Vučić Srbima na KiM: Videćete ko je vera, a ko nevera

„Srpski narode na Kosovu, vama poručujem, i danas i naveka videćete ko je vera i ko nevera, ko će da štiti, a ko nije čuvao KiM“, kazao je danas on iz Kruševca, na 650 godišnjicu osnivanja Lazarevog grada

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Vidovdan, koji u srpskom narodu takođe nosi snažan istorijski značaj zbog niza sudbinskih događaja. Centralno i tradicionalno obeležavanje praznika je liturgija koja je ovog jutra održana u Gračanici, a potom parastos na Gazimestanu.

Vidovdan se obeležava i u Kruševcu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je jutros u ovom gradu venac na Spomenik kosovskim junacima.

„Danas je Vidovdan, kažu dan na koji se sve vidi, dan u kojem prepoznate ko je vera, a ko je nevera, dan koji predstavlja simbol veličine našeg naroda. Dan koji je u našim porazima pokazivao kolko smo veliki, iako brojčano mali“, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je ujedno Kruševljanima kazao da oni danas na najbolji mogući način pokazuju – „kako je moguće opstajati, postojati i biti zagledan u budućnost, pokazati kako možemo da se sećamo naših kosovskih korena, teškog života, ali i kako možemo taj život da menjamo“.

Predsednik tvrdi da je „strašan kraj kosovskih junaka za nas bio početak“, te da je mir osnovni uslov jake Srbije.

„Oni nas opominju da se ne busamo u prsa, da uradimo sve da nastanu generacije koje će samo za mir i znati, koji neće ginuti, to nam je najsvetija obaveza. Oni su svoje živote dali da bismo mi slobodno živeli, taj dug moramo da ispunimo, da stvorimo generacije mira i života, rasta i rada i državu koja će svojom snagom biti garant njihove slobode“, rekao je predsednik.

Vučić je ujedno danas kazao da deci „ne smemo da ostavimo sukobe“.

„Moramo da damo sve od sebe da stavimo tačku na smrt. To je najveći spomenik i Lazaru i Milošu i svim kosovskim junacima. Sloboda je svet, ali je svet i mir i najviše vrede zajedno“, kazao je Vučić.

Predsednik je čestitao Srbima sa KiM Vidovdan, ali im je i kazao „ko je vera, a ko nevera“.

„Nema većeg praznika od Vidovdana. Srpski narode na Kosovu i Metohiji, neka vam je srećan Vidovdan, neka vam je srećan praznik i vama narode na Kosovu poručujem, i danas i naveka videćete ko je vera a ko nevera, ko će da štiti a ko nije čuvao Kosovo i Metohiju“, kazao je Vučić.

Na kraju je zaključio da danas Srbi slave Vidovdan kao pobednici, slobodni i ponosni ljudi.

„Poraz i predaja za nas više nisu opcija. Živela Srbija“, kazao je Vučić.

Polaganju venca u Kruševcu prisustvovale su premijerka Srbije, Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Trpavčević, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Grada Kruševca.

 

Izvor KoSSev, 28. jun 2021.

 

Vučić se izvinio Srbima iz Kosova Polja

Predsednik Aleksandr Vučić izvinio se danas Srbima u Kosovu Polju, zbog izjave da na tom prostoru nema Srba i poručio da će ih do kraja leta posetiti, kao i one koji žive u Bresju i Rudaru.

Odgovarajući na pitanje N1 TV zbog čega je rekao da u Kosovu Polju nema Srba, jer to nije tačno, Vučić je rekao da mu nije teško da se izvini svaki put kada pogreši – lično i kao šef države.

Rekao je da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sinoć razgovarao sa njima.

„Reč je o 45 ljudi, izvinjavam se njima, ispraviću grešku svojim radom trudom i borbom za njih…“, rekao je Vučić u Kruševcu.

Vučić je je u Skupštini Srbije gde je predstavio izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine rekao kako je na Srba je za oko 120.000 manje i da više nemamo u Kosovu Polju nikoga.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Sputnjik, 28. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u