Vučić: Stav Srbije – Kosovo nikada neće dobiti stolicu u UN

On je rekao da dobijanje stolice u Ujedinjenim nacijama za Kosovo ne zavisi samo od nas, ali da što se tiče Srbije Kosovo nikada neće dobiti članstvo u UN

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova niti da dobije stolicu u UN.

Vučić je gostujući na Euronjuz televiziji u Srbiji rekao da je nedavno u Briselu drugi put u životu video Aljbina Kurtija, koji se tada iznenadio odgovoru koji je dobio – da Srbija nikad neće priznati Kosovo.

„Mislio je da može da provocira i da ima pravo da optužuje Srbiju za sve što mu padne na pamet. Poslednji put kada smo se videli (u Briselu) kada smo ušli u prostoriju počeo je tako što je rekao da smo tu samo zbog jednog pitanja i pitao hoćeš li ti Vučiću da priznaš Kosovo ili ne. Ja ćutim, on opet pita i tako deset puta i onda sam mu rekao – nikada“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da dobijanje stolice u UN za Kosovo ne zavisi samo od nas jer, kako je rekao, neki drugi mogu da odluče i drugačije za 10, 20 ili 30 godina, ali da što se tiče Srbije Kosovo nikada neće dobiti članstvo u UN.

Predsednik je rekao da Srbija ne bi smenila Veljka Odalovića sa čela Komisije za nestale na KiM ni da to traži SAD, a ne Priština, jer niko nema pravo da uslovljava suverenu zemlju na taj način.

„Samo je kompromis rešenje za KiM“

Predsednik je istakao da je za rešenje pitanja KiM potreban racionalan, pragmatičan pristup, kao i spremnost za razgovor, kako bi se našlo kompromisno rešenje.

„Potreban je pragmatičan pristup, otvorena vrata za razgovor za pronalaženje rešenja, potrebno je stvaranje poverenja, za šta je potrebno vreme, kao i odlučnost međunarodne zajednice da podrži Beograd i Prištinu na raziličte načine da dođu do rešenja“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta je kosovski mit, Vučić je rekao da je mit – ako ne vidimo da se stvarnost svakodnevno menja i da mi nismo u idealnoj poziciji, kao što neretko želimo sebi da predstavimo, ali da, sa druge strane postoji drugi deo kosovskog epa, bez koga se ne može, a to je vrednost svega što su naši preci uradili.

Na pitanje da li je mit da Srbija polaže pravo na KiM, da niko drugi ne polaže to pravo, Vučić je rekao da je rešenje negde između.

„Mit je da je sve lako i jednostavno i da treba samo svetu da kažemo – sklonite se odavde, to je samo naše i ne treba da razgovaramo ni o čemu. A, to nije lako spojiti sa realnošću. Ali je mit i da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na KiM. A, negde između treba pronaći racionalno i kompromisno rešenje“, rekao je Vučić.

Srbija je spremna za kompromis, da razgovara o kompromisu, a narod je taj koji će da odluči, poručio je Vučić.

Vučić je na pitanje šta je kompromis, rekao da čak i da zna ne bi rekao, jer do kompromisnog rešenja treba da se dođe na način da jedna i druga strane popuštaju.

Upitan da prokomentariše poruku patrijarha Profirija na Gazimestanu da je Kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, a da je svaka poseta Kosovu i Metohiji povratak očevini, podsetio da je to govorio u više navrata ne samo aktuelni, već i prethodni patrijarh Irinej.

„Govorio je o duhovnim vrednostima, Kosovskom zavetu koji se tiče našeg stanja duha i šta bi trebalo da radimo u budućnosti. Ne ulazeći u to šta je želeo, a znam da se zalaže za očuvanje KiM unutar Srbije, on je mislio na to da li ćemo moći da obezbedimo našoj deci na KiM bezbednost i sigurnost, svim ljudima bolje plate i penzije“, objasnio je Vučić.

Istakao je da moramo da računamo da bez kompromisnog rešavanja kosovsko-metohijskog čvora neko taj konflikt nekada može da odmrzne.

„Odmrzavanje, iako se mnogima čini privlačnim zamrznuti konflikt, vodi u katastrofu nemire, sukobe, što nikome nije potrebno, posebno Srbiji, koja najbrže ide napred“, rekao je predsednik.

Vučić: U EU postoji zasićenje od proširenja

Predsednik Srbije rekao je da ulazak Srbije u Evropsku uniju ne zavisi samo od nas dodajući da u samoj Uniji postoji zasićenje od proširenja.

„U EU ne postoji želja za proširenjem. Mi ćemo sve da uradimo, napravili smo napredak u vladavini prava, bili smo konstruktivni u razgovorima sa Prištinom, jesmo li nešto dobili – nismo. Postoji političko zasićenje proširenjem u EU“, kazao je Vučić.

Navodeći da u poslednjem Izveštaju Evropske komisije postoji konstatacija da je Srbija napredovala, Vučić kaže da ima i zamerki, kao i da država ne beži od svoje odgovornosti.

„Ne bežim od naše odgovornosti, morali smo milion stvari u vladavini prava da uradimo brže“, kazao je Vučić.

Dodaje da je ipak Srbija spremna za dva klastera, da je u brzom roku uspela da uradi stvari koje su od nje tražene, ali da ni na jedan način nije nagrađena.

Na pitanje o problemu koji EU zamera Srbiji, a tiče se korupcije, predsednik kaže da je dosta završeno po tom pitanju, ali da dosta i nije.

Rekao je da će tokom sutrašnjeg razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel odgovoriti na svako njeno pitanje.

Upitan da li će sa njom razgovarati i o protivljenju Nemačke da Srbija otvori nova poglavlja, Vučić je rekao da Merkelovu veoma poštuje.

„Saslušaću kancelarku, izuzetno je poštujem i odgovoriću na svako njeno pitanje“, rekao je Vučić gostujući na Euronjuz televiziji.

Najavio je da će se inicijativi „mini-Šengen“, u kojoj je Srbija sa Severnom Makedonijom i Albanijom, promeniti ime na samitu u Skoplju koji će biti održan 28. i 29. jula.

O ekologiji

Na pitanje da li će Srbija biti zemlja čistih reka, Vučić je uzvratio pitanjem – „ne brine vas da li će zemlja da ima struje“.

„Ne mislim da je dobro da se bilo koja reka uništi, niti da (ekološki aktivista Aleksandar Jovanović) Ćuta voli Srbiju, reke, planine, više nego što ih volim ja. Ali sam racionalan čovek i moram da znam šta je energetska bezbednost. Ako je ne budemo imali dovoljno, a nećete da dozvolite da se otvaraju termoelektrane, nećete da se radi energija na vetar, jer time ubijamo ptice, nećemo da imamo hidrocentrale“, kako onda, upitao je, da imamo struju, dok potrošnja raste.

Na pitanje u vezi sa Rio Tintom, Vučić je rekao da nadležni još nisu dobili ni analize te kompanije, niti njihove predloge, ali da je dobio analizu SANU, koja ima više pozitivnih nego negativnih stvari.

O međustranačkom dijalogu

Predsednik je izjavio da nema nameru da poziva one političke partije na dijalog koje su mnogo puta do sada rekle da ne žele da razgovaraju sa njim, već žele međustranački dijalog samo uz posredovanje stranaca.

Sa neparlamentarnim strankama koje ne žele dijalog uz posredovanje stranaca, Vučić kaže da su imali veoma dobar dijalog prošle sedmice i da očekuje velike rezultate.

Građanima, kazao je, može da obeća da će Srbija imati fer i poštene izbore.

Na konstataciju novinara da je optuživao pripadnike opozicije za krađu i kriminal, Vučić je rekao da je samo govorio ono što zna, a da je to pre svega pitanje za Tužilaštvo.

Vučić: Očekujem paramentarne izbore narodne godine

Predsednik je rekao da očekuje održavanje parlamentarnih izbora naredne godine.

Upitan da li će se kandidovati ponovo za predsednika Srbije, Vučić je gostujući na Euronjuzu rekao da to u ovom trenutku ne može da kaže.

Prvo, dodao je, želi da vidi ko će biti protivkandidati.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 29. jun 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u