Održana tribina Za odbranu Ustava Republike Srbije

Srpski demokratski savez, u borbi za zaštitu pravnog poretka, za oslobođenje naše države od tihe okupacije i u tom smislu očuvanja Ustava Republike Srbije, organizovao je 24. juna tribinu „Za odbranu Ustava Republike Srbije”

Srpski demokratski savez, u borbi za zaštitu pravnog poretka, za oslobođenje naše države od tihe okupacije i u tom smislu očuvanja Ustava Republike Srbije, organizovao je 24. juna u Pres centru Udruženja novinara Srbije, u Beogradu, tribinu „Za odbranu Ustava Republike Srbije”.

Skup je organizovan povodom najavljene izmene Ustava, a koja se odnosi na reformu pravosuđa. Međutim, kako je više učesnika istaklo, ova promena predstavlja samo jedan korak u pravcu izmena koje bi utrle put izdaji i predaji Kosova i Metohije.

Na skupu su govorili članovi SDS-a i gosti Odbora za zaštitu Ustava dr Slobodan Janković, dr Goran Đorđević, prof. dr Zoran Čvorović i Danilo Tvrdišić, novinar i publicista.

Janković je ukazao da je Ustav prepreka bezakonju i tiraniji, barijera domaćim vlastima i njihovim stranim ortacima koji bi da na tlu Srbije oforme još jednu albansku državu. On je podsetio da su promoteri izmene Ustava isti oni koji su se zalagali za uvođenje javnih izvršitelja i notara, te da pravda vremenom postaje sve skuplja za običnog čoveka.

Goran Đorđević se obratio poslednjim ustavobraniteljima. On je odgovorio na pitanje šta je zapravo Venecijanska komisija, to parapolitičko telo. Postavio je pitanje šta se toliko promenilo u poslednjih 15 godina da je potrebno menjati najznačajniji pravni akt u zemlji? On se pozvao na tradiciju srpskih Ustava koji su uobličavali narodno iskustvo i očekivanja onoga što treba da dođe i ukazao na pogrešno viđenje podele vlasti, a posebno je kritikovao predložene promene pravosuđa, zbog opasnosti upliva stranog uticaja na pravosudni sistem. Osim toga, on je promovisao i rad Odbora za zaštitu Ustava Srpskog demokratskog saveza.

Čvorović je ukazao da je kritika pojedinih rešenja u Ustavu opravdana, ali je istakao da je u ovom trenutku protivnik bilo koje izmene Ustava jer bi to otvorilo Pandorinu kutiju. On je obrazložio zašto je ustavotvorstvo svojstvo i mera suverenosti, tj. državnosti. Prof. Čvorović je jasno objasnio da izmene u postojećim okolnostima mogu ići samo na štetu naše države i naroda. On smatra da Srbija nije suverena jer primenjuje Sporazum o stabilnosti i pridruživanju sa Evropskom unijom. Govorio je i o načinima kako stranci oblikuju kadrove, a još važnije i pravno uređenje.

Danilo Tvrdišić je izrazio zaprepašćenje da se najavljene izmene Ustava odvijaju gotovo bez ikakvih reakcija. On je istakao da one u krajnjem, nesumnjivo vode ka izbacivanju preambule i priznanja Kosova i Metohije. Poslednji bedem otcepljenju naše pokrajine u tom smislu je Ustav. Tvrdišić ukazuje da se primenjuje procedura Overtonovog prozora čiji je prvi korak najavljena izmena. Ovim presedanom otvara se mogućnost daljih izmena sa jasnim ciljem.

Na samom kraju, Janković je ukazao da je ovo samo prvo u nizu okupljanja i da će se širom Srbije okupljati ustavobranitelji sa ciljem zaštite Ustava, slobode i obnove države.

 

Naslovna fotografija: Pres centar UNS

 

Izvor Stanje stvari, 26. jun 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u