Rehabilitovan potpukovnik Dragutin Keserović koji je streljan kao saradnik okupatora

Svi relevantni istoričari slažu se u tome da su vojnici JVuO pod njegovom komandom izvršili odlučujući napad na Nemce i da su, zajedno sa saveznicima, najzaslužniji za oslobađanje Kruševca

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je pukovnika JVuO Dragutina Keserovića, komandanta operativne grupe rasinsko-topličkog odreda JVuO koji je na montiranom komunističkom procesu streljan 17.08.1945. godine.

Ovom presudom se utvrđuje ništavnost presude Višeg vojnog suda Jugoslovenske armije od 09.08.1945. godine od trenutka njenog donošenja i da su ništavne njene pravne posledice.

Dragutin Keserović je bio pukovnik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, te komandant Rasinskog korpusa tokom Drugog svetskog rata. Za vreme ustanka u Srbiji 1941. godine komandovao je četničkim napadom na Nemce u Kruševcu. Sredinom 1942. proglašen je za vojvodu kopaoničkog.

Nemci tokom oktobra 1942. sprovode operaciju Kopaonik sa ciljem uništenja četničkih snaga majora Keserovića u selu Kriva Reka. Dragutin Keserović je odlikovan ordenom „Miloša Obilića”, ordenom „Albanske spomenice”, dok ga je u Drugom svetskom ratu kralj Petar, na predlog Vrhovne Komande, odlikovao ordenom „Karađorđeve zvezde sa mačevima I reda”.

Svi relevantni istoričari slažu se u tome da su vojnici JVuO pod njegovom komandom izvršili odlučujući napad na Nemce i da su, zajedno sa saveznicima, najzaslužniji za oslobađanje Kruševca.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Srbadija

 

Izvor Večernje Novosti, 26. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u