Patrijarh Porfirije u Gračanici: Vidovdan nas uči da biramo veru, a ne večeru

„I zato kada nam kažu odreknite se Gračanice, odreknite se Kosova i Metohije, pa gospodo da li biste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam iščupaju srce?“

Gračanica je naše oko, naše uši, naše srce, to je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista, a ne večeru, poručio je patrijarh srpski Porfirije iz tog manastira.

„I zato kada nam kažu odreknite se Gračanice, odreknite se Kosova i Metohije, pa gospodo da li biste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam iščupaju srce. Znamo mi da ne biste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu“, rekao je patrijarh Porfirije u svojoj besedi nakon svete liturgije u manastiru.

On je naveo da nas Vidovdan uči da biramo veru, a ne večeru.

„I Albance možemo gledati kao našu braću, i možemo živeti zajedno. Samo da nas miru ne uče oni koji seju razdore među ljudima. Kada ti je Bog na prvo mestu, sve ti je na svom mestu, ma kako izgledalo“, kaže patrijarh Porfirije.

On je rekao da svaki put kada dođemo „na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu“.

„O tome svedoče ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo naš dom“, rekao je patrijrh srpski.

„Kosovo i Metohija su zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga, što drugi ili ne mogu ili ne žele da razimeju. Gračanica i svetinje koje smo pobrojali jesu svetska kulturna baština, ali braćo i sestre svetsko kao takvo ne postoji ako Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jesu naša pravoslavna crkva“, rekao je danas patrijarh Porfirije.

„Dakle jesu to biseri svjetske kluturne baštine ali je prije toga baština naših otaca, baština Srba i pravoslavlja. I to ne treba nikome da smeta. Svako ima svoju baštinu, kulturu, svako se na neki način Bogu moli“, poručio je on.

On je poručio da različitosti ne treba da budu povod za sukobe i razdvjanje, već da su različitosti upravo darovi, a da sama reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bismo ga umnožili i darovali sebe drugima.

Prethodno je patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Gračanica.

Okupio se veliki broj građana a prisutni su i zvaničnici iz Crne Gore. Pored patrijarha porfirija je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Za popodne je predviđeno da patrijarh Porfirije stigne u Kruševac, koji obeležava 650 godina od osnivanja.

 

Izvor Sputnjik, 28. jun 2021.

 

Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet je poruka ljubavi

Upravo počinje opelo kosovskim junacima na Gazimestanu. Danas je Vidovdan.

Na Gazimestan je nešto pre 13 časova stigao patrijarh srpski Porfirije, u pratnji više arhijereja, među kojima je vladika Teodosije i mitropolit Joanikije. On po prvi put kao patrijarh služi opelo na ovom mestu.

Neposredno pre početka opela, obratio se okupljenima kod Spomenika kosovskim junacima.

„Ako izgubimo svoj koren, svoj duhovni identitet onda gubimo sve. Onda možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve“, kazao je.

Podsetio je na stara komunistička vremena, kada se srpskom narodu odricao crkveni identitet. Suprotno tome, simbol odlaska Lazareve vojske u boj sa Osmanskim carstvom, bila je upravo odbrana identiteta.

„To je novozavetna bitka, za nas je Kosovski zavet Novi zavet, ili Kosovski podvig, podvig preobražavanja i uzrastanja u Hristu, u svakom dobru i vrlini, zato je danas važan Vidovdan kao praznik, ali je važno poimanje tog zaveta na Lazarev, hristovski način“.

Naglasio je da Kosovski zavet nije imao za cilj da bilo koga eliminiše i izbriše, nego naprotiv, da upravo utemelji te jevanđeljske vrednosti koje se mogu sve skupiti u dve koordinate – ljubav prema Bogu svim svojim bićem i ljubav prema drugim ljudima ko god da su oni kao prema samome sebi.

„A, ako nije tako, onda je to znak da treba još da rastemo u Hristu“, naglasio je patrijarh.

„Ne damo svetinje, a da se i mi trudimo da i mi budemo svetinja. Mi ako smo autentični i pravi Srbi, nećemo imati problem sa bilo kim“, kazao je patrijarh, naglašavajući da Bog blagoslovi sve druge narode da budu to što jesu, ali i da nas ne sprečavaju da budemo to sto jesmo“.

Patrijarh je slične poruke uputio i prethodno u Gračanici gde je služio liturgiju, poručivši da su Kosovo i Metohija i srpske svetinje „očev dom“, „dragulj svetske baštine“, ali i „Božiji dar“, a da je „dar upravo u različitosti naroda“, i ono što ne sme da poziva na sukobe.

Veći broj posetilaca je na Gazimestanu, ali oni još uvek pristižu, autobusima, kombijima i privatnim vozilima. Tu su vozila sa registracijama iz više mesta Srbije, Crne Gore i drugih država u regionu, kao i sa kosovskim tablicama.

Kao i svake godine, i ove Gazimestan obezbeđuje Kosovska policija. Na ulazu na Gazimestan vrši se pretres rančeva i torbi. Nedaleko od Gazimestana, a na magistralnom putu primetan je veći broj patrola, policijskih auta i motocikla.

Primetan je i veći broj medijskih ekipa.

Za to vreme u Kosovskoj Mitrovici se svakog trenutka očekuje da počne svečana duhovna akademija na kojoj prisustvuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kosovski mediji, za sada šturo prenose informacije u vezi sa današnjim danom. Pažnju pojedinih portala privukla je pre svega izjava, odnosno čestitka srpskog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da su srpski temelji na Gazimestanu. Takođe i delovi Vučićevog govora u Kruševcu da Srbija slavi Vidovdan kao pobednik, ali i izveštaji sa terena da su za red na Gazimestanu zaduženi UNMIK, KFOR i policija.

 

Izvor KoSSev, 28. jun 2021.

 

Mitropolit Joanikije: Kosovski zavet je temelj slobode

Kosovska žrtva, koja je ugrađena u temelje srpske istorije, ostala je glavna tema srpske novozavetne misli, književnosti i umetnosti, te je zato Kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, rekao je mitropolit Joanikije u vidovdanskoj besedi na Gazimestanu.

Mitropolit se obratio neposredno nakon opela kosovskim junacima koji je služio zajedno sa patrijarhom, vladikom Teodosijem i drugim arhijerejima.

„I kosovska žrtva je i dan danas izvor našega nadahnuća, izvor vode žive, duha svetoga, jer nas Gospod miluje zbog Svetoga kneza Lazara i kosovskih junaka i svih onih koji su njihovim putem išli i njime sledovali, i živote svoje polagali i glave davali za veru i za svoju otadžbinu, od tada pa do dana današnjega, a to je velikomnoštvo srpskih mučenika, od Kosova pa sve do Jasenovca i do Košara“.

Svako ko je sabran u zajednici i u sećanju iznova obnavlja Kosovski zavet, naveo je mitropolit, te je hrišćanska misija da širi ljubav i zajedništvo.

„Prvo u našoj kući da se ne delimo, da se mirimo, duha Svetoga kosovskoga kneza Lazara i svim onima onima koji su za njime išli i stradali do današnjega dana, da se mirimo, da prevazilazimo svoje nesporazume, da se objedinimo, nađemo snage da idemo dalje. Jer je naša snaga u jedinstvu, a ne u svađama i u razdoru, ne dao Bog“.

Ponovio je kao posebno lepu reč „očev dom“ koju je u ranijoj besedi u Gračanici upotrebio patrijarh.

„Ma gde išli i gde god se nalazili, kada dođemo na Kosovo, svako od nas oseća ma gde se rodio, da je svoj na svome rođenom ognjištu. A to nije osećanje ni mržnje, ni pakosti, niti osvete, niti bilo čega drugoga, nego osećanje ljubavi i plemenitosti“, naveo je mitropolit.

Pozivajući ljude da se vraćaju na Kosovo i budu sa srpskim narodom, naglasio je da time zadobijaju blagoslov.

„I ako kažemo da pomažemo naš narod na Kosovu i Metohiji, pomaže on nama koji dolazimo ovde i koji dobijamo blagoslov i od svetinja i od naroda koji nosi svoj krst, i odano čuva zavet svetog kneza na Kosovu i Metohiji“.

 

Izvor Sputnjik, 28. jun 2021.

 

Priveden mladić na Gazimestanu

Na Gazimestanu je priveden jedan mladić koji se pobunio nakon što su pripadnici Kosovske policije krenuli da pretresaju monahinju.

On je prigovorio policiji da nije u redu to što rade jer je u pitanju monahinja, nakon čega su specijalci Kosovske policije priveli mladića iz Podgorice, javlja „Kosovo onlajn“.

Mladić je potom sproveden u pravcu Prištine.

Pojedini prištinski mediji javljaju da je uhapšen i mladić zbog, kako tvrde, „pevanja provokativnih pesama“. Policija još nije iznela detalje o ovom slučaju.

Podsećanja radi, Kosovska policija, Kfor i Unmik su raspoređeni oko Gazimestana, a policija je blokirala magistralni put iz Gračanice, tako da se građani do odredišta „probijaju“ alternativnim pravcima.

Kako su ranije javili mediji, Kosovska policija na ulazu na Gazimestan vrši pretres rančeva i torbi.

Kosova pres prenosi da su članovi Kosovske policije na ulazu u Gazimestan zaplenili majice pojedinih srpskih mladića, koje su smatrali provokativnim i na koje gledaju, kako se navodi, kao na „podsticanje na mržnju“.

Kako navodi Koha ditore, Kosovska policija, snage KFOR-a i pripadnici UNMIK-a „vode računa o njihovoj bezbednosti i poštovanju reda na Gazimestanu“.

Policija je prethodno blokirala glavni put u Gračanici, primoravši građane da koriste druge puteve, što je dovelo do toga da se stvore velike kolone vozila.

Na Gazimestan je stigao i srpski patrijarh Porfirije.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Televizija Hram

 

Izvor Sputnjik, 28. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u