Krivokapić optužio DF za izdaju i saradnju sa DPS-om, oglasio se i Vučić

„Demokratski front zajedno sa Demokratskom partijom socijalista i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore“

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ponovo je danas optužio najuticajniji deo vladajuće koalicije, Demokratski front, da zajedno sa DPS-om Mila Đukanovića ruši aktuelnu vladu i tvrdi da je taj savez odlukom da bojkotuje rad parlamenta i javno postao deo parlamentarne većine sa tom partijom.

„Dužan sam da građanima Crne Gore saopštim punu istinu o onome što se događalo i događa iza kulisa napada Demokratskog fronta na Vladu Crne Gore: Demokratski front zajedno sa Demokratskom partijom socijalista i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore, a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora”, napisao je Krivokapić na Tviteru, javlja Tanjug.

Krivokapić, na čiji je zahtev opozvan ministar pravde Vladimir Leposavić zbog negiranja „genocida” u Srebrenici, a skupština na predlog Bošnjačke stranke usvojila rezoluciju o Srebrenici, poručio je građanima da će svi iz vlade i parlamentarne većine koje DF optužuje danas za izdaju biti spremni da pobedu dobijenu na izborima avgusta prošle godine, kako kaže, „odbrane po cenu života”.

 

Izvor Politika, 18. jun 2021. 

 

Lider DF-a se izvinio Srbiji i srpskom narodu

Jedan od lidera vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević izvinio se celoj Srbiji i srpskom narodu jer je u crnogorskom parlamentu usvojena Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici kojom se ustanovljava 11. jul kao Dan sećanja na žrtve Srebrenice.

„Niko od građana koji su glasali za promene u Crnoj Gori i protiv Mila Đukanović nije mogao da pomisli da će veći deo parlamentarne većine proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan. Osećam izvesnu dozu sramote, iako sam glasao protiv te rezolucije”, rekao je on u izjavi za Prva TV.

Knežević je naglasio da su premijeru Zdravku Krivokapiću, još pre glasanja, poručili da ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Vladimira Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS, on više neće imati podršku DF i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF su posle glasanja napustili parlament, a svojim koalicionim partnerima, liderima Demokrata i URA Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću, Knežević je poručio da ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe postoji mogućnost za obnavljanje odnosa.

Knežević je naglasio i da je legitimitet predsednika skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS glasala za rezoluciju. On nije želeo da spekuliše o mogućim naslednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

„Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio poslednji predlog DF”, zaključio je Knežević, prenosi Beta.

Crnogorski parlament razrešio je sinoć ministra pravde Vladimira Leposavića sa te funkcije na zahtev premijera Zdravka Krivokapića zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici, a poslanici su usvojili i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za Rezoluciju su glasali i poslanici Demokrata dok je Leposavić smenjen glasovima opozicije i URA. DF je bio protiv, a nakon glasanja je najavio da će bojkotovati parlament.

Rezolucijom se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, osuđuju pokušaji pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

U Rezoluciji se pozivaju nadležne institucije na primenu pozitivnih propisa kada su u pitanju radnje i dela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici, naglašava značaj i potrebu da se ustanovi 11. jul Danom sećanja na žrtve Srebrenice, potvrđuje rešenost države Crne Gore, kandidata za članstvo u EU i punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrednosti mira i stabilnosti i multietničkog sklada.

Takođe se pozivaju nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti ali i najoštrije osuđuje sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, izražava saosećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice i naglašava značaj postizanja pravde i dugoročne podrške preživelima, apelujući na pomirenje u regionu, jačanje međunacionalne i međuverske tolerancije, razumevanje i solidarnost.

 

Izvor Politika, 18. jun 2021. 

 

Vučić o dešavanjima u Crnoj Gori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas srpskom narodu koji živi u Crnoj Gori da će Srbija uvek biti uz njih i da drže glavu gore, kao i da će Srbija u narednim danima analizirati sve odluke crnogorskog parlamenta i da neće donositi ishitrena rešenja.

„I ni na koji način nećemo vređati one koji su donosili te odluke, a svakako protiv interesa Srbije”, poručio je Vučić u obraćanju građanima Srbije i srpskom narodu u Crnoj Gori putem Instagrama.

„Poručujem našem narodu koji živi u Crnoj Gori da smo uz njih, naše je da držimo glavu uzdignuto, da se borimo i gradimo mir. Živela Srbija i srpski narod”, naveo je Vučić povodom rezolucije koju je crnogorska skupština usvojila u četvrtak uveče, a kojom se zabranjuje negiranje navodnog genocida u Srebrenici.

„Građani Srbije, narode, glavu gore imaćemo još rezolucija i deklaracija u regionu”, poručio je Vučić.

„Sve će biti prepisane britanske rezolucije, Saveta bezbednosti i neke druge rezolucije i svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima je jasno protiv koga su donete. Ali, mi ćemo nastaviti da razgovaramo sa svima, radimo zajedno sa svima, pokazujemo narodima u okruženju da sa njima želimo da podelimo najbližu saradnju, a Srbiju u njenom usponu i njenom rastu niko neće moći da zaustavi”, poručio je predsednik Srbije.

„Poštovani građani Srbije i srpski narode, prethodnih dana i nedelja bili smo izloženi velikim pritiscima, očekivali smo ih, očekivali smo ih od svih onih koji su učestvovali u pokušaju stvaranja tzv. nezavisnog Kosova, očekivali smo ih od svih onih kojima ne pada lako činjenica da Srbija brzo i najbrže ekonomski napreduje u svojoj savremenoj istoriji”, prenosi Tanjug.

Kaže da smo ih očekivali i od svih onih koji bi upravo zato želeli da Srbiju oslabe, ali da to nismo očekivali od onih koji su nam uvek bili najbliži.

„Ali, ovo danas što govorim, govorim onima koji sve to moraju da izdrže, a to su naši građani i srpski narod, ma gde da živi. I nije naša ni sramota ni krivica i samo treba da držimo glavu visoko uzdignuto, da radimo što više i da se borimo još snažnije za svoju zemlju i Srbiju i sve naše građane”, naglasio je Vučić.

Dodaje da treba da odgovorimo na svaku optužbu, ali tako da i dalje gradimo mir i čuvamo stabilnost. Kako je rekao, da nikoga ne vređamo i da nikome ne radimo ono što nama rade, a što se našem narodu ni malo ne dopada.

„Naše je da narodu u CG kažemo da smo uvek bili sa njima i da ćemo uvek biti sa njima, da mi bliže nemamo, da nikada niko neće moći da nas razdvoji, ali da ćemo prema onima koji su donosili političke odluke samo da bi napakostili Srbiji i da bi učinili nešto protiv Srbije umeti da se odnosimo baš onako kako to zaslužuju”.

Predsednik Srbije kaže da sve ono što je Srbija postigla po pitanju ekonomskog rasta ništa ne znači ako i naše komšije i nama najbliži u regionu ne budu još bogatiji. Vučić je poručio da je Srbija zato spremna da pomognemo i narodu u CG i narodu u svim drugim zemljama u našem okruženju.

„Spremni smo da investiramo i ulažemo u nove fabrike, da pomognemo i ljudima u Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, Podgorici i na primorju, i na svakom mestu. I zato nikada nećemo pozivati ljude da negde letuju ili ne letuju, ali ćemo umeti da napravimo odnos kakav je potreban, odnos kakav zaslužuju vlastodršci koji donose odluke nikada ne konsultujući Srbiju, a te odluke tiču se Srbije, i gledaju kako i na koji način da uvrede našu zemlju ili obeščaste naš narod”.

Dodaje da ćemo za njih uvek imati pravi, ali miran odgovor, koji će biti takav da će neki pomisliti da je možda i kukavički, ali da sigurno nikada neće biti udvorički i podanički..

„Jer, mi nemamo gazde u stranim ambasadama, mi ih nemamo nigde. Naš jedini gazda i kome jesmo sluge su srpski narod i građani Srbije”, kazao je Vučić.

Napred Srbijo i bićemo mnogo uspešniji nego što smo bili, zaključio je Vučić.

 

Izvor Politika, 18. jun 2021. 

 

Gojko Perović: Crkva ne vodi vladu Z. Krivokapića

Crkva nema veze sa vođenjem vlade Zdravka Krivokapića, saopštio je rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

„Neumesno je što nas sada neki pozivaju u prostor gde nam nije mesto. Politička partija je komad celine, a crkva je celina koja sve objedinjuje i poziva na jedinstvo”, kazao je Perović za A1.

On je saopštio da Crkvi nije mesto u političkom životu Crne Gore.

„Ako je bilo prošle godine zbog onog anticrkvenog i antiustavnog zakona, više nije”, istakao je Perović.

Na pitanje zašto ga mnogi optužuju da je deo prve i druge familije, Perović kaže da plaća cenu prevelikog javnog eksponiranja tokom litija.

„Plaćam cenu što sam bio jedan od brbljivijih popova tokom litija. Javno sam se angažovao, možda i preko mere, ali sam znao šta je bivša vlast htela sa crkvom da uradi. Oni su hteli da stave crkvu pod svoje”, naveo je Perović.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Nova S

 

Izvor B92, 18. jun 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u