Veritas: U Zagrebu identifikovani ostaci dvoje Srba

Veritas ističe da je informacija o identifikaciji navedena u zvaničnom saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, što je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo branitelja

U Zagrebu je obavljena identifikacija posmrtnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti, koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja”, 1995. godine na području Hrvatske, saopštio je danas Dokumentaciono informativni centar Veritas.

To su, kako se navodi, Guša Dmitra Božo (83) iz Zemunika Gornjeg, opština Zadar, i Vidaković Đure Miroslav (1959) iz Slovinaca, opština Sisak.

Oni su identifikovani u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica.

Veritas ističe da je informacija o identifikaciji navedena u zvaničnom saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, što je potvrdilo i hrvatsko Ministarstvo branitelja, prenosi Tanjug.

Nijedno saopštenje, međutim, nije navelo imena identifikovanih žrtava.

U poslednjih 20 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.633 posmrtna ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i one koji su ratovali na njihovoj strani (1.522 u RH, 91 u BiH i 20 u R. Srbiji).

Od toga je do sada identifikovan 1.251 posmrtni ostatak, dok ih još 382 čeka na identifikaciju (svi sa područja RH).

Trenutno se na Veritasovom spisku nestalih nalazi još 1.647 osoba srpske nacionalnosti koji su nestali u periodu 1991-1995. na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je 1.189 civila, od čega 456 žena.

Veritas trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mesta ukopa sa 163 posmrtna ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom „nepoznat”, koji i 26 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju, dodaje se u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Politika, 19. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u