru da se u najkraćem roku skupimo i donesemo odluku šta ćemo dalje jer smo svi i dalje živi i zdravi i svi smo dobili glasove građana Crne Gore koji nisu očekivali da će DPS smjenjivati naše ministre. Do tada dok se ne govorimo o tome nećemo ulaziti više u plenum. Ako imate bilo ko ovdje novu većinu samo izvolite sa njima. Ko hoće sa Frontom može sa nama da se dogovori o svemu. Ovo isto važi i za parlament i za rukovodstvo parlamenta u slučaju da se oglušite o ovo što vam govorimo. Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor. Pozdravljamo vas i neka vam je srećan DPS”, rekao je Radunović.

 

Izvor IN4S, 17. jun 2021. 

 

Smenjen Vladimir Leposavić

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smenjen je u Skupštini Crne Gore. Za njegovu smenu po predlogu premijera Zdravka Krivokapića glasala su 43 poslanika, protiv je bilo 27 poslanika koalicije oko DF, a uzdržanih 10.

– U našem parlamentu desila se nečuvena prevara birača koji su glasali da se DPS otera sa vlasti. Večeras je DPS sa delovima neprincipijelne koalicije smenio ministra Leposavića i pokrao izbornu vođu građana. Mi međutim imamo i dalje 42 glas. Pozivam sve one koji su glasali za DF i za smenu DPS da se dogovorimo šta dalje. Do tada nećemo učestvovati u plenumu. Srećan vam DPS – kazao je šef poslaničkog kluba DF Slaven Radulović, posle glasanja o smeni Leposavića.

Uzdržani su bili poslanici iz Koalicije „Mir je naša nacija” okupljeni oko Demokrata, dok su za smenu glasali Đukanovićevi poslanici koje je u salu uveo Duško Marković, poslanici Bošnjačke stranke, SDP i BS, svi iz bivše vlasti koja je prethodne tri decenije „upravljala” Crnom Gorom.

Krivokapić: Napravio sam grešku

– Ja sam napravio grešku i imam pravo da je ispravim, da sam znao da će moj izbor biti doveden u ovakvu situaciju, birao bih nekog kao što je Momo Koprivica – rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić o svom zahtevu za razrešenje ministra pravde Vladimira Leposavića.

 

Autor M.S.

 

Izvor Večernje Novosti, 17. jun 2021.

 

Demokratski front traži novu vladu

Nakon što je Skupština Crne Gore izglasala smenu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, Demokratski front traži izbor nove vlade, resetovanje odnosa i novi dogovor sa koalicionim partnerima.

Poslanici ovog bloka ubuduće će bojkotovati rad parlamenta, kaže jedan od lidera DF Andrija Mandić.

Teško je moglo da se 30. avgusta i u danu kada je postignut dogovor o formiranju vlade pretpostavi šta će se dogoditi 17. juna, kaže Mandić. Tada je postignut čvrst dogovor da niko od koalicionih partnera neće sarađivati da DPS-om.

– Mi smo čvrsto rekli da DPS treba da bude demontirana, njen predsednik smenjen sa mesta predsednika Crne Gore, da bude uklonjena duboka država koju personifikuje DPS i nismo ni pretpostavljali da će premijer Zdravko Krivokapić očigledno napraviti neke tajne dilove sa DPS-om a protiv ljudi koji su personifikovali srpsku političku misao, srpsku nacionalnu ideju i koji su svojim pozicijama garantovali čast i dostojanstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori – kaže Mandić.

Na delu je velika izdaja, a premijer Krivokapić krenuo je putem bez povratka, što se moglo zaključiti i nakon odustajanja potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, dodaje Mandić.

– Demokratski front je odlučio da se resetuju odnosi u koaliciji koja je do sada postojala. Tražimo da se napravi novi dogovor; tražimo da se bira nova vlada i da se o toj vladi napravi jasan koalicioni sporazum ako neko želi da bude partner sa Demokratskim frontom. Novi koalicioni sporazum koji bi garantovao da se ovakve stvari nikada više ne mogu desiti – decidan je Mandić.

S obzirom da je Krivokapić, za vreme koje se nalazi na čelu crnogorske vlade, imao više sastanaka sa Milom Đukanovićem nego sa liderima vladajuće koalicije, Mandića, kako kaže, ne bi začudilo da se formira nova parlamentarna većina od DPS-a i poslanika koji podržavaju Krivokapićevu vladu.

Polazne tačke za postizanje novog koalicionog dogovora su da sa ljudima koji su pljačkali i uništavali Crnu Goru i sa onima koji su niz godina vodili antisrpsku politiku i politiku usmerenu protiv SPC, nema saradnje. To je bio preduslov i za formiranje Krivokapićeve vlade, podseća naš sagovornik.

Međutim, dobijeno je sve suprotno tom dogovoru, a Leposavićevu smenu Mandić naziva kulminacijom izdaje.

Crnogorski parlament je, podsećamo, dan nakon žučne rasprave između poslanika Demokratskog fronta i premijera Zdravka Krivokapića sa 43 glasa „za”, 27 glasova „protiv” i 10 „uzdržanih”, izglasao smenu ministra pravde Zdravka Krivokapića.

Početak sednice Skupštine na kojoj je trebalo da se glasa o Leposavićevoj smeni kasnio je gotovo četiri sata zbog sastanaka skupštinskih radnih tela. Sednicu je obeležio i ulazak poslanika DPS-a u salu. Ova stranka, koju vodi crnogorski predsednik Milo Đukanović bojkotovala je do sinoć rad Skupštine Crne Gore.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Vlada Crne Gore

 

Izvor Sputnjik/Večernje Novosti, 17. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u