Putin: I da smo potopili britanski razarač, ne bi došlo do svetskog rata

„Čak i da smo potopili taj brod ipak bi bilo teško zamisliti da bi svet bio na ivici trećeg svetskog rata, jer oni koji to čine znaju da ne mogu izaći kao pobednici iz tog rata“

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne bi izbio treći svetski rat čak i da je Rusija potopila britanski razarač „Defender“ koji je narušio rusku granicu kod obala Krima.

„Kažete da je svet bio na ivici svetskog rata. Naravno da nije. Čak i da smo potopili taj brod ipak bi bilo teško zamisliti da bi svet bio na ivici trećeg svetskog rata, jer oni koji to čine znaju da ne mogu izaći kao pobednici iz tog rata, a to je vrlo važna stvar. Mislim da se ni mi ne bismo obradovali takvom razvoju događaja o kome govorite, ali bar znamo za šta se borimo. Mi se na svojoj teritoriji borimo za sebe, za svoju budućnost. Nismo mi ti koji su prešli hiljade kilometara i došli, doleteli ili doplovili – oni su ti koji su došli do naših granica i narušili naše teritorijalno more“, rekao je Putin.

On je dodao da je incident sa britanskim razaračem očigledno provokacija.

„Šta su hteli da pokažu i kakve ciljeve su hteli da postignu ti provokatori? Kao prvo, ona (provokacija) je bila kompleksna i nisu je izveli samo Britanci, nego i Amerikanci, jer je britanski brod uplovio u naše teritorijalne vode preko dana, a rano ujutru u 7.30 sa jednog vojnog aerodroma NATO-a u Grčkoj, sa Krita po mom mišljenju, poleteo je američki izviđački strateški avion. Obavestili su me o tome. Dobro smo ga videli, pratili“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ulazak britanskog razarača u ruske vode u Crnom moru imao je za cilj izviđanje.

„Bilo je očigledno da je razarač uplovio realizujući vojne ciljeve, pokušavajući da pomoću izviđačkog aviona otkrije postupke naših oružanih snaga za suzbijanje takvih provokacija – gledali su gde se kod nas šta uključuje, kako radi, gde se šta nalazi. To smo videli i znali, zato smo dali informacije koje smo smatrali neophodnim“, objasnio je predsednik Rusije.

Kako je istakao Putin, provokacija sa razaračem odmah nakon samita Rusija-SAD bila je preduzeta kako bi se pokazalo nepoštovanje Zapada prema izboru Krimljana o ujedinjenju sa Rusijom.

Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.

Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač, te da se nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.

 

Izvor Sputnjik, 30. jun 2021.

 

Putin: Zbog čega da se sastajem sa Zelenskim

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi u slučaju sastanka sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim prvo trebalo shvatiti o čemu bi uopšte razgovarali, jer je on predao Ukrajinu „pod punu spoljnu upravu“.

„Zbog čega da se sastajem sa Zelenskim kada je predao svoju zemlju pod punu spoljnu upravu. Ključna pitanja iz života Ukrajine ne rešavaju se u Kijevu, nego u Vašingtonu. Delimično u Berlinu i Parizu. O čemu da razgovaramo? Ipak, ja ne odustajem od takvih sastanaka, Samo treba shvatiti o čemu će se razgovarati“, rekao je Putin, govoreći o sastanku sa Zelenskim.

Putin je objasnio zašto Ukrajina nije na spisku neprijateljskih zemalja.

„Zato što ne smatram da nam je ukrajinski narod neprijateljski. Već sam mnogo puta govorio o tome i mogu još jednom ponoviti – smatram da su Ukrajinci i Rusi generalno jedan narod“, rekao je ruski lider.

On je dodao da je današnje rukovodstvo Ukrajine očigledno neprijateljski nastrojeno prema Rusiji.

„Ne smatram da je ukrajinski narod neprijateljski, ne, ništa slično tome, mi smo jedna celina. Ali rukovodstvo današnje Ukrajine, za razliku od naroda, očigledno je neprijateljsko. To je potpuno očigledna stvar“, precizirao je Putin.

Takođe se osvrnuo na to da su Rusi od pamtiveka živeli na teritoriji Ukrajine, te da je neshvatljivo da u ukrajinskom zakonu nisu navedeni kao autohtoni narod.

Putin je istakao da je sadašnje rukovodstvo Ukrajine neprijateljsko prema Rusiji, u suprotnom je teško drugačije objasniti nacrt zakona koji je uneo predsednik Vladimir Zelenski u Radu, u kome ruski narod nije proglašen za autohtoni na teritoriji zemlje.

„To je jednostavno neshvatljivo. Rusi su od pamtiveka živeli tamo i sada su proglašeni za narod koji nije autohtoni“, precizirao je ruski lider.

Takođe je uporedio odnos prema Rusima u Ukrajini sa primenom oružja za masovno uništavanje.

„To će dovesti do smanjenja ukupnog broja Rusa. Po negativnim posledicama to se može uporediti sa primenom nekakvog oružja za masovno uništavanje, to je ozbiljna stvar“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je najavio da će napisati analitički članak o istoriji Rusije i Ukrajine.

On je dodao da su rezultati rada ukrajinskog rukovodstva destruktivni.

Prema njegovim rečima, snage u Ukrajini koje žele da jačaju odnose sa Rusijom to ne mogu da urade zbog stava Kijeva.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 30. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u