Britanski ministar tvrdi da je sa Beogradom potpisao sporazum protiv Rusije, MOD negira

Povodom netačnih medijskih napisa, Ministarstvo odbrane ukazuje da tokom posete ministra odbrane UK Srbiji nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da Srbija zaslužuje punu pažnju i podršku Londona i da zaslužuje mesto za počasnim stolom, kao i da će Velika Britanija pomoći da se Srbija oslobodi „malignog ruskog uticaja i manipulacija”.

Volas je to izjavio za britanski Telegraf, uz tvrdnju da je u Beogradu potpisan ugovor o suprotstavljanju „malignom ruskom uticaju”, ne precizirajući takvu odredbu u sporazumu.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da tokom posete britanskog ministra odbrane Bena Volasa Srbiji, nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je ministar Volas bilo gde to izjavio.

„Jedini dokument koji su tokom posete potpisali potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i ministar Ben Volas jeste Aranžman između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o unapređenju saradnje u oblasti odbrane”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

U navedenom Aranžmanu ne pominje se Ruska Federacija, ističe Ministarstvo odbrane. U saopštenju izdatom povodom, kako se napominje, netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, navodi se šta je predmet tog dokumenta.

„Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapređenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, unapređenje saradnje u oblasti ABHO, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i međusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja”, precizira se u tekstu.

Britanski ministar odbrane ove nedelje je boravio u Beogradu i sreo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem. Stefanović je tada ocenio da su dve strane potpisale aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane i „izrazile spremnost i opredeljenje za nastavak intenzivne bilateralne saradnje između dva ministarstva i dve vojske”.

Volas je u intervjuu datom za britanski Telegraf tokom posete u Beogradu izjavio da je britanski bezbednosni interes da bude uključena u postjugoslovenski razvoj situacije, dodavši da će Britanija pomoći Srbiji da se oslobodi ruskog „malignog uticaja i manipulacije”. On je još rekao da Srbija „zaslužuje našu pažnju i podršku, jer želimo da nam se priključi za počasnim stolom” prenosi Tanjug.

„U našem je interesu da pomognemo državama kao Srbiji da pruže otpor malignim aktivnostima i uticajima. U oblastima gde vidimo aktivnosti drugih nacija kojima se oslabljuju države ili se pokušava sa manipulacijom, onda je, naravno, u našem interesu da se suprotstavimo tome i da podržimo te zemlje”, dodao je Volas.

On je rekao da Britaniji ne smeta što Beograd ima prijateljske odnose sa Moskvom, jer je „Srbija vojno neutralna”.

„Ne igramo igru Rusije koja uzima zemlje zdravo za gotovo i tera ih da biraju. Ne držimo evangelističke propovedi Srbiji šta treba da radi. Želimo maksimalnu sigurnost za narod Srbije, ali moramo da delimo teret i neki partneri će biti manje tradicionalni nego što mislite, uključujući i Srbiju”, dodao je Volas.

 

Izvor Politika, 20. jun 2021.

 

Saopštenje Ministarstva odbrane Republike Srbije

Povodom netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, Ministarstvo odbrane ukazuje da tokom posete ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Bena Volasa Srbiji nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je ministar Volas bilo gde to izjavio.

Jedini dokument koji su tokom posete potpisali potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i ministar Ben Volas jeste Aranžman između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

U navedenom Aranžmanu ne pominje se Ruska Federacija.

Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapređenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, unapređenje saradnje u oblasti ABHO, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i međusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor Ministarstvo odbrane RS, 20. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u