Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Đakovici, trpi torturu

Lokalna policija danas nije dozvolila da se dotrajala i ulupana ulazna vrata na Dragičinom stanu zamene, nego su joj tražili dozvolu opštine za montažu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Đakovici, suočava sada sa novom vrstom pritisaka i problema.

Petković je u saopštenju naveo da iako su odmah obezbeđena nova blindirana vrata za njen stan, lokalna policija danas nije dozvolila da se dotrajala i ulupana ulazna vrata na Dragičinom stanu zamene, nego su joj tražili dozvolu opštine za montažu.

Nakon što je, kako kaže, Dragica popunila zahtev u opštini, lokalni inspektori rada potom su došli i zaplenili Dragičina nova vrata.

„Sada traže da se pre montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu, kao i dokazi proizvođača o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta“, naveo je Petković.

Napominje da je ovo nezapamćen skandal i direktna tortura, kao i nova, najotvorenija vrsta pritiska da se Dragica otera sa svog kućnog praga, jer je, kako kaže, svima i u Prištini i u Đakovici dobro poznato da je Dragičina namera bila da zameni stara vrata kako bi se osećala sigurnije.

„O kakvom mi povratku i suživotu možemo uopšte i da razgovaramo, kada Priština ne dozvoljava ni bazične uslove za život našim povratnicima i obračunava se s vratima?“, zapitao se Petković.

Srbija će, kako naglašava, svim raspoloživim kanalima nastaviti da insistira da se prekinu pritisci i napadi na nju i da joj se garantuje bezbednost i normalan život, saopšteno je iz Kancelarije.

Rakić: Cilj je obesmisliti proces povratka

Ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija Goran Rakić izjavio je danas, povodom zabrane povratničkoj porodici Gašić u Đakovici da postavi blindirana vrata na ulaz u stan, da ponašanje pokazuje da je cilj da se proces povratka potpuno zaustavi i obesmisli.

Rakić je na Fejsbuku ocenio da je takvo ponašanje „nedopustivo i sramno“.

„U dvadeset prvom veku ovakvo ophođenje prema povratnicima i procesu povratka je jasna namera da se sam proces potpuno zaustavi i obesmisli“, poručio je Rakić.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Kosovo Online

 

Izvor Sputnjik, 30. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u