Rumunija ostaje pri stavu da ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova

Ambasadorka Davidou je izrazila zainteresovanost za intenziviranje saradnje sa Odborom za Kosovo i Metohiju jer, kako je istakla, Rumunija posebnu pažnju posvećuje kosovskom pitanju

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidou, ponovila je danas da Rumunija ostaje principijelna u svom stavu da ne prizna samoproglašenu državu Kosovo i da je za tu zemlju prihvatljivo samo ono rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju.

Na sastanku sa predsednikom Odbora za Kosovo i Metohiju Milovanom Drecunom, ambasadorka je naglasila da Rumunija snažno podržava Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Predsednik Odbora izrazio zahvalnost na prijateljskoj podršci Rumunije i spremnost da buduća saradnja bude intenzivirana i produbljena.

Drecun je detaljno informisao ambasadorku o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Govorio je o pitanjima nestalih osoba, imovine, skrnavljenju srpskih svetinja, prištinskoj opstrukciji dijaloga, nepriznavanju izborne volje srpskog naroda na KiM i naglasio da Srbija neće odustati od traženja rešenja ovih gorućih pitanja.

„Spremni smo da tragamo za kompromisnim rešenjem, do njega ćemo doći isključivo političkim sredstvima i dijalogom. Ono što je sigurno je da Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo“, rekao je Drecun.

On je upozorio ambasadorku na jednu posebno uznemirujuću činjenicu, a to je formiranje vojske Kosova.

„Prema Rezoluciji 1244 nijedna vojna formacija, osim KFOR-a, ne bi smela da bude na Kosovu i Metohiji, a oni ipak jačaju specijalne jedinice, prave novu bazu u Đakovici i vrše pritisak na Srbe da uđu u bezbednosne snage“, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, do 2029. godina ta vojska bi trebalo da stekne pune operativne sposobnosti, a služenje vojnog roka bi bilo obavezno za muškarce od 18 do 34 godine.

Ambasadorka Davidou je izrazila zainteresovanost za intenziviranje saradnje sa Odborom za Kosovo i Metohiju jer, kako je istakla, Rumunija posebnu pažnju posvećuje kosovskom pitanju.

Ona je obavestila predsednika Odbora da je ista molba upućena i premijerki Ani Brnabić, ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću, kao i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, kaže se u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Tiia Monto, CC BY-SA 4.0

 

Izvor Tanjug/RTV, 17. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u