Greška ili namera? Hrvatska na EP igrala sa ustaškim grbom

Hrvati su nosili dresove na kojima je bela boja na prvom mestu u šahovnici, što je grb koji su uveli Ante Pavelić i ustaše 1941. godine

Fudbalska reprezentacija Hrvatske na četiri utakmice Evropskog prvenstva igrala je sa pogrešnim grbom na dresu, piše portal Indeks. Hrvati su nosili dresove na kojima je bela boja na prvom mestu u šahovnici, što je grb koji su uveli Ante Pavelić i ustaše 1941. godine, kao i da je iz upotrebe uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboracionisti poraženi u Drugom svetskom ratu.

Na zvaničnom hrvatskom državnom grbu prvo polje je crveno.

Dodaje se da je za vreme SFRJ Socijalistička Republika Hrvatska koristila grb sa prvim crvenim poljem, koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske, javlja Tanjug.

Fudbaleri Hrvatske juče su završili nastup na Evropskom prvenstvu porazom od Španije u osmini finala posle produžetaka 5:3.

HNS se izvinio

Hrvatski fudbalski savez (HNS) izvinio se javnosti i navijačima zbog pogrešnog grba Hrvatske utisnutog na dresovima fudbalera na Evropskom prvenstvu i najavio da će tražiti odgovornost firme Sitotisak Dekolor i interno kazniti odgovorne za ovaj, kako se navodi, nenameran propust.

Na službenom državnom grbu prvo polje je crveno, a na grbu utisnutom na dresovima je belo, što se smatra ustaškim simbolom.

„Svu štampu na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi firma Sitotisak Dekolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primećena”, saopštili su iz HNS-a za hrvatski portal Indeks u odgovoru na pitanje kako se dogodio ovaj propust.

Naveli su i da HNS odbija svaku pomisao da bi je u pitanju namerno izvrtanje hrvatskog grba koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom sveta”, prenosi Tanjug.

Dodali su da od 2014. godine HNS na dresovima nosi državni hrvatski grb.

 

Naslovna fotografija: Pool via Reuters/Paul Ellis

 

Izvor Politika, 29. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u