Ideja Angele Merkel: Putin će prisustvovati sastanku šefova EU?

„Nije dovoljno što američki predsednik razgovara sa ruskim predsednikom, to toplo pozdravljam, ali EU takođe mora stvoriti različite formate razgovora sa Moskvom”, rekla je Merkelova

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da EU treba da uspostavi „direktan kontakt” sa Rusijom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Takođe, ona smatra i da bi Unija trebalo da „stvori mehanizme” da „zajednički odgovori na provokacije i hibridne napade” iz Moskve.

„Nije dovoljno što američki predsednik razgovara sa ruskim predsednikom, to toplo pozdravljam, ali EU takođe mora stvoriti različite formate razgovora sa Moskvom”, rekla je nemačka kancelarka u donjem domu parlamenta Bundestagu.

Ona je rekla da je potrebno da se u EU „stvore mehanizmi kako bi se se zajednički i jednoglasno odgovorilo na ruske provokacije i hibridne napade”.

Inače, lideri Evropske unije razgovaraće večeras, na samitu u Briselu, o svojim odnosima sa Rusijom i formatu dijaloga koji bi trebalo voditi sa Putinom.

 

Izvor Beta/B92, 24. jun 2021. 

 

Rusija pozdravlja inicijativu

Kremlj pozitivno ocenjuje inicijativu za održavanje samita Rusija-EU, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Putin je pristalica izgradnje mehanizma dijaloga i kontakata između Brisela i Moskve. Predsednik Putin je više puta o tome govorio. Ovaj dijalog je zaista bio potreban i Briselu i Moskvi. Naravno, vrlo pažljivo pratimo samit koji počinje danas u Briselu i ocene tog potencijalnog dijaloga koje se otuda čuju”, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje kako Kremlj ocenjuje inicijativu o održavanju ovog dijaloga.

On je potvrdio da je inicijator sastanka kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Juče su mediji objavili da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron žele da EU razmotri mogućnost da se ruski predsednik Vladimir Putin pozove na samit lidera. U isto vreme, oni traže da se promeni strategija u odnosima sa Rusijom.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 24. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u