Zelena farsa: Leonardo di Kaprio brine o ekologiji u BiH

On je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile reke

Glumac Leonardro di Kaprio čestitao je ženama Kruščice u FBiH, koje su dobitnice ovogodišnjeg „Zelenog Nobela” za borbu za spas reka i izgradnje mini-hidrocentrala i posebno se obratio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.

„Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoline i neumornu borbu za spas njihove reke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i pretnjama”, napisao je Di Kaprio.

Ova, kako kaže, pobeda „žena” dolazi usled globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH.

Smatra da to, međutim, nije dovoljno da bi 240 reka bilo spašeno od betonskih cevi, prenosi Tanjug. Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile reke.

„Sada je ključno da parlament Federacije BiH usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito. Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocene bosanske reke”, naveo je u pismu Di Kaprio, preneo je sarajevski portal Klix.

Ovaj proslavljeni američki glumac se i prošlog oktobra oglasio povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana, kada je javno podržao proteste koji su održavani širom države.

 

Naslovna fotografija: Kristy Sparow/Handout/Getty Images

 

Izvor Politika, 17. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u