Sramotna izjava Ivice Dačića: A da Srbija Njegoša proglasi genocidnim?

Odgovarajući na pitanje o rezoluciji u Crnoj Gori, Dačić je upitao šta bi se desilo kada bi Srbija donela rezoluciju da je genocid ono o čemu je pisao Njegoš u borbi sa poturicama

Mi smo otvoreno upozorili da svaka promena situacije na terenu silom znači da potpisani sporazumi više ne važe, kaže Ivica Dačić gostujući u „Fokusu“ na TV B92.

Upitan da li ga plaši zamrznut konflikt, posebno što sa Zapada naoružavaju Kosovske bezbednosne snage, Ivica Dačić odgovara:

„Mi smo otvoreno upozorili da svaka promena situacije na terenu silom znači da potpisani sporazumi više ne važe, Srbija neće dozvoliti vojno osvajanje severa. Svima je jasno šta to znači. Svi su svesni da bi inspirisanje novih sukoba bilo fatalno”, ističe.

Crna Gora je donirala vakcine Kosovskim bezbednosnim snagama, a Dačić navodi da je to provokacija.

Kada je u pitanju Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Crna Gora, Ivica Dačić navodi:

„Crna Gora je donela drugu rezoluciju o Srebrenici. Oni imaju jednu koja je ista kao srpska”.

Upitao je šta bi se desilo kada bi Srbija donela rezoluciju da je genocid ono što je opisao Petar Petrović Njegoš u borbi sa poturicama.

Sa druge strane navodi da Hrvatska treba da donese rezoluciju u kojoj se genocidom proglašavaju događaji u Jasenovcu, pre nego što usvoji Rezoluciju o Srebrenici.

Smatra, ipak, da se dugmad kojima se izaziva nestabilnost nalaze u rukama nekih drugih, a ne u regionu.

Kaže da sastanak sa strankama bez uticaja stranaca odbija korektno, ali da na poslednjem nije bilo reči o izbornim uslovima, već samo o Kosovu.

„Vidim histeriju onih koji ne žele učešće bez stranaca. Šta oni misle o čemu mi razgovaramo? To je kao Alisa u zemlji čuda. Ne znaju kako funkcioniše parlamentarna demokratija”, dodaje.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor B92, 23. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u