Ruska flota i borbeni avion ispalili hice upozorenja ka britanskom razaraču

Prethodno je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao

Crnomorska flota Rusije je zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.

Prethodno je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

„Razarač URO ‘Defender’ britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent”, piše u saopštenju.

Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12.06 i 12.08, nakon čega je, u 12.19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravu kretanja britanskog razarača.

Nakon toga je britanski razarač, u 12.23, napustio granice teritorijalnih voda Ruske Federacije, zaključuje ruski vojni resor.

Podsećanja radi, Dva ratna broda NATO-a naoružana navođenim raketama uplovila su 14. juna u vode Crnog mora, a reč je o razaraču „Defender” britanske mornarice i fregati „Everton” holandske.

 

Izvor Sputnjik, 23. jun 2021. 

 

Britanska vojska: Niko nije pucao na naš razarač

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je oglasilo se povodom informacije da je njihov razarač narušio rusku granicu, tvrdeći da brod realizuje miran prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine. Navode i da niko nije pucao na razarač.

„Nisu ispaljivani hici upozorenja… Nije pucano na brod ‘Defender’ i ne priznajemo tvrdnje da su bacane bombe na ruti kuda je prolazio”, navodi se u saopštenju pres-službe britanskog Ministarstva odbrane na Tviteru.

Takođe je saopšteno da je Rusija u Crnom moru izvodila „vežbe gađanja” i da je ranije upozorilo „pomorsku zajednicu” o svojim akcijama. Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas naveo je da su ruski brodovi pratili prolazak britanskog razarača i da je posada broda bila upozorena da se u blizini održavaju vojne vežbe.

„Jutros je razarač ‘Defender’ realizovao rutinski prolazak iz Odese u Gruziju kroz Crno more. Kao i obično, na toj ruti je uplovio u međunarodno priznati koridor. Uredno je napustio koridor u 09.45. Kao i obično, ruski brodovi su pratili njegov prolazak i bio je obavešten o vojnim vežbama”, navodi se u saopštenju, koje je objavilo britansko Ministarstvo odbrane.

Nešto ranije, Crnomorska flota Rusije je zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Pre toga je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.

Moskva smatra incident grubim kršenjem Konvencije UN o pomorskom pravu (1982) i poziva na detaljnu istragu događaja.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Yoruk Isik

 

Izvor Sputnjik, 23. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u