Završen sastanak u Ženevi; Putin: Nemam iluzija o SAD i Bajdenu

Ruski predsednik je rekao da nema nikakvih iluzija o SAD i da kada je reč o njegovom odnosu sa Bajdenom tu ne može da se govori o prijateljstvu jer obojica brane interese svojih zemalja

Prvi susret predsednika SAD Džozefa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina završen je u Ženevi posle nepuna četiri sata. Putin je rekao da je sa Bajdenom imao konstruktivne i otvorene razgovore. Američki predsednik u odvojenom obraćanju novinarima poručuje da su razgovori išli u dobrom pravcu i da je na obojici odgovornost da imaju stabilne i predvidive odnose.

Vladimir Putin je u obraćanju novinarima nakon sastanka rekao da su obe strane pokazale želju za međusobnim razumevanjem.

Ruski predsednik je naveo da su se obe strane složile da vrate diplomate proterane iz Moskve, odnosno Vašingtona.

Takođe je istakao da su se „dotakli“ teme Ukrajine i njenog eventualnog članstva u NATO-u.

Putin je optužio Ukrajinu da je prekršila Sporazum iz Minska.

Sa Bajdenom se, kaže, složio i da dve strane započnu pregovore o sajber bezbednosti, a u svetlu nedavnih hakerskih napada na velike korporacije.

Putin je naglasio i da će dve zemlje početi pregovore o mogućim izmenama novog START ugovora o naoružanju, najavljujući istovremeno da će Rusija raditi na obnavljanju ruske infrastrukture na Arktiku čija je izgradnja započeta u vreme SSSR-a.

Istakao je da su dve države odgovorne za stratešku nuklearnu stabilnost, preneo je Rojters.

Putin je, takođe, naveo da je američka zabrinutost zbog ruske militarizacije Arktika neosnovana i da Rusija i SAD treba da sarađuju kada je reč o Arktiku.

Ruski predsednik je rekao da nema nikakvih iluzija o SAD i da kada je reč o njegovom odnosu sa Bajdenom tu ne može da se govori o prijateljstvu jer obojica brane interese svojih zemalja.

„Razgovori su bili pragmatični, nisam osećao nikakav pritisak. Razgovori su vođeni u atmosferi da se postignu rezultati“, rekao je Putin, odgovarajući na pitanja novinara.

Bajden: Razgovori išli u dobrom pravcu

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji se novinarima obratio posle ruskog predsednika, takođe je rekao da su razgovori išli u dobrom pravcu i da nije bilo napetosti.

„Putin i ja delimo istu odgovornost, naši odnosi moraju da budu stabilni i predvidivi. Moja agenda nije usmerena protiv Rusije, već u korist ruskog naroda“, rekao je Bajden.

Međutim, Bajden je istakao da je pitanje ljudskih prava veoma važno za SAD i da će ono uvek biti na stolu.

„Ljudska prava su u DNK američkog naroda. Svaki predsednik SAD mora da brani demokratske vrednosti inače ne može da računa na poverenje građana“, rekao je Bajden.

Predsednik SAD je rekao da postoji prostor za unapređenje odnosa sa Rusijom.

„Jasno je da nije ni u čijem interesu da imamo novi Hladni rat“, istakao je Bajden.

Predsednik SAD je rekao i da svet mora zajednički da radi na ranoj detekciji budućih pandemija.

„Dogodiće se“, rekao je Bajden.

SAD i Rusija dokazale da su sposobne za napredak

SAD i Rusija su dokazale da su sposobne da postignu napredak u zajedničkim ciljevima, čak i u periodima napetosti, istaknuto je u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno posle samita ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena.

„Rusko-američka saradnja pomaže u smanjenju pretnji naših sukoba i pretnji nuklearnim ratom. Nedavno produženje novog ugovora Novi START ilustruje našu posvećenost kontroli nuklearnog naoružanja, navela su dvojica predsednika u saopštenju i dodala da su danas ponovo potvrdili princip da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da se on nikada ne sme voditi“, stoji u zajedničkom saopštenju.

Sjedinjene Američke Države i Rusija započeće integrisani bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi postavile temelje za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika, navedeno je u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD sastali su se u vili „La Granž“ u Ženevi , prvi put od kako je Bajden stupio na dužnost predsednika SAD u januaru ove godine.

Usvojena zajednička deklaracija o nuklearnoj stabilnosti

Ruski i američki predsednik usvojili su zajedničku deklaraciju o strateškoj nuklearnoj stabilnosti.

 

Izvor Rojters/RTS, 16. jun 2021.

 

Zajednička izjava Putina i Bajdena

Nakon razgovora u Ženevi, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džo Bajden dali su zajedničku izjavu posvećenu pitanjima strateške stabilnosti. Lideri su istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata, kao i da u njemu ne bi bilo pobednika.

„Rusija i Sjedinjene Američke Države pokazale su da su čak i u vreme napetosti u stanju da napreduju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kako bi se osigurala predvidljivost u strateškoj sferi, smanjili rizici oružanih sukoba i pretnje nuklearnim ratom“, navodi se u dokumentu.

Kao primer takvog pristupa navodi se nedavno produženje ugovora o Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju (START 3).

„Danas ponovo potvrđujemo privrženost principu prema kojem u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, kao i da on nikada ne sme da se pokrene“, saopšteno je u zajedničkoj izjavi.

Lideri Rusije i SAD najavili su pokretanje kompleksnog dijaloga o strateškoj stabilnosti, koji bi trebalo da postavi temelje buduće kontrole naoružanja.

Podsetimo, samit predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera Džozefa Bajdena u Ženevi je završen. Putin je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri i da je postignut dogovor o vraćanju ambasadora.

Ukupno su pregovori trajali četiri i po sata, uključujući i pauzu između prvog i drugog dela.

Inače, prvi deo sastanka u užem formatu u kojem su pored predsednika prisustvovali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken je završen nakon dva sata, nakon čega je održan i drugi deo sastanka u širem formatu, koji je trajao jedan i po sat.

 

Izvor Sputnjik, 16. jun 2021.

 

Ambasadori Rusije i SAD se vraćaju na posao

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov spreman je da se do kraja meseca vrati u Vašington, saopšteno je iz Moskve.

I američki ambasador Džon Salivan bi uskoro trebalo da se vrati u Moskvu, ali još nije precizirano kada, što je prvi i najkonkretniji rezultat sastanka Džozefa Bajdena i Vladimira Putina u Ženevi.

Moskva je povukla ambasadora Antonova u martu, nakon što je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden rekao da veruje da je Vladimir Putin bio ubica i zapretio da će „platiti za svoja zlodela“.

„Najvažnije za nas je da raščistimo odnose Rusije i SAD, koji su pogoršani zbog toga što ih je Vašington doveo u ćorsokak. Spremni smo da sprečimo da se odnosi nepovratno pogoršaju, ako su Amerikanci svesni tog rizika“, saopštilo je tada rusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon povlačenja ambasadora na konsultacije.

Ubrzo je i američki ambasador u Moskvi pozvan na konsultacije u Vašington.

Putin i Bajden su se u sredu sastali u vili „La Granž“ u Ženevi, posle čega su se na odvojenim konferencijama obratili novinarima.

Bela kuća i Kremlj su u zajedničkom saopštenju naveli da se može postići napredak u zajedničkim ciljevima, čak i u periodima napetosti.

 

Izvor Rojters/RTS, 17. jun 2021.

 

Putin o Bajdenu: Njemu ništa ne promiče

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su na samitu sa američkim liderom u Ženevi definisani ključni stavovi u kojima može doći do približavanja dve zemlje. Postoje stvari koje su apsolutni prioritet i koje predstavljaju interes za obe zemlje, rekao je Putin i dodao da je Bajden profesionalac kojem ništa ne promiče.

„Definisali smo pravce i tačke gde možemo govoriti o mogućem približavanju pozicija u budućnosti. Postoje stvari koje i za nas i za Sjedinjene Države predstavljaju apsolutni prioritet i interes“, rekao je Putin samo dan nakon sastanka sa američkim kolegom u Ženevi.

On je naveo da u to spada pitanje obuzdavanja trke u naoružanju.

Ruski predsednik je rekao da slika koju o američkom predsedniku Džozefu Bajdenu stvaraju mediji nema nikakve veze sa realnošću.

„Želim da kažem da ta slika predsednika Bajdena koju stvaraju mediji, i naši i čak američki mediji, nema nikakve veze sa realnošću“, rekao je Putin.

Kako je dodao, Bajden je profesionalac i s njim se mora veoma pažljivo raditi da se nešto ne bi propustilo.

„Njemu samo ništa ne promiče, budite uvereni u to“, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, američki predsednik sve radi vešto. Atmosferu na pregovorima je ocenio kao dobronamernu.

„On (Bajden) je koncentrisan, zna šta želi da postigne i to radi vrlo vešto, to se odmah oseti. Ali, pri svemu tome atmosfera je bila dobronamerna“, rekao je Putin.

Putin je još rekao da računa da će Bajdena pustiti da radi i da se situacija koja je postojala u rusko-američkim odnosima proteklih godina neće ponoviti.

„Nadam se da neće biti kao što je bilo prethodnih godina i da će ga pustiti da radi na miru“, rekao je on.

„Mi ćemo sa svoje strane štititi naše interese. Spremni smo da nastavimo ovaj dijalog onoliko koliko bude bila spremna američka strana“, zaključio je Putin.

 

Naslovna fotografija: TASS/kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 17. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u