Odluku o slanju razarača doneo B. Džonson, Rusija poručila: Sledeći put ćemo pucati u metu

„Primoran sam da upozorim bivšu 'kraljicu mora' da se sledeći put, ukoliko bude doneta takva odluka, neće bombardovati pravac kretanja, nego meta”, rekao je Gavrilov

Konačnu odluku o prolasku britanskog razarača „Defender” Crnim morem doneo je premijer Velike Britanije Boris Džonson, piše list Telegraf, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane.

Prema podacima lista, šef britanske diplomatije Dominik Rab ranije je izrazio zabrinutost u vezi sa planovima ministra odbrane Bena Volasa da pošalje razarač tom rutom.

„Odluka je saopštena Dauning stritu kako bi premijer napravio konačan izbor. Instrukcije su date razaraču tipa 45 u ponedeljak”, piše list.

Kako navodi Telegraf, diskusije u Vladi su pokazale da su pre misije „otkriveni rizici”.

London testirao Moskvu?

Istovremeno, publicista Mark Episkopos piše za časopis Nešnel interest da je upadom razarača u ruske vode Crnog mora London verovatno želeo da proceni odlučnost Moskve da odbrani prisajedinjenje Krima Rusiji.

On je skrenuo pažnju na to da na činjenicu da su britanski analitičari bili iznenađeni žestinom ruske reakcije na taj incident.

„Reakcija Kremlja daje nedvosmislen odgovor, a to je da Moskva neće tolerisati nikakve izazove trenutnom statusu Krima, bilo da su vojni ili diplomatski”, rekao je Episkopos.

Autor članka je izneo pretpostavku da bi oštra reakcija Rusije na ono što se dogodilo mogao da bude pokušaj uspostavljanja čvrstih granica ili sprečavanja rastuće vojne saradnje između Ukrajine i NATO-a, posebno aktivnosti ukrajinske vojske i Severnoatlantske alijanse u blizini ruskih pomorskih granica.

S tim u vezi, Episkopos je dodao da se akcije Moskve podudaraju sa stavom koji je izneo predsednik Vladimir Putin u članku za nemački list Cajt. U njemu je šef Rusije nazvao NATO „reliktom Hladnog rata” koji je „potkopao” evropsku bezbednost.

Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB u sredu je ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.

 

Izvor Sputnjik, 25. jun 2021.

 

Rusija zapretila Londonu

Šef ruske delegacije za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja na pregovorima u Beču Konstantin Gavrilov upozorio je Veliku Britaniju da bi u sledećoj situaciji, sličnoj incidentu sa razaračem u Crnom moru, bombe mogle da gađaju metu, a ne pravac kretanja.

„Nemoguće je sakriti uznemirenost zbog saopštenja Ministarstva odbrane Velike Britanije da je pomenuti razarač navodno realizovao ‘miran prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine’. Primoran sam da upozorim bivšu ‘kraljicu mora’ da se sledeći put, ukoliko bude doneta takva odluka, neće bombardovati pravac kretanja, nego meta”, rekao je Gavrilov govoreći na plenarnoj sednici foruma OEBS-a za saradnju u oblasti bezbednosti.

Takođe je podsetio na izjavu bivšeg državnog sekretara SAD Henrija Kisindžera da je Rusija „dobra, gostoljubiva, dobronamerna, ali nepobediva”, istakavši da to istorija potvrđuje preko hiljadu godina.

„Takođe bih preporučio zapadnim stratezima da se okrenu Bibliji u kojoj je napisano: ‘Ne pretite i sami se nikoga ne bojte’”, poručio je diplomata.

Razarač „Defender” Ratne mornarice Velike Britanije narušio je juče državnu granicu Rusije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent. Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.

Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.

 

Izvor Sputnjik, 24. jun 2021.

 

Prvi put ceo snimak drame u Crnom moru

Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB u sredu je ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Pogledajte snimak ceo snimak koji je zabeležila Federalna služba bezbednosti.

Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.

Na snimku se čuje da su ruski graničari više puta zahtevali od stranog vojnog broda da napusti njihove teritorijalne vode, a pošto se britanski razarač oglušio ispalili su hice upozorenja.

 

Naslovna fotografija: Reuters/John Sibley

 

Izvor Sputnjik, 25. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u