Generalštab Rusije: Jugoslavija je primer kako Zapad vodi svoju politiku

„Raspad SSSR je doveo do promene pogleda kolektivnog Zapada na pitanja globalne bezbednosti. Za Zapad je prioritet u ovim novim uslovima stvaranje jednopolarnog sveta“

Šef ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov izjavio je da su prioriteti Zapada nakon raspada SSSR-a postali formiranje unipolarnog sveta, postizanje vojne nadmoći i primena vojne sile u cilju unapređenja ličnih interesa. Kako kaže, oružani sukob u Jugoslaviji je jedan od primera takve politike.

Nastupajući na Moskovskoj konferenciji o bezbednosti, Gerasimov je rekao da, pored Jugoslavije, primer takve politike predstavljaju i sukobi u Iraku, Avganistanu, Libiji, kao i Siriji.

„Raspad SSSR je doveo do promene pogleda kolektivnog Zapada na pitanja globalne bezbednosti. Za Zapad je prioritet u ovim novim uslovima stvaranje jednopolarnog sveta sa ciljem postizanja vojnog prevashodstva i primene vojne sile zarad ostvarenja sopstvenih interesa”, naglasio je.

Amerika uklanja sve barijere

Istovremeno, Gerasimov tvrdi da SAD istupaju iz međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja pokušavajući da na taj način uklone bilo kakve prepreke kada je reč o razvoju sopstvenog naoružanja. On je rekao i da je Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) danas jedini sporazum o održanju strateške stabilnosti u svetu.

Prema njegovim rečima, produženjem START 3 stvaraju se uslovi za nastavak dijaloga o budućem mehanizmu kontrole nuklearnog naoružanja, uzimajući u obzir nove faktore koji određuju stratešku stabilnost.

„Jedan od tih faktora je stvaranje perspektivnog oružja, pre svega visokopreciznog, hipersoničnog i kinetičkog oružja, kao i udarnih bespilotnih sistema čime se briše granica između potencijalnog nuklearnog i konvencionalnog oružja”, objasnio je on.

Rusija zadržava pravo na upotrebu nuklearnog oružja kao odgovor na primenu oružja za masovno uništenje ili bilo kakvog drugog naoružanja koje za cilj ima uništenje postojanja ruske države, upozorio je Gerasimov.

Šef ruskog Generalštaba je, međutim, naglasio da nuklearno naoružanje kojim Rusija raspolaže ima isključivo odbrambeni karakter.

NATO u istočnoj Evropi

On se osvrnuo i na aktivnost mornaričkih snaga Alijanse u blizini granica Rusije, rekavši da je ona znatno povećana i da predstavlja provokaciju, što stvara preduslov za pojavu incidenata.

„Brodovi opremljeni visokopreciznim raketama velikog dometa praktično stalno su aktivni na Crnom i Baltičkom moru, a avioni izviđačke, patrolne i udarne avijacije, kao i dronovi obavljaju letove. Aktivnosti američkih brodova i njihovih saveznika očigledno predstavljaju provokaciju”, rekao je Gerasimov.

Jedinice država NATO bloka van istočne Evrope, koje broje oko 10.000 ljudi, stalno su razmeštene u tom regionu, primetio je Gerasimov. On smatra da će se broj NATO snaga, uključujući i kontingent američke vojske, povećavati kod zapadne granice Rusije. Kako kaže, u prilog tome ide sporazum Vašingtona i Varšave iz 2020. godine koji predviđa dodatno razmeštanje snaga na teritoriji Poljske.

Prema njegovim rečima, SAD raspoređuju vojne grupe kako bi ojačale svoj uticaj ne samo u Evropi, već i u azijsko-pacifičkom regionu.

„Trenutno su elementi američkog sistema protivraketne odbrane već raspoređeni u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu. Njihovo povećavanje se nastavlja kako bi se napravio sistem PRO u Poljskoj i ojačao protivraketni potencijal brodova NATO-a i Japana”, zaključio je Gerasimov.

 

Naslovna fotografija: mil.ru

 

Izvor Sputnjik, 23. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u