Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

Njima je drugi put izrečena prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu oslobađajuću odluku iz 2013. godine

Mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je presudu od po 12 godina zatvora nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Njima je drugi put izrečena prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu oslobađajuću odluku iz 2013. godine.

Bivši pripadnici Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović terete se za udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Slobodanom Miloševićem, kroz osnivanje i podršku „Crvenim beretkama“, „Škorpionima“ i Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, jedinicama koje su delovale na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sudilo im se ponovo posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu odluku iz 2013. godine, po kojoj su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

Na ponovljenom suđenju u Hagu, tužioci su najavili da će dokazati da su optuženi bili nadređeni počiniocima teških zločina nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH.

Odbrana Stanišića i Simatovića koja je pobijala pred sudom u Hagu da su agenti Službe državne bezbednosti Srbije 1991-92. kontrolisali vlast u srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija i Baranja traži ponovnu oslobađajuću presudu.

Portparolka Mehanizma u Hagu Helen Eglston izjavila je da su akreditovali oko 25 predstavnika medija, „te negdje oko 15 predstavnika udruženja žrtava i takođe negdje oko 15 predstavnika diplomatskog kora, koji će pratiti izricanje presude u zgradi Mehanizma, s tim da neće biti moguće pratiti izricanje u samoj galeriji“.

Presuda će biti objavljena u 15 sati, a prenos za javnost će biti emitovan putem sajta Mehanizma sa kašnjenjem od 30 minuta.

Stanišić i Simatović uhapšeni su tokom operacije „Sablja“, posle ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Pretresno veće ih je 2013. godine oslobodilo svih optužbi, iskoristivši tada retko korišćeni termin „konkretna usmerenost“, u smislu da pomoć koju su Stanišić i Simatović pružali jedinicama u Hrvatskoj i BiH nije bila konkretno usmerena na činjenje zločina.

Žalbeno veće je po žalbi tužioca 15. decembra 2015. ukinulo prvostepenu presudu i naložilo da se suđenje ponovi.

 

Izvor RTS, 30. jun 2021.

 

Gardijan: Istorijska presuda

Današnja presuda nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biće istorijska, piše Gardijan.

Stanišić i Simatović su optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1991. i 1995. godine.

Takav značaj današnjoj odluci suda koja će biti izrečena popodne Gardijan daje ne samo zbog dužine trajanja ovog procesa, koji je faktički počeo njihovim hapšenjem 2003. godine, već zbog toga što ona, prema tumačenju britanskog lista, treba da se izjasni o „skrivenoj ulozi Beograda u bosanskom konfliktu 1992-1995. godine i pravnoj odgovornosti tajnih državnih sponzora paravojnih grupa“.

Dejvid Šefer, bivši američki izaslanik za pitanja ratnih zločina i potpredsednik Američkog društva za međunarodno pravo, prema pisanju Gardijana, smatra da je ovaj slučaj „lakmus-test“ kojim se dokazuje, kako navodi, beogradska orkestracija etničkog čišćenja u Bosni i Hrvatskoj početkom devedesetih.

„Veza sa vođstvom Beograda bila bi presudna“, rekao je Šefer.

Gardijan dalje navodi da su Stanišić, koji je bio šef službe Državne bezbednosti u Srbiji, a Simatović njegov zamenik, nekada bili među najmoćnijim ljudima u Srbiji.

Za Stanišića još piše da je bio označen kao obaveštajac CIA, te da je ova američka tajna služba „preduzela neobičan korak predajući poverljivi dokument sudu koji opisuje njegovu pomoć“.

Mehanizam po podne izriče drugu prvostepenu presudu Stanišiću i Simatoviću, nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta 2015. godine po žalbi tužioca.

 

Naslovna fotografija: EPA/Martijn Beekman/Pool

 

Izvor Tanjug/B92, 30. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u